PC, 21è VOLUM. Estètica corporal i equilibri emocional

JOSEP PONS I ROVIRA

JOSEP PONS IMATGE

Text del 10-01-2011

“Per millorar realment l’aspecte d’algú, cal treballar des d’una òptica integral, que inclogui no només la perruqueria, sinó també l’estilisme, el vestuari, els complements de moda, la nutrició i, fins i tot, l’estat físic”

“Els valors que he inculcat als meus alumnes sempre han estat els mateixos: l’esforç, la mentalitat d´equip, el treball constant, la implicació, la capacitat i afany de superació i la humilitat, uns principis que han guiat la meva activitat professional”

“Molts ciutadans associen determinats gestors esportius, empresarials, artístics i polítics amb el fracàs perquè no s’han sabut comunicar adequadament”

“En la imatge no només intervenen factors estrictament estètics sinó també com ens expressem, com gesticulem i com ens movem”

La trajectòria i els èxits de l’estilista, assessor d’imatge i comunicador Josep Pons i Rovira ha estat guardonada amb distincions tan importants com la Pinta d’Or, el nomenament com a Cavaller de la Reial Ordre a París, els Campionats d’Europa a Atenes i la Medalla d’Or a París, entre molts altres, i amb l’afecte, el respecte i l’admiració de molts clients que s’han posat a les seves mans. Darrere d’aquesta projecció pública hi ha un immens amor i una total implicació per la seva feina, així com uns fermes principis ètics i estètics que han constituït la filosofia a partir de la qual ha anat creixent empresarialment. “Crec en la qualitat i el servei personalitzat, per la qual cosa mai he aspirat a ser el propietari d’una gran companyia amb molts centres, sinó a donar un servei individualitzat i acurat a les persones i una formació absolutament qualitativa als estudiants que s’adrecen per formar-se als nostres centres docents.”

President durant 18 anys de Intercoiffure Espanya, Associació Internacional de Mestres Perruquers –de la qual actualment és president d’honor–, l’origen de la dedicació del senyor Pons al món de la imatge es troba en un negoci familiar. “El meu pare ja era del ram i vaig continuar-ne l’ofici, però des d’una òptica diferent. Durant el període de formació, vaig adquirir coneixements de psicologia, antropologia i cosmetologia perquè em vaig adonar que l’objectiu de la perruqueria anava molt més enllà de realçar l’aspecte del cabell, que és el marc de la nostra expressió; es tractava de crear un estil que ens identifiqués com a individus. Per tant, esdevenia imprescindible haver desenvolupat una gran capacitat d’empatia i de coneixement de l’ésser humà.”

La col·laboració amb els mitjans de comunicació començà de manera casual. “Un dels meus clients era periodista a la cadena SER a Terrassa i em va donar l’oportunitat de poder fer els comentaris dels partits del Barça i de l’Espanyol a aquesta emissora de ràdio. Per mi va ser una gran satisfacció perquè l’afany de desenvolupar-me com a comunicador era quelcom que portava a dins.” Des de llavors, ha col·laborat amb la majoria de televisions i ràdios dels país: TVE, TV3, 8TV, BTV, 25TV, Canal Català, Canal 50, Canal Barça, la Sexta, Antena 3… en programes com ara T.vist, Gol a Gol, El Rondo, etc., entre molts altres mitjans radiofònics i escrits.

Amb la comptabilització d’aquestes dues àrees, el senyor Pons es convencé de la importància cabdal que la imatge té en les persones com a éssers socials i emocionals. “Vaig adonar-me que, si volia millorar realment l’aspecte d’algú, calia que treballés des d’una òptica més global i integral, que inclogués no només la perruqueria, sinó també l’estilisme, el vestuari, els complements de moda, la nutrició i, fins i tot, l’estat físic.”

Aquesta descoberta essencial per a l’àmbit de l’assessoria d’imatge al nostre país, “vingué motivada per una experiència laboral. En assessorar al candidat d’una de les primeres eleccions per a l’alcaldia de Barcelona, vaig comprendre que era imprescindible un plantejament integral de cara a fer atractiu i favorable el seu aspecte, i que, per tant, tota campanya electoral necessitava un coordinador o un assessor en qüestions d’imatge. Ben aviat, em vaig convèncer que això no només es podia aplicar al camp de la política, sinó que tot individu, atesa la complexitat dels diversos elements que en conformen l’aparença i la rellevància d’aquesta al món actual, hauria de tenir garantit un assessorament personalitzat i integral.”

L’evidència de la importància d’aquesta nova activitat professional portà a Josep Pons a desenvolupar el pla d’estudis de l’actual Cicle Formatiu de Grau Superior en Assessoria d’Imatge i a engegar la seva pròpia consultoria al carrer Loreto de Barcelona, al costat del seu centre de formació de perruqueria, estètica i assessoria d’imatge. “S’hi s’adrecen tot tipus de persones, però puc dir que hem atès i atenem a les persones més destacades del món artístic, mediàtic, esportiu, polític i cultural per tal d’aconseguir una imatge adient i comunicativa. També hem treballat per a importants empreses com Casinos de Catalunya i el Col·legi d’Enginyers. És evident que l’aparença és la nostra targeta de presentació; el nostre aspecte és el conjunt de dades que transmetem als altres. Amb les quals ens classifiquen. Tot i que la coneixença posterior acostuma a modificar aquests primers inputs, el cert és que la primera impressió té una gran influència en el concepte que ens formem d’algú. Vivim en una societat marcada pel poder dels mitjans de la imatge, on triomfem els comunicadors, polítics o actors més afavorits físicament, no pas els més preparats. Molt sovint, no sentim empatia, o fins i tot rebutgem de ple, a les persones i als projectes, la imatge dels quals ens desagrada.”

No obstant això, disposar d’una imatge excel·lent no comporta ser-ne un esclau. “La clau és aconseguir un aspecte còmode; coherent amb el nostre tipus de vida i amb la situació comunicativa concreta en què ens movem; modern sense seguir de manera inconscient el 100% les tendències, i acceptable dins el nostre entorn, ja que és evident que la imatge que ha de transmetre, per exemple, un enginyer, no és la mateixa que ha de transmetre una actriu. Si enfortim el nostre aspecte, també s’incrementarà el nostre estat d’ànim; de fet, des de l’assessoria treballem amb diversos psicòlegs i psiquiatres que ens derivem pacients necessitats d’un canvi d’imatge com a primer pas que els permeti invertir un desordre emocional, o psicològic. En aquest sentit, cal no perdre de vista que en la imatge no només intervenen factors estrictament estètics sinó també com ens expressem i com gesticulem i ens movem, és a dir, la capacitat de comunicar-nos és també un exponent de la nostra aparença.”

Tot i la diversificació de les seves activitats professionals, Josep Pons mai no ha deixat de banda la perruqueria. Fa 37 que, des del centre d’Esplugues –on treballem 20 persones–, també dirigeixo tres escoles de perruqueria i estètica, el centre de formació professional de Grau Superior d’Assessors d’imatge i la Consultora d’Assessoria d’Imatge Personal. Els valors que he inculcat els meus alumnes sempre han estat els mateixos: l’esforç, el treball constant, la implicació, la capacitat i afany de superació, la humilitat i la mentalitat d’equip, uns principis que sempre han guiat la meva activitat professional. Per això mai he volgut ampliar el volum de negoci. M’agrada poder portar a terme el control de qualitat de les meves empreses, i obrir-ne més podria obstaculitzar la materialització del meu projecte qualitatiu, creatiu i educatiu. Hem desestimat tenir franquícies i formar milers i milers d’assessors d’imatge perquè preferim preparar-ne un grup segons les meves premisses, que aspiri a l’excel·lència en la seva professió.” Una filosofia que Josep Pons també transmet en nombroses conferències com a col·laborador a les universitats de Barcelona i Alcalá de Henares, etc.