PC, 21è VOLUM. Estètica corporal i equilibri emocional

MARIA ISABEL MOJICA I VILLANUEVA, SÒNIA PRADO I MOJICA

SALUT I NATURA

Text del 28-02-2011

“Menjar sa augmenta la qualitat de vida de les persones. Com va dir Hipòcrates: Que l’aliment sigui la teva medicina, i que la medicina sigui el teu aliment

“Moltes afectacions físiques i psicològiques estan vinculades a l’alimentació”

“Les botigues de dietètica són ideals per a la gent reticent amb els medicaments. Són una alternativa més sana però sempre complementària a l’ús dels fàrmacs, ja que és el professional mèdic qui té el coneixement acadèmic”

“Una nutrició sana intervé també en la qualitat de la pell, que és la part més extensa i visible del nostre cos. Des del punt de vista estètic, la manca d’alguns nutrients, com per exemple certes vitamines i minerals, repercuteixen en la salut epidèrmica”

L’axioma Som el que mengem demostra que els coneixements sobre nutrició han d’estar cada dia més presents a les nostres vides. Tot i que Sònia Prado i Mojica està a punt d’acabar la diplomatura de Nutrició Humana i Dietètica a la Facultat de Ciències de la Salut Blanquerna de la Universitat Ramon Llull, ja acumula al costat de sa mare més de 10 anys d’experiència al capdavant de la botiga de dietètica Salut i Natura al costat de la seva mare, Maria Isabel Mojica i Villanueva. “Ara és la mare qui s’hi està més a la botiga que jo, que compagino amb els estudis. És un tipus d’ establiment que costa de tirar endavant perquè els marges són petits i els productes són més cars. Per aquesta raó, és important assessorar amb honestedat i saber què s’està venent per tal de fidelitzar la clientela.”

Salut i Natura està ubicada al carrer Indústria, a prop del passeig Maragall, a la zona de Camp de l’Arpa. “Vam començar a una botiga molt més petita del carrer Conca que ja feia 30 anys que funcionava com a herbolari i productes dietètics.”

Cal tenir en compte que les farmàcies fan parcialment la competència a botigues com Salut i Natura, perquè molts laboratoris farmacèutics estan apostant per la fabricació de productes de dietètica. “L’important és saber allò que estàs venent, independentment de si és en una farmàcia o en una botiga de dietètica perquè el que espera el client és professionalitat. Tanmateix, oferim l’avantatge de l’especialització i, per tant, és més probable que l’assessorament pugui ser més complert. D’altra banda, oferim molts productes que de moment no es troben a les farmàcies, com, per exemple, verdura i fruita ecològica. Ens arriben tres vegades a la setmana directament d’una agrupació agrària de Lleida, que compleix totes les garanties i inspeccions oficials del CCPAE (Consell Català de la Producció Agrària Ecològica).”

De fet, una part molt important de la seva oferta la formen els aliments ecològics. “Disposem de diferents tipus de muesli, cereals, pasta, galetes, sucs de fruita, vins ecològics, gran varietat de productes sense gluten…, aliments refrigerats com hamburgueses vegetals, però també pollastre, porc i vedella amb el segell del CCPAE. Igualment, disposem d’una àmplia gama de productes de complementació dietètica, com ara comprimits d’herbes, gelees, pol·len, complexes de vitamines i minerals…”

Les botigues de dietètica són ideals, per tant, per a la gent reticent amb els medicaments. “Són una alternativa més saludable però sempre complementària a l’ús dels fàrmacs, ja que és el professional mèdic qui té el coneixement acadèmic.”

Des dels inicis de Salut i Natura, s’ha vist augmentada notablement l’oferta de productes biològics i ecològics. “Cada cop hi ha més proveïdors que han fet una aposta empresarial dins aquest sector i, a sobre, també hi ha més gent que pren consciència de la necessitat d’alimentar-se d’una manera més responsable amb el seu entorn. Ja gairebé es pot fer tota la compra familiar amb aquest tipus de productes, i no només des del punt de vista alimentari; també es poden trobar bolquers biodegradables, articles de dermoestètica, herbes a l’engròs…”

Les motivacions per consumir productes ecològics i biològics són molt variades. “Allò important és tenir consciència de la necessitat de menjar sa, per tal d’augmentar la qualitat de vida de les persones. Com va dir Hipòcrates (per a molts, pare de la medicina): Que l’aliment sigui la teva medicina, i que la medicina sigui el teu aliment.”

La relació entre cos i ment és tan evident com necessària de recordar. “Una bona alimentació influeix positivament en la ment. Si, per exemple, davant d’un examen vas sense esmorzar, només amb el got de llet, és probable que el rendiment no sigui el mateix, que et costi concentrar-te i fins i tot faciliti el fet de posar-te més nerviós, perquè falten els nutrients que el cos necessita.”

Vivim en una societat molt desinformada i poc educada des del punt de vista nutricional. “Com a estudiant de nutrició, crec que cal més educació nutricional a tots els nivells, tant des de les institucions (escoles, ambulatoris d’atenció primària…). D’altra banda, des del punt de vista empresarial d’una botiga de dietètica, detectem que cada cop hi ha més gent que, per diferents raons, vol millorar la seva alimentació, que vol informar-se però sovint no sap com o a on fer-ho ni a qui recórrer.”

La tradicional alimentació mediterrània és potencialment molt sana. “Tenim l’oli d’oliva, gran varietat de fruita i verdura, fruits secs, peix… Però és bàsic saber com combinar els aliments de manera equilibrada al llarg del dia.”

La tasca dels nutricionistes és educar la gent en la cultura alimentària. “Una de les sortides professionals dels nutricionistes és l’educacional, però també pot exercir en qualsevol àmbit de la salut, ja sigui a nivell comunitari, clínic o docent. A la botiga, entren persones que se senten cansades, que volen aprimar-se o que volen millorar la seva alimentació. En aquests casos, un estudi nutricional individualitzat que contempli, entre altres factors, els seus hàbits de consum i preferències alimentaries, és fonamental per tal que la millora nutricional sigui factible. En qualsevol cas, la base és la prevenció.”

Una bona alimentació comportarà un bon equilibri emocional. “Moltes afectacions físiques i psicològiques estan vinculades a l’alimentació; per exemple, un mal d’esquena d’origen muscular pot estar afavorit (entre altres factors independents a l’ alimentació) per un aportament insuficient en la dieta de minerals com el magnesi i el calci. I, sense anar més lluny, per què quan ens sentim moralment decaiguts o estressats la xocolata esdevé un bon reconstituent anímic momentani?”

Una nutrició sana intervé també “en la qualitat de la pell, que és la part més extensa i visible del nostre cos. Des del punt de vista estètic, la manca d’alguns nutrients, com per exemple certes vitamines i minerals, repercuteixen en la salut de l’epidermis.”

Sònia Prado, la nova generació familiar, ara per ara va fent “el seguiment de quatre o cinc clients que em permeten dur a la pràctica tota la teoria d’aquests anys d’estudi. També voldria dedicar-me a l’àmbit de l’educació nutricional; tanmateix, no em tanco cap porta.”

La de nutricionista és una feina molt agraïda. “És molt satisfactori veure com la gent millora gràcies a la teva assistència, però també és important explicar les raons d’allò que s’ha modificat, amb l’objectiu d’evitar tornar a caure en els hàbits que van portat a la necessitat de recórrer a una nutricionista.”

La senyora Mojica posa molt d’èmfasi en la importància de l’empatia, de l’apropament davant les necessitats del client. “A Salut i Natura, a la pràctica, no només ens limitem a vendre productes, sinó que darrere hi ha un assessorament com a resposta a una necessitat prèvia, la del client. De fet, tant ens poden demanar unes herbes digestives com cuinar unes algues o preguntar-nos què es poden prendre per aprimar-se, posem per cas.”