PC, 19è VOLUM. Impuls immobiliari

JAUME NADAL DOMÈNECH

NADAL PARQUETS

Text del 2007

El parquet és un paviment sa, harmònic i elegant”

.

Jaume Nadal Domènech és el gerent de J. Nadal Parquets, empresa d’Arbeca amb més de dues dècades d’experiència en la venda, la instal·lació, la restauració i el manteniment de parquets. Juntament amb la seva esposa, Mercè Vilà, l’empresa ha aconseguit un equip tècnic i professional altament qualificat. “En un 90% dels casos treballem directament per al propietari de l’habitatge. El client visita l’exposició, escull el parquet i l’hi instal·lem. En canvi, a l’oficina que tenim a Barcelona, el 98% dels treballs es realitzen per mitjà de l’arquitecte o el decorador, els quals assessoren el propietari.”

Nadal Parquets treballa habitualment en un radi de 150 km al voltant d’Arbeca. “Fa molts anys, el gros de la feina se centrava als Pirineus, on tradicionalment es posava parquet. Avui dia tot està més diversificat i treballem a ciutats com Igualada, Reus, Tarragona, Lleida i tots els pobles del voltant. També hem fet diversos hotels a Mallorca i a València i un pub anglès a Eivissa; hem anat fins i tot a Sevilla per tal d’atendre compromisos. Hi ha gent que ens porta a llocs on no aniríem, però procurem satisfer els clients fidels.”

L’any 1977, un jove Jaume Nadal era a Lleida aprenent l’ofici d’instal·lador de parquet. “Vaig començar per atzar en el món del parquet, ja que vaig néixer a Arbeca en el si d’una família modesta i mai no havia sentit aquesta paraula. Amb 16 anys, en acabar l’escola, vaig sentir-la per primera vegada quan una persona coneguda em va proposar anar a Lleida a treballar amb aquest material. Poc després, juntament amb un company vam d’establir-nos per compte propi. Un cop havia après bé l’ofici, l’any 1980 vaig decidir independitzar-me.”

El senyor Nadal creu que la millor escola per formar els operaris és la mateixa empresa. “L’aprenent ha de treballar al costat d’un bon oficial per aprendre a ser un professional. Als primers operaris els vaig formar amb el meu tarannà, i la resta s’ha format majoritàriament al seu costat.”

La firma J. Nadal Parquets aborda projectes diversos: habitatges, oficines, instal·lacions públiques i privades, etc. Per tal de poder desenvolupar aquesta tasca, disposa d’una àmplia sala d’exposició on el visitant pot escollir entre una gran varietat de models de parquets de les marques més prestigioses. “Tenim quatre grans grups de productes: el parquet massís encolat, el parquet massís emmetxat o tarima, la tarima exterior i el parquet flotant. El parquet massís encolat s’enganxa directament al paviment existent o prèviament adequat per instal·lar-l’hi. Després, cal polir-lo, massillar-lo i envernissar-lo. Pel fet d’estar collat directament al terra, és un paviment silenciós i d’aparença càlida. El parquet massís o tarima és format per taules emmetxades en tot el perímetre. Generalment, van clavades sobre unes llates flotants o collades prèviament a la base. Un cop clavada la tarima, es poleix, es massilla i s’envernissa la fusta. La característica principal de la tarima és el gruix de la fusta i les seves dimensions, que li confereixen un aspecte noble i distingit. Les tarimes per a exteriors s’extreuen normalment de fustes tropicals i el sistema d’instal·lació és similar al de la tarima d’interior. El parquet flotant és format generalment per tres capes: una capa base o de suport de fusta conífera, una altra intermèdia amb un enllistonat i una capa d’ús formada per diversos llistons de 2 a 4 mm de gruix. Es caracteritza perquè ve polit i envernissat de fàbrica. La instal·lació consisteix a encolar les peces entre si i deixar-les sobre el terra, damunt d’una base de feltre, de manera que el conjunt quedi flotant.”

El parquetista s’encarrega tant del producte com del servei. “Som una empresa amb una gran estructura. Tenim més de 50.000 m2 de parquet en estoc. La norma general d’un bon parquetista és oferir un servei integral, des de la instal·lació fins al manteniment. Aportem els nostres productes i els complements, els col·loquem, recollim el sobrant i fem les reparacions i el manteniment.

El parquet és un paviment que presenta nombrosos avantatges i qualitats. “Sempre s’ha dit que el parquet és un material noble i càlid. L’escollien les famílies benestants perquè les distingia, aportava noblesa, calidesa i un aspecte senyorial i luxós a la llar, la qual cosa només s’aconseguia també amb els marbres. A part, hi havia el terratzo, un paviment d’obra, i després va sortir el gres. El parquet, a part de regular la humitat d’un habitatge, és un paviment sa, harmònic i elegant. Per això, actualment, a les promocions, la publicitat sol emfatitzar que es tracta d’un habitatge ‘amb acabats de qualitat i parquet’ per expressar la distinció del pis. A més, cal recordar que el parquet envelleix amb noblesa. Un marbre ratllat o un terratzo envellit és un paviment deteriorat, en canvi un parquet envellit és un paviment antic i fins i tot això li atorga una presència i un valor afegit.”

Des de l’any 2003 el senyor Jaume Nadal Domènech presideix l’Associació Catalana d’Industrials del Parquet. “La nostra associació pertany a la Federación Española de Pavimentos de Madera, amb seu a Madrid. Quan un associat té algun problema o qualsevol qüestió per resoldre i es troba sol, des de l’Associació el recolzem, l’informem i l’ajudem; llavors t’adones de la importància de l’agrupació i et sents molt satisfet de pertànyer-hi.”

El senyor Nadal se sent orgullós que un dels fills continuï la seva professió. “Tinc tres fills. En Jordi treballa a l’empresa i estic orgullós que continuï la meva tasca. En Jaume estudia Belles Arts i encara ha de definir què farà, li deixo la porta oberta perquè entri, però no l’empenyo. El petit, l’Albert, és molt bon estudiant, confio que faci alguna carrera, perquè a casa sempre tindrà una feina.”