Sr. Juan Lecomte Pauchet et alia
Sr. Juan Lecomte Pauchet et alia
PC, 19è VOLUM. Impuls immobiliari

JUAN LECOMTE PAUCHET, SERGI GALLEGO ORDOBÀS

GRUPO ANDAMIAJES, LOSAS Y ARMADURAS, S.A. (GALASA)

Texto del 2007

El formigó, material creat fa més de 100 anys, ha esdevingut un element protagonista en les construccions de la societat contemporània.

“Sustentant GALASA hi ha una estructura familiar tan sòlida com la matèria primera amb la qual treballem, el formigó, material creat fa més de 100 anys que ha esdevingut un element clau en les construccions de la societat contemporània.” Així ho explica Sergi Gallego Ordobàs, fill d’un dels fundadors, en companyia de Juan Lecomte Pauchet, amic i col·laborador de la família, que puntualitza: “Som un grup d’empreses format per la societat mare, GALASA, la més coneguda, i per Estructures Gavà i Cegari, S.A.”

L’any 1976, el pare, Ricardo Gallego, i el seu soci Cándido León van crear aquesta societat amb l’ajuda del senyor Lecomte. “Després de cooperar en la creació de GALASA, en Juan va continuar un altre camí professional. El 2003 va reincorporar-se a la societat per ajudar-nos a encaminar millor la transició familiar.”

Una part de la descendència dels socis assegura la continuïtat de l’empresa. “Per la línia d’en Cándido, els seus fills Jesús i Javier treballen a l’empresa. Per la banda del pare, només hi participo jo, ja que la meva germana Judith es va decantar per la psicologia.” Els dos socis fundadors encara continuen treballant-hi i dirigint una completa plantilla de professionals i tècnics altament especialitzats.

El senyor Sergi Gallego va escollir una formació orientada a col·laborar a l’empresa familiar. “Després de morir la mare, Rosa, vaig deixar la carrera que estudiava per dedicar-me a treballar. Uns anys més tard, vaig estudiar diversos postgraus amb vista a obtenir la formació acadèmica adequada per desenvolupar la meva tasca a l’empresa.”

La societat posseeix importants mitjans que garanteixen la correcta execució de les seves actuacions. “Des dels nostres magatzems, ubicats a Montornès del Vallès, distribuïm tota la maquinària i els materials necessaris a les obres. Disposem d’un taller de ferralla equipat amb la maquinària més moderna i capaç d’obtenir la preformació de més de mil tones mensuals, grues torre, dos camions bomba, servei exclusiu d’una flota de camions, toros, bombes d’aigua, etc. Tenim també un complet equip d’encofrat en constant renovació per abastar la superfície que calgui. Aquesta infraestructura tècnica i humana, juntament amb l’experiència acumulada durant 30 anys, ens permet dur a terme una mitjana de 80 obres alhora.”

GALASA compta amb un gran nombre d’empleats. “En nòmina hi ha 340 treballadors i, a part, en tenim de subcontractats. Intentem mantenir una proporció d’un 60% de personal en nòmina i el 40% restant subcontractat. Hem fet un gran esforç per assegurar una feina continuada, ja que en aquest àmbit la tònica habitual és treballar en una obra, plegar i tornar a començar quan en surt una altra.”

GALASA es defineix com una empresa flexible, capaç d’adaptar-se als constants canvis que viu el sector. “Som una empresa de serveis que construeix, com un industrial més, allò que els nostres clients ens demanen, sempre d’acord amb les normatives vigents. Tot i que tenim clientela molt diversa, normalment la nostra experiència ens permet aconsellar-la, ja que sovint es mou a un nivell massa teòric.”

Davant l’actual estancament del mercat de la construcció, el senyor Lecomte declara que: “El sector immobiliari es regeix per diversos cicles i cal que el negoci s’adapti al mercat. La deturada de la demanda en l’àmbit de l’habitatge per motius financers i d’excés d’oferta –causat per la presència de nouvinguts que s’han introduït al món immobiliari només buscant el diner fàcil­– ens ha fet decantar-nos per la construcció d’hotels, comerços, etc. Com que la nostra activitat és força especialitzada apliquem la més avançada tecnologia, invertim en infraestructures i assumim el reciclatge formatiu dels nostres treballadors. Amb aquesta mentalitat assegurem la solidesa, el rendiment i la seguretat dels nostres productes i serveis i, conseqüentment, la seva rendibilitat empresarial.”

La seva trajectòria ha fet de GALASA una de les tres companyies líders en estructures de formigó, un sector que ha viscut força canvis tecnològics en les tres darreres dècades, com apunta el senyor Lecomte: “Quan vam començar a fer estructures, muntàvem els mecanos –la part que esdevindria el suport del formigó– amb fusta. L’estructurista, atent a l’oferta del mercat, ha vist la possibilitat de modernitzar-los i substituir-los per un altre sistema capaç d’oferir unes facilitats de construcció enormes, basat en materials lleugers i resistents com l’alumini. D’altra banda, també han evolucionat les barreges del formigó, especialment pel que fa a la seva resistència. Recordo que s’encarregava el formigó a especialistes, amb dosificacions de 175-150. Ara les proporcions de materials pràcticament s’han duplicat.”

Però, tot i que la resistència del formigó ha millorat molt, s’ha de vigilar, ja que, des que surt de la planta fins que es llença a l’obra, té una vida molt curta. “Hem d’anar amb molta cura amb el material perquè estigui en perfecte estat. Per exemple, davant d’una gelada forta, abans de posar el formigó s’hi ha d’afegir un anticongelant, que és un additiu retardant que s’utilitza per evitar la congelació de l’aigua, fet que no permetria assolir la resistència desitjada.”

Comparant els dos materials més emprats en la fabricació d’estructures –acer i formigó–, Sergi Gallego creu que cadascun té les seves avantatges i els seus inconvenients: “El formigó és més sòlid i resistent. A més, és un material molt versàtil, permet amb certa facilitat canvis durant l’obra.”

Si bé GALASA ha fet nombroses obres destacades, com la construcció de la Vila Olímpica que va albergar els periodistes a Montigalà durant els Jocs Olímpics del 1992, o les estructures de formigó i acer de l’Hotel Arts, l’Hotel Plaza i l’Hotel Hesperia de Barcelona, Juan Lecomte recorda especialment “la seu de Catalana Occidente, a l’avinguda de la Diagonal, potser perquè va ser la primera vegada que se’ns va felicitar. En aquell moment, vam fer simultàniament diverses obres, que van suposar un salt qualitatiu per a l’empresa.”

Els senyors Gallego i Lecomte es fan ressò de la inquietud popular sobre el futur de la mà d’obra qualificada en el sector de la construcció. “Gran part de la gent nova la promocionem internament, són familiars dels treballadors veterans que comencen des de peó i van creant la pedrera. D’altra banda, també hem fet una prova amb immigrants de l’Est. Tot i que hi ha el problema de l’idioma, i que al seu país construeixen com nosaltres fa 30 anys, són gent treballadora i creiem que poden arribar a ser bons encofradors.”

Amb vista al futur, l’objectiu és continuar conservant la posició de lideratge en el sector. “Volem oferir als nostres clients una qualitat i un servei immillorables, que facin honor al nostre esforç, el qual es veurà recompensat amb l’obtenció del prestigiós guardó ISO 9000.”

I com remata el senyor Gallego: “L’estructura és una part molt important dels edificis, no gaire reconeguda perquè no està a la vista com una façana. Malgrat això, és un feina força satisfactòria perquè tenim la seguretat que les nostres creacions perduraran.”