Text del 2007
“Els empresaris hem d’esforçar-nos per millorar el nostre negoci dia a dia, i per fer-ho cal furtar temps a la vida privada”
Proposat com a manxec de l’any 2007, Julián Nieto Hermoso és un dels nous catalans que s’establiren al nostre país i que, gràcies a la seva empenta i capacitat de treball, hi feren fortuna. En síntesi, la seva història és la següent: “Vaig néixer a Abenójar, un poble de la província de Ciudad Real, prop de Puertollano, en una família de camperols. En complir els 18 anys vaig deixar la meva terra i vaig instal·lar-me a Catalunya. Al principi vaig fer d’aprenent en una cristalleria, i després vaig continuar treballant per compte de tercers en el món del vidre fins als 30 anys. Llavors vaig fer el pas d’establir-me pel meu compte amb una botiga a Badalona i després a Barcelona, en concret a l’avinguda del Paral·lel. Per mor de l’èxit del negoci, vaig obrir un altre establiment al passeig Maragall i anys més tard vam fer el gran salt de reconvertir els nostres establiments en una fàbrica amb gran capacitat de producció on es fessin tot tipus de treballs de vidre, alumini, ferro i PVC: tancaments per a exterior, finestres, persianes, etc. Per aquesta raó ens traslladàrem a Montcada i Reixac, on encara continuem assentats i on donem feina directa a 50 persones, a les quals hem de sumar els 30 muntadors autònoms que col·laboren amb nosaltres.”
En la creació i creixement de l’empresa tingué un paper cabdal la seva desapareguda esposa: “La meva dona, Quiteria Rubio Gila, no només va treballar directament amb mi durant els primers 15 anys d’activitat empresarial, sinó que fou un suport constant durant tota la nostra vida en comú per l’enteresa, l’afecte, la comprensió i els ànims que mostrà en tot moment. Sabia com d’important era el negoci per a mi, i mai no em recriminà la gran quantitat de temps que hi dedicava dins i fora de casa.”
Julián Nieto considera que el balanç positiu de la seva aventura empresarial és en part conseqüència “d’una certa gosadia i intrepidesa de joventut que porta a minimitzar els riscos i a emprendre tasques noves amb il·lusió i convenciment que tot sortirà bé”, però fonamentalment és fruit “del treball i d’una passió constant per la meva feina que m’han dut a viatjar i fixar-me sempre en els aspectes millorables del nostre sector, la qual cosa m’ha permès avançar-me als temps. També, evidentment, he après a gestionar el negoci d’una manera eficient i, per fer-ho, ha estat molt important saber col·locar els treballadors en el lloc idoni segons el seu tarannà, atès el dèficit en la formació de bons tècnics que existeix al nostre país. En l’actualitat, a més, compto amb l’ajuda de les meves dues filles, Mònica i Míriam, i els seus respectius companys.”
La màxima que extreu de la seva experiència empresarial és que “un empresari no pot relaxar-se mai. Els empresaris hem d’esforçar-nos per millorar el nostre negoci dia a dia, i per fer-ho cal una dedicació que furtes de la teva vida privada.”
La manera d’operar de Cristalerías Nieto és la següent: “En primer lloc, rebem el projecte d’una obra concreta. Mai hem disposat de departament comercial perquè les demandes dels nostres serveis són superiors a la nostra capacitat de treball. En l’actualitat, la gran majoria de projectes per al tancament d’exteriors es realitza amb vidres de doble cambra per l’aïllament acústic i tèrmic que comporten i, tot i els 20 anys d’existència del PVC, l’alumini continua sent el material estrella. En segon lloc, elaborem un pressupost. Les empreses i els particulars que treballen amb nosaltres saben que la nostra prioritat és la qualitat, malgrat que intentem proporcionar-la a preus competitius; en aquest sentit, atesa la qualitat dels materials nacionals, la matèria primera de les nostres creacions és espanyola. Finalment, si l’empresa constructora o el particular ens adjudica el projecte, hi treballem des de les primeres fases, és a dir, des del premarc fins al tancament definitiu.”
Pel que fa a la tipologia dels clients, treballen en grans projectes a través de la fàbrica, però també en petites reformes que els arriben per mitjà de les botigues. “Intentem satisfer les demandes de tot tipus de clients. En l’actualitat, a més dels establiments de Barcelona, també en disposem d’un altre a la Rambla de Sabadell.”
Mai no han portat a terme encàrrecs d’altres empresaris del sector perquè el volum de comandes dels clients és força elevat. “Tots els tancaments i elements d’exterior que fabriquem són per col·locar-los nosaltres mateixos. Hem treballat a l’Estat espanyol i a França, on desenvolupem diversos projectes per al govern.”
Durant la seva extensa trajectòria en el món dels tancaments d’exteriors, el senyor Nieto ha pogut viure els profunds canvis que ha experimentat el sector: “Avui dia, gairebé no es fabriquen finestres de fusta, ja que aquest material ha estat desbancat per l’alumini i el PVC, que no han de menester manteniment. D’altra banda, el PVC continua sent minoritari, en part perquè els seus avantatges foren de seguida traslladats als tancaments d’alumini.”
El cert és que “les innovacions i els nous materials en el món de la construcció triguen a consolidar-se i el cas dels tancaments no és l’excepció.”
Quant al llarg cicle de creixement econòmic que ha viscut el sector immobiliari, Julián Nieto considera que la demanda de pisos econòmics per part dels immigrants ha estat decisiva. “Aquests habitatges han estat venuts per particulars que han pogut millorar la seva qualitat de vida a través de l’adquisició d’una propietat més gran o, fins i tot, de cases aïllades en zones residencials. Això s’aprecia clarament en el considerable creixement de les urbanitzacions en els últims anys.”
Evidentment, “la nostra activitat, com en tots els sectors de l’economia, presenta etapes de creixement i recessió que serveixen per regular el mercat.”
A més, en la seva tasca empresarial “el preu de la matèria primera condiciona el valor final dels nostres productes; una alça dels preus de l’alumini ha de comportar per força un increment del cost dels tancaments elaborats a partir d’aquest material.”