Sr. Lluís Beltran i Massana
Sr. Lluís Beltran i Massana
PC, 20è VOLUM. Empenta i Coratge

LLUÍS BELTRAN I MASSANA

FADISEL

Text del 05/05/09

Gestionem 2.000 productes, 600 dels quals són de producció pròpia, i 1.400 d’importació i distribució. La nostra experiència al mercat, la investigació, l’exportació i el know-how han permès consolidar-nos com una de les companyies europees líders del sector.

Tenim una facturació i una xifra de negoci important, molt repartida entre molts països. També tenim diferents marques i fem vendes per Internet. Amb aquesta varietat de clients i productes ens sentim més protegits quan hi ha cap daltabaix.

L’empresari ha de saber navegar en el mercat, sense avançar massa, però tampoc quedant-se endarrerit.

Vull uns polítics que em diguin la veritat: que vivim un moment de crisi, que cal aplicar solucions dràstiques i que ens hem d’estrènyer el cinturó.

Fadisel, empresa electrònica amb 30 anys de presència al mercat, té com a gerent general Lluís Beltran i Massana. “La història de la companyia arrenca el 1979, quan l’Esteve Carraté i jo, encara estudiants universitaris d’enginyeria i d’econòmiques respectivament, vam decidir muntar un petit taller dedicat al disseny i la fabricació de mòduls electrònics. Començàrem, per tant, de ben jovenets, amb només 10 productes.”

Treballant en diferents vessants de l’electrònica i la tecnologia, aquesta firma s’ha anat consolidant progressivament. “Fadisel, l’empresa mare, engloba diverses marques pròpies i aglutina diferents línies de negoci. Cebek és una de les primeres marques que vam idear, dedicada bàsicament a l’electrònica industrial. Es destaca pel seu blister groc, acompanyat d’un manual d’instruccions amb esquemes tècnics. Sempre hem volgut desenvolupar una tecnologia electrònica d’avantguarda, accessible per a l’usuari mitjà i a un preu raonable.”

La societat disposa d’un laboratori on es comproven i verifiquen curosament tots els productes a fi d’oferir una garantía total de tres anys en la gamma Cebek i de dos en les marques de distribució. “El Departament de R+D dissenya circuits lògics perifèrics, microcontroladors i autòmats programables i utilitza programes d’última generació. Igualment, el nostre Departament d’Enginyeria col·labora amb altres centres de disseny especialitzats per complementar el coneixement en les diferents àrees de l’electrònica industrial i educativa.”

Igualment, Fadisel potencia el seu canal de distribució per tal d’apropar-se al consumidor. “Els nostres productes es distribueixen principalment en botigues de components electrònics, magatzems de material elèctric industrial, especialistes de venda per catàleg de components electrònics, distribuïdors d’automatismes industrials i majoristes del sector didàctic.”

Des dels seus inicis fins a l’actualitat, l’empresa ha multiplicat per 200 el nombre de productes que comercialitza. “Gestionem 2.000 productes, 600 dels quals són de producció pròpia, i 1.400 d’importació i distribució. La nostra experiència al mercat, la investigació, l’exportació i el know-how han permès consolidar la firma com una de les líders europees del sector.”

El 1992 es creà el Departament d’Exportació per atendre l’àmplia acceptació de Cebek entre els clients internacionals. “Dos anys després, vam ampliar la base comercial de la companyia amb noves marques i distribucions, tant en el sector industrial com en el didàctic. Així van néixer les divisions Expelec, Cebekit, Radarcan, Fadisol, Sx, Cebek Components i Startec.”

Fadisel està present a 20 països d’Amèrica, Europa i Extrem Orient. “Disposem de distribuïdors i importadors a Canadà, els Estats Units, Brasil, Japó, Singapur, França, Suècia, Gran Bretanya, Islàndia, etc.”

Expelec és un dels més grans fabricants i distribuïdors d’il·luminació professional d’Europa. “Aquesta marca abasta prop de 4.000 punts de venda arreu del món. Agrupa les firmes especialitzades del sector més prestigioses, com SX Lighting, Nicols, Eurolite, Antari i Gote.”

El 2005 neix Cebekit amb l’objectiu de proporcionar eines pràctiques als joves estudiants de tecnologia. L’any 1998 vam començar amb la sèrie MX a aprendre tecnologia i electrònica bàsica. La bona acollida d’aquests productes entre professors i alumnes ens va impulsar a completar la gamma didàctica amb nous kits i línies per a la formació tecnològica a la primària i la secundària. Els kits electrònics d’escola ofereixen ara més seguretat, ja que les antigues soldadures s’han substituït en gran mesura per connexions o encaixos de les peces.”

Quant a Fadisol, és la gamma solar de Fadisel. “Importem i distribuïm petits panells solars des de 1995, però el 2005 vam editar-ne un catàleg específic en resposta al gran interès dels professionals del sector per incorporar aquesta nova tecnologia als seus projectes. Aquesta marca inclou mòduls solars monocristalins, reguladors i estacions solars, convertidors de voltatge i kits educatius solars.”

Startec és una gamma “fabricada a Bremen (Alemanya) amb alts estàndards de qualitat i que recull estacions de soldadura per donar un control segur i exacte de la temperatura dels soldadors.”

Finalment, Radarcan agrupa diversos models d’espantadors electrònics d’animals. “És el sistema electrònic més ecològic, eficaç i econòmic per foragitar animals i insectes. I té l’avantatge que és innocu tant per a les persones com per als animals.”

Lluís Beltran considera la diversificació una bona estratègia anticrisi. “En general ha valgut la pena l’esforç que hem fet en diversificar-nos tant. Tenim una facturació i una xifra de negoci important, molt repartida entre molts països. També tenim diferents marques i fem vendes per Internet. Amb aquesta varietat de clients i productes ens sentim més protegits quan alguna de les parts flaqueja.”

Remarca la importància de la botiga electrònica en l’evolució de l’empresa. “Fa set anys que tenim una tenda electrònica en quatre idiomes, que avui ofereix 2.000 productes. També conté 100 vídeos i connexions amb YouTube explicant pas a pas el muntatge d’un kit. Rebem 100.000 visites mensuals, fet que confirma l’èxit de la nostra proposta on-line.”

El senyor Beltran també destaca la importància de pertànyer a l’associació Secartys per poder capejar la difícil conjuntura actual. “Fa 20 anys que formem part de Secartys, i jo en sóc l’auditor. És una associació empresarial voluntària, sense ànim de lucre, fundada el 1968 i que aglutina exportadors de components electrònics. Representa més de 1.200 indústries d’electrònica i de tecnologies de la informació i les telecomunicacions d’Espanya. Col·labora amb l’Administració pública i amb altres organismes nacionals, autonòmics i estrangers en el foment de la internacionalització i la competitivitat de les empreses espanyoles del sector.”

Als polítics, davant la crisi, en Lluís Beltran els exigeix sobretot transparència i veracitat. “És molt important ser creïbles, no mentir ni fer previsions agosarades. Vull uns polítics que em diguin la veritat: que vivim un moment de crisi, que cal aplicar solucions dràstiques i que ens hem d’estrènyer el cinturó. Però les eleccions generals del 2008 i la por a perdre vots van influir força a l’hora d’encarar la recessió. No es prengueren una sèrie de mesures que llavors s’havien d’haver pres, ni s’admeté que no estàvem tan bé com semblava. Es va perdre molt temps discutint si havia o no crisi, mentre aquesta ja ens estava afectant. Per a quan el Govern ha començat a prendre mesures, s’ha trobat amb un munt de problemes afegits a sobre. Ara serà complicat trobar solucions, ja que totes les mesures segueixen un procés i triguen un temps en ser efectives.”

Amb vista al futur, Fadisel s’inclina per aprofundir en les seves marques i línees de productes. “Les circumstàncies ens aniran marcant les tendències; l’empresari ha de saber navegar en el mercat, sense avançar massa, però tampoc quedant-se endarrerit.”