PC, 20è VOLUM. Empenta i Coratge

MONTSERRAT BASSONS I BONCOMPTE

BASMAR

Text del 13/10/09

El disseny ha estat sempre la meva autèntica vocació.

Per arribar on estem, hem dut a terme una laboriosa tasca per tal de saber què escau bé a les dones. Hem fet la feina ben feta, en aconseguir la tecnificació d’una peça de temporada com és el banyador.

L’autonomia financera ha estat un objectiu cabdal; sempre hem viscut tenint en compte les nostres possibilitats, sense sobrepassar-les mai.

Participar en una passarel·la al costat de marques internacionals ha suposat una important plataforma de cara a l’exterior i ens ha confirmat que fem un producte digne d’un certamen d’aquesta categoria.

Si de debò s’ajudés les PIME, de retruc es beneficiarien els treballadors, perquè els empresaris no tindrien la necessitat d’acomiadar-los.

Gerent de Basmar, i una de les dissenyadores de referència en el camp de la moda de bany a Espanya, Montserrat Bassons i Boncompte declara que “el disseny ha estat sempre la meva autèntica vocació.” Creadora de tots els models que produeix, aquesta emprenedora catalana fabrica roba amb la seva marca i també per a firmes prestigioses, com ara El Corte Inglés, Pedro del Hierro o Prenatal.

Fundada com a societat anònima el 1980, els orígens de Basmar es remunten a cinc anys abans, quan Montserrat Bassons inicià la seva carrera professional tot combinant les facetes de dissenyadora, gerent d’empresa i mare de dos fills. “Quan vaig crear aquesta societat tenia només 23 anys, un fill de dos anys i estava embarassada de set mesos de la segona. Abans havia treballat a la cotilleria dels pares, els quals em van ajudar a començar la meva trajectòria professional. En l’actualitat, tots dos fills participen a l’empresa: en Jordi, de 36 anys, que va estudiar Secretariat Internacional i s’encarrega del Departament d’Exportació, Administració i Vendes, i la Montse, de 33, que va fer Direcció i Administració d’Empreses i treballa amb nosaltres des de l’any 2006 com a responsable d’assumptes relatius a la gerència i el màrqueting.”

En aquests 35 anys, Basmar ha esdevingut una empresa especialitzada en el disseny i la confecció de peces de bany per a senyora, homewear i pijames d’hivern, productes comercialitzats amb la marca Basmar by Montse Bassons. “Tot i que la moda de bany és la nostra principal activitat, amb el temps hem anat ampliant i diversificant el nostre ventall, i hem produït les línies de homewear i pijameria d’hivern. Durant uns anys, també hem confeccionat peces d’esport, per fer gimnàstica. A dia d’avui estem dissenyant roba interior esportiva i vestits de bany més tècnics per a piscina i natació. De fet, ens hem especialitzat bastant en la part tècnica, fins i tot pel que fa als banyadors de senyora. Nosaltres fem peces per a tot tipus de dones, amb les seves característiques peculiars: plenes, baixes, altes… Volem que totes elles puguin trobar un banyador còmode, amb el qual se sentin a gust i guapes. Una de les claus del nostre èxit és precisament que provinc del ram de la cotilleria, on el patronatge és molt important. I aquest valor afegit es tradueix en una molt bona relació qualitat-preu; podem dir que la nostra roba és la més assequible de la gamma mitja i alta.”

Amb un equip humà format per 25 professionals i una superfície d’instal·lacions de 1.500 m2, aquesta empresa catalana té com a àmbit d’actuació principal els mercats espanyol, portuguès i francès. “A França i Portugal treballem amb distribuïdors locals. Som una empresa petita de temporada, amb una plantilla formada en un 95% per dones. Sense ser una marca internacional, ens hem posicionat força bé dins el territori espanyol, on estem presents en més 600 punts de venda.”

Sis empreses auxiliars apleguen un centenar de persones que treballen afanosament per a la temporada de bany. “Aquests tallers poden fer des de 100 peces fins a 3.000, depenent del volum de vendes de cada model. Malgrat que sigui indirectament, la circumstància de comptar amb col·laboradors externs suposa una gran responsabilitat per a nosaltres. Per aquesta raó, quan notem un descens de les vendes, intentem repartir la feina entre tots aquests tallers per tal d’ajudar-los a conservar els llocs de treball.”

Montse Bassons ha estat present a la cinquantena edició de Cibeles Madrid Fashion Week, el principal aparador de la moda a l’Estat espanyol. “Ens vam presentar amb una col·lecció de bany, amb 42 models, inspirada en el aire glamurós de la dècada dels 50 a París i a la Rivière francesa, amb un gran predomini dels colors liles i morats i dels bàsics, com el blanc i el negre. M’agrada molt aquest glamur que semblava haver-se perdut i que ara retorna com a referent. La nostra mostra es va veure enriquida per l’ajuda del gran estilista que tinguérem, el talent del qual va realçar les nostre peces. Ha estat una experiència molt gratificant, que ens ha fet guanyar autoconfiança. El fet de participar en una passarel·la al costat de gent internacional ha suposat una important plataforma de cara a l’exterior i ens ha confirmat que realitzem un producte digne de ser presentat en un certamen d’aquesta categoria. Val a dir que em sento molt satisfeta per les excel·lents crítiques rebudes, per l’ambient generat posteriorment i per la bona acollida del públic en general.”

La senyora Bassons explica quin és el secret que fa possible mantenir tants anys una companyia com Basmar, dedicada a un sector com és el dels vestits de bany, amb poc marge de maniobra. “Per arribar on estem hem dut a terme una laboriosa tasca amb l’objectiu de saber què escau bé a les dones. Hem fet la feina ben feta, en aconseguir tecnificar el banyador, una peça de temporada. I, per suposat, hem intentat controlar en tot moment l’empresa, sense planificar grans creixements. En aquest sentit, l’autonomia financera ha estat un factor cabdal. Hem viscut sempre tenint en compte les nostres possibilitats i no les hem sobrepassades mai. D’aquesta manera, hem assolit un nivell del qual no ens podem queixar, ja que, malgrat la crisi, funcionem bé, encara tenim beneficis i continuem autofinançant-nos.”

Pel que fa als projectes de futur més immediats, “tenim la vista posada en un creixement sostingut que ens ajudi a consolidar la nostra posició dins el mercat. Un cop afermats a Portugal i a part de França, estem fent un seguit d’accions per tal d’introduir-nos en altres països, como Àustria, Itàlia, Líban o Rússia. També estem interessats en ésser presents al Canadà i Mèxic, ja que representen mercats de referència dins el nostre sector, i a on la nostra producció pot funcionar força bé.”

Lluny d’entrar en qüestions polítiques, la responsable de Basmar considera que, en aquests moments de recessió econòmica, allò que justament ha quedat deixat de la mà del Govern són les PIME. “Les grans empreses fan pactes i reben ajudes, però la petita i mitjana empresa, el veritable teixit empresarial que dóna feina a un 80% dels treballadors de tot Espanya, continua relegada a l’oblit. En aquesta situació, i amb les línies de crèdit tancades, moltes societats es veuen abocades a plegar, amb el consegüent acomiadament dels seus treballadors. S’hauria d’evitar traspassar tota la càrrega econòmica a l’empresa. Seria bo potenciar accions amb vista a proporcionar suport a l’empresari, amb la finalitat d’afavorir l’ocupació, bé sigui amb ajudes de la Seguretat Social, bé amb reduccions de jornada. Caldria facilitar la tasca empresarial, de manera que poguessin comptar amb la plantilla necessària, ni que fos repartint una jornada entre dues persones. Amb imaginació hi ha moltes accions que es poden dur a terme per ocupar la gent sense convertir-la en funcionària. Si de veritat s’ajudés les PIME, de retruc es beneficiarien els treballadors, perquè els empresaris no tindrien la necessitat d’acomiadar-los.”