Srs. Cabré
Srs. Cabré
PC, 20è VOLUM. Empenta i Coratge

LLUÍS CABRÉ I ROIGÉ, ADELINA GASPÀ I GÜELL

HOBBY FLOWER

Texto del 01/04/09

Ser emprenedor és el millor que hi ha. Avui pocs joves tenen vocació empresarial. Però ens en sortirem, perquè sempre hi ha excepcions que confirmen la regla.

El Govern no té ni idea del que representa portar una petita o mitjana empresa. Els qui tenen deu persones en plantilla no compten, només ho fan grans companyies com Repsol, Gas Natural, Banco Santander… Obliden que els que mantenim el pols econòmic del país som els milers i milers de petits i mitjans empresaris.

La NASA va fer un estudi sobre els aspectes positius de les plantes en la respiració humana. La conclusió fou que als espais de treball interiors –com ara les oficines– hauria d’haver una planta natural cada 6 m2. Una planta absorbeix CO2, soroll, pols i electricitat estàtica, per tant purifica l’ambient.

Adelina Gaspà i Güell i Lluís Cabré i Roigé són els propietaris de Hobby Flower, companyia establerta a Barcelona des del 1973. “L’Adelina va ser la iniciadora de l’empresa. Va tirar endavant la invenció de l’hidrotest, a partir del qual es van crear una gran varietat de models, i va muntar un mètode de venda domiciliari a imitació del de la venda de tupperwares. En any i mig, Hobby Flower va arribar a tenir una xarxa de 700 venedores.” El senyor Cabré, espòs de la senyora Gaspà, es va incorporar plenament a Hobby Flower amb posterioritat.

L’èxit inicial de l’empresa s’explica pel fet que a Espanya llavors encara no es coneixia el sistema d’hidrotestos. Tanmateix, no seria fins el 1975 que Hobby Flower es consolidés definitivament com a marca. “Aquell any es va organitzar a Barcelona Jardinova, un saló monogràfic de jardineria. Nosaltres hi vam concórrer amb tota la nostra varietat de models, i allà descobrírem que els nostres productes no només interessaven els particulars, sinó també el mercat convencional (floristeries, centres de jardineria, etc.). Per aquesta raó, els anys següents (1975-1977) decidírem reorientar l’empresa: vam anar abandonant el porta per porta i començàrem a vendre a establiments.”

La invenció de l’hidrotest va requerir d’un estudi científic previ. “Tenim un certificat de la Facultat de Biologia de Barcelona que avala l’invent. Abans, vam fer durant un temps proves a casa nostra, amb l’ajut d’un enginyer agrònom. Per tant, és obvi que el sistema de la hidrojardinera Hobby Flower és fruit d’un estudi molt atent i meditat.”

Lluís Cabré explica amb entusiasme les característiques de l’invent: “Consisteix en un recipient amb un espai destinat a una reserva d’aigua i un separador. Al separador hi ha dues metxes absorbents que transporten l’aigua fins a dalt, on hi ha un drenatge que se l’embeu. I la humitat passa del drenatge al substrat de la terra on viu la planta. El secret és la incorporació de dos tubs que airegen l’aigua de la reserva i oxigenen les arrels més profundes de les plantes, tot creant una capa d’aire a baix de tot. Això bàsicament significa reproduir el sistema natural d’oxigenació en un espai artificial. I n’hi ha prou amb omplir la reserva d’aigua tres cops l’any. Aquest sistema ens omple d’orgull, perquè enlloc del món no se n’ha ideat cap altre de més efectiu ni de més benèfic per a les plantes.”

Hobby Flower no ha fabricat mai; aporta el disseny, les patents i els motllos, però subcontracta la fabricació. “Treballem amb molts materials: acer inoxidable, fusta, alumini, plàstic… Per això ens sortiria massa costós fabricar nosaltres, ja que caldrien un gran nombre de maquinàries diferents.”

En la història i l’evolució de la hidrojardineria va haver un salt qualitatiu. “El pas important va arribar quan es va passar de l’hidrotest de sobretaula a la hidrojardinera. El primer és un recipient per a una planta particular. La segona va destinada a tot un entorn vegetal per a oficines i grans espais interiors.”

El senyor Cabré i la senyora Gaspà formen, per les seves aptituds, un tàndem complementari. “Jo sóc més venedora i ell més creatiu.”

La clau dels més de 30 anys d’èxit de Hobby Flower rau precisament en la continua innovació. “Sempre hem estat molt creatius. Mai no hem copiat ningú. Hem arribat a crear unes 60 sèries de productes diferents, de les quals avui en comercialitzem només deu. Nosaltres mateixos, per pròpia evolució, hem anat descartant les menys efectives.”

En l’actualitat, Hobby Flower té col·leccions pensades per a oficines, residències d’alt nivell, comunitats de veïns… I darrerament ja treballa en hidrojardineres que són considerades mobiliari urbà. “És el nostre últim invent, la hidrojardineria d’ús urbanístic, d’ús exterior.”

A tall d’exemple, Hobby Flower ha venut 1.500 hidrojardineres a l’aeroport del Caire, 800 als nous ministeris de Kuwait i 500 a un banc saudita. Entre els seus 3.500 clients, també hi ha el Casino de Montecarlo. “Els mercats asiàtics no ens representen cap competència, atès que fabriquen productes de molt poca qualitat i amb sistemes deficients o erronis.”

En canvi, el sistema d’hidrojardineria de Hobby Flower és el millor del mercat europeu. “Ens compren a Suècia, Noruega, Alemanya, Bulgària, França, Aràbia Saudita, Qatar, Egipte…”

Hobby Flower disposa d’unes instal·lacions de grans dimensions. Gràcies al gran estoc de gènere emmagatzemat, poden servir les comandes en 24 hores. “Tenim un magatzem de 1.500 m2 ple fins al capdamunt.”

El futur de l’empresa està de moment assegurat. “Nosaltres ja som pensionistes, però tenim dos fills que s’hi dediquen. El fill petit, en Lluís, fa de gerent, i la filla mitjana, la Montserrat, porta l’administració i la comptabilitat. La filla gran, l’Adela, no treballa amb nosaltres però és una excel·lent decoradora de molta anomenada.”

El context mundial de creixent consciència ecològica juga a favor de la línia de productes de Hobby Flower. “La NASA va fer un estudi sobre els aspectes positius de les plantes en la respiració humana. La conclusió fou que als espais de treball interiors –com ara les oficines– hauria d’haver una planta natural cada 6 m2. Una planta absorbeix CO2, soroll, pols i electricitat estàtica, per tant purifica l’ambient.”

Però no tot són factors favorables. La present recessió ja ha tingut alguna repercussió a Hobby Flower. “Hem fet un tràmit amb l’Institut de Crèdit Oficial per tenir més liquiditat; de la quantitat que vam demanar, ens han donat la tercera part. I quasi al 7% d’interès, quan l’Euríbor està per sota del 2%. No sé si el banc ens ha ajudat a nosaltres o nosaltres al banc…”

Per a la senyora Gaspà totes les empreses estan en crisi. “Les úniques que n’escapem una mica som les que no tenim gaire personal perquè subcontractem tota la fabricació.”

Ambdós opinen que els governants no es recorden de les PIME. “El Govern no té ni idea del que representa portar una petita o mitjana empresa. Els qui tenen deu persones en plantilla no compten, només ho fan grans companyies com Repsol, Gas Natural, Banco Santander… Obliden que els que mantenim el pols econòmic del país som els milers i milers de petits i mitjans empresaris.”

Darrere la crisi, els propietaris de Hobby Flower veuen també factors sociològics i polítics. “S’havia arribat a un extrem de consumisme. A més, el gran capital feia i desfeia al seu caprici. Els grups financers han dominat els governs: vet aquí el veritable problema.”

Per a l’Adelina Gaspài i en Lluís Cabré, és un orgull que la seva empresa sigui fruit del treball constant. Com diu expressivament el senyor Cabré: “Jo vinc d’una família senzilla de Riudecols (Tarragona) i ella d’una família senzilla d’El Morell (Tarragona). Però som emprenedors; i ser-ho és el millor que hi ha. Avui pocs joves tenen vocació empresarial. Però ens en sortirem, perquè sempre hi ha excepcions que confirmen la regla. Amb la nostra empresa hem aconseguit que hi hagi més d’un milió d’hidrojardineres Hobby Flower escampades pel món.”