Srs. Lluís Rigat Antón et alia
Srs. Lluís Rigat Antón et alia
PC, 19è VOLUM. Impuls immobiliari

LLUÍS RIGAT ANTÓN, ANNA I JORDI RIGAT SALSE

EUROCLIMA DIFUSIÓN, S.A.

Text del 2008  

“Oferim una amplia gamma de productes de difusió que permeten als instal·ladors reduir molt el temps de muntatge”

Lluís Rigat Antón dirigeix les empreses Euroclima Difusión, S.A. i Comercial AVC, S.A., fabricant i comercial respectivament, amb el suport dels seus fills, Anna i Jordi. Per influència familiar, li corresponia dedicar-se a la medicina, ja que el pare era metge rural, però diverses circumstàncies van empènyer-lo al sector de la metal·lúrgia. “El 1946 vaig marxar a viure a casa dels avis, a Barcelona, per tal d’estudiar el batxillerat i fer la carrera de medicina. En aquella època, l’avi tenia un taller metal·lúrgic i aviat vaig entusiasmar-me per aquesta branca de la ciència. Així, vaig fer la carrera de perit industrial mecànic amb la idea de continuar el negoci familiar. El projecte, però, quedà truncat ja que, abans d’acabar el peritatge, una important empresa del sector elèctric ubicada al costat del taller del avi el féu fora. Aquest fet dugué la meva trajectòria professional cap als muntatges industrials i, posteriorment, a la climatització.”

El 1983, mentre s’encarregava de la representació d’una firma important de material de difusió d’aire arrelada a Madrid, el senyor Rigat trobà un producte original en una fira sectorial: “Es tractava d’un tub d’alumini, flexible, presentat per la firma holandesa Dec International, que substituïa amb molt avantatge els tubs de PVC habituals de les instal·lacions d’aquella època, generadors de gasos tòxics amb el foc. Com que el producte m’interessà força, vaig crear Comercial AVC per fer-ne la distribució exclusiva a Espanya. Encara avui continuem representant aquest producte. Hi ha diversos tipus de tubs flexibles: sense aïllament, aïllats i acústics, per esmorteir el soroll de l’aire que passa pel conducte interior. S’instal·len als grans magatzems, als hotels, als hospitals, etc. Ara hi ha milers de metres de tub flexible instal·lats pertot arreu.”

Atès que el tub flexible és un extraordinari complement per facilitar el muntatge de les instal·lacions d’aire condicionat i ventilació, Comercial AVC s’encarrega també de la distribució del material de difusió de l’empresa Euroclima. “Teníem el tub flexible, però ens faltava representar el material de difusió d’aire. Euroclima era una societat anònima laboral amb 20 treballadors, sorgida de l’etapa de bonança de la construcció de maquinària tèxtil i fabricant d’una de les marques de reixetes i difusors d’alumini més antigues del sector. Nasqué a Manlleu a principis dels anys 60, quan l’aire condicionat començava a implantar-se i s’importaven quasi tots els materials necessaris per fer les instal·lacions.”

Posteriorment, l’empresa de fabricació va entrar en crisi i Comercial AVC se’n féu càrrec. “Quan Euroclima declinava, se’m va ocórrer dir-los que els podia salvar i acceptaren, amb la condició que es conservessin els llocs de treball. Ens posarem d’acord i, d’aquesta manera, aconseguirem aixecar una empresa en fallida. El 2002 vam poder inaugurar la nova Euroclima.”

Lluís Rigat remarca el desenvolupament dels dos vessants del negoci. Pel que fa a la part industrial, “Comercial AVC ha dotat Euroclima Difusión d’una nova fàbrica de 5.000 m2 amb dues naus situades en el nou polígon industrial El Verdaguer, de Manlleu. Hem fet grans inversions en l’adquisició de la maquinària més moderna, a fi d’aconseguir una major producció i garantir-ne la màxima qualitat.”

Igualment, s’ha apostat per un increment de la distribució: “Comercial AVC està present al mercat per mitjà d’una xarxa pròpia de representants així com d’altres establiments de distribució dels rams de l’electricitat, l’aire condicionat, la ventilació i la calefacció.”

Euroclima Difusión fa recerca aplicada per millorar els seus productes. “Crec que hem estat l’única empresa fabricant de material de difusió que presentà els seus productes de disseny a Construmat 2007. Hem desenvolupat una reixa especial per a ser instal·lada en parets de plaques de guix laminat. Aquesta novetat atrau especialment l’atenció dels arquitectes, els decoradors i els dissenyadors. Probablement, l’evolució ens durà a fer reixes i difusors amb altres formes i altres sistemes de fixació diferents del convencional.”

Anna Rigat manifesta que la qualitat del producte és bona comparada amb d’altres països. De fet, han de competir amb firmes molt importants arrelades a Espanya des de fa molts anys. “Poder superar a les multinacionals en una obra és una satisfacció molt gran. Pel que fa a la tecnologia, en els processos de laboratori per mesurar l’aire ens avantatgen les multinacionals estrangeres, però en qualitat de producte acabat i en rapidesa a l’hora de fer innovacions no ens guanya ningú, perquè som més àgils i versàtils.”

A més, la filla revela que el pare és un gran inventor: “Moltes de les seves idees les ha utilitzat la competència per fabricar productes similars o millorar els que ja tenia. Dins del sector, se’l reconeixerà com a innovador en molts productes o sistemes per facilitar els muntatges en les instal·lacions.”

Jordi Rigat explica com les noves maneres de construir demanen també noves solucions. “Abans totes les parets interiors es feien de totxo i ara la majoria es fan de plaques de guix laminat. Els moderns procediments de construcció d’habitatges i edificis ens han fet canviar la forma de subjectar les reixes i difusors lineals i plantejar-nos la necessitat de resoldre altres problemes. Oferim un producte que permet als instal·ladors reduir molt el temps de muntatge.”

El senyor Rigat recorda com a obra especial el Parc de Recerca Biomèdica, al costat de l’Hotel Arts. “És una obra important i tota la difusió és nostra. Vam guanyar a un fabricant molt important especificat en memòria. Els convencérem amb un tipus de difusor rotacional especial. Calien prop de 500 en un termini de 15 dies i sabien que nosaltres els tindríem per a la data. Aquestes urgències les tenim sovint. A l’Hotel Arts i a la Torre Agbar de Barcelona vam posar-hi tot el tub flexible. Altres edificis emblemàtics on hem intervingut són: l’Hotel Skipper i l’Hotel Prestige, ambdós a Diagonal Mar; el Palau de Congressos del Fòrum; la seu de l’Associació Catalana de Bàsquet, i l’Hotel Camper, guanyador d’un premi FAD. També hem subministrat material a dos gratacels de l’Illa del Mar. Al Silken Diagonal, l’enginyeria afirmà que la nostra reixa era ‘la més adient per envans de guix.’ Últimament hem tractat l’Hotel Sky (de 30 plantes) i la remodelació de l’Hotel Majestic.”

Si el pare no pogué reprendre el taller de l’avi, ara els fills asseguren la continuïtat de l’empresa paterna. Representen l’arquetip de la família catalana emprenedora, que, en circumstàncies de precarietat, ha fet tirar endavant el país durant tants anys. “Si no hagués tingut dos fills que continuessin el negoci, segurament l’hauria tancat.”

Ambdós fills es posen d’acord a l’hora de definir el pare. “El pare és, sobretot, una persona molt dinàmica i treballadora. Ara que hi som nosaltres podria gaudir de més oci, però la feina és la seva vida. Li encanta la seva professió, la viu intensament, i ens ha sabut transmetre aquesta passió.”