PC, 20è VOLUM. Empenta i Coratge

LLUÍS, XAVIER, CÈSAR I DAVID VENDRELL I PEDROLA

UNIÓN SUIZA

Text del 18/05/09

“Unión Suiza forma part de la història de Barcelona; la nostra família ha crescut amb la ciutat: el rebesavi fou el primer tresorer del Barça i el cantant d’òpera Emili Vendrell era el nostre oncle-avi”

“L’avi va muntar una fàbrica de rellotges a Suïssa, on creà les marques Kronos i Duward”

“Hem sabut racionalitzar l’empresa controlant les despeses i intentant que hi hagués una certa flexibilitat laboral; això ens està salvant de la crisi, quasi bé amb nota”

“La combinació ideal és que Barcelona pugui compaginar les botigues modernes amb els establiments veterans”

“Els nostres polítics haurien de deixar la lluita partidista pel bé comú dels ciutadans”

Unión Suiza és un dels pocs establiments del món que pot presumir d’haver traspassat el 150 aniversari de servei al públic i de vigència comercial, a més d’haver estat sempre regentat per una mateixa nissaga d’emprenedors constituïda ja per cinc generacions. Aquesta estirp, caracteritzada per la seva discreció i tenacitat, abasta des de la primera generació, representada pel rebesavi, Carles Vendrell i Castellà, fins a la darrera i actual, personificada pels germans Lluís, Xavier, Cèsar i David Vendrell i Pedrola. “Unión Suiza forma part de la història de Barcelona; la nostra família ha crescut amb la ciutat: el rebesavi fou el primer tresorer del Barça i el cantant d’òpera Emili Vendrell era el nostre oncle-avi. Som la millor empresa comercial del gremi que hi ha a Espanya i la número ú en facturació, però sovint penso que no ens hem preocupat gaire de fer palesa la nostra presència. Potser la nostra excessiva discreció ens ha fet caure de vegades en l’oblit.”

Els orígens d’Unión Suiza es remunten a l’any 1854, quan el rebesavi Carles Vendrell i Castellà va començar a treballar en un modest taller de rellotgeria a la Vila de Sants, quan encara era un poble dels afores de Barcelona. “Des de llavors, la família es va anant ubicant a les zones més prestigioses de la ciutat. El 1888, el besavi Jaume Vendrell i Serra, membre de la segona generació al capdavant del negoci, es va traslladar des del taller de Sants al carrer Ample, un dels principals centres de la nova opulència barcelonina, fet que obrí l’etapa d’assentament de l’empresa a la ciutat. Poc després, la família s’establí a les Rambles, on es trobaven un bon grapat dels centres neuràlgics de la metròpoli. El següent impuls el donaria la tercera generació, amb la figura de l’avi Carles Vendrell i Paradís, un home força inquiet i emprenedor que va ser l’artífex de la gran expansió del negoci. Primerament, va posar la seva ambició al carrer de Ferran, on va arribar a posseir dues botigues de joieria i rellotgeria. Anys més tard, seguint les tendències de la ciutat, es traslladà a la llavors recentment urbanitzada Rambla Catalunya. En aquell moment, amb una gran visió de futur, va decidir canviar el nom familiar del negoci Vendrell per Unión Suiza de Relojería, símbol del començament d’una nova etapa que volia desenvolupar el gran projecte comercial d’importació i distribució de rellotges suissos per tot Espanya. D’aquesta manera, l’avi va muntar una fàbrica de rellotges a Suïssa, on creà les marques Kronos i Duward. A partir d’aquell moment es produí el veritable salt qualitatiu de l’empresa. L’avi va tenir diversos descendents, però els únics que van continuar al ram de la joieria van ser dos fills, un que va heretar la marca Duward i el nostre pare Lluís Vendrell i Sàlvia, que va rebre la marca Kronos i les botigues. El pare va protagonitzar el canvi de gerència de la tercera a la quarta generació a principi de 1960. L’empresa comptava llavors amb cinc establiments de rellotgeria i joieria a Barcelona i una botiga al carrer de Fuencarral, a Madrid. Després d’una fructífera etapa de consolidació de l’expansió empresarial sota la direcció del nostre pare, vam recollir el testimoni els seus quatre fills: Lluís, Xavier, Cèsar i David, membres de la cinquena generació.”

Actualment, Unión Suiza distribueix i comercialitza més de vint marques de rellotges. “Entre d’altres, distribuïm Rolex, Roger Dubuis, Le Coultre, Nubeo, Perrelet, IWC, Hublot, Omega i per suposat la nostra pròpia marca Kronos, així com la firma Patek Philippe, la qual disposa d’un elegant aparador exclusiu a l’establiment de l’avinguda Diagonal de Barcelona.”

Comptant rellotgers i personal qualificat, l’empresa aplega més de 50 empleats i col·laboradors. “Tenim uns dels millors tallers de joieria i rellotgeria d’Espanya, on treballen cinquanta persones. A la nostra plantilla incorporem rellotgers de gran nivell, els quals garanteixen un servei tècnic postvenda impecable. Pel que fa als venedors, no som la típica botiga que fa una selecció de personal convencional, sinó que intentem contractar sobretot bones persones amb ganes de créixer, i les ajudem a fer-ho, tot oferint-los els cursos adients i ensenyant-los metodologies d’atenció al client. Són esforços que després es reflecteixen en els bons resultats que obtenim.”

Remarca en Lluís Vendrell la importància de les botigues tradicionals dins el paisatge urbà. “A la Ciutat Comtal, creiem que l’ideal és la conjuminació de tradició i modernitat. Tenim un passeig de Gràcia i una avinguda Diagonal molt bonics i unes Rambles acollidores, però si en aquest circuit desapareix la identitat dels nostres propis establiments, creada pel teixit social durant dècades, li traiem contingut comercial a Barcelona. La combinació ideal és que la ciutat pugui compaginar les botigues modernes amb els establiments veterans. Volem lluitar per difondre aquesta idea i perquè l’entengui tothom.”

Travessada la frontera del segle xxi, i fidels a l’esperit de la nissaga, tots quatre germans continuen apostant per la innovació i el creixement empresarial. “Seguint els passos del pare, continuem consolidant el negoci, ara amb una direcció col·legiada. Una de les estratègies dutes a terme ha estat la bifurcació de les activitats de l’empresa en dues branques diferents, però complementàries: d’una banda tenim Unión Suiza de Distribución, que entre d’altres comercialitza la marca suïssa Kronos, patentada per la família el 1930; d’altra, Unión Suiza de Relojería, que se centra en el negoci detallista dirigit al nostre públic habitual, i amb tres establiments, dos a Barcelona i un a Madrid, situats als centres neuràlgics d’ambdues ciutats. Amb vista al futur, treballem en la creació de la marca Unión Suiza Global, perquè a més de les botigues, volem oferir diversos productes, com marroquineria i orfebreria, amb la marca d’Unión Suiza.”

La companyia afronta amb èxit la crisi actual, gràcies a una bona gestió i a una clientela fidel. “Inevitablement, la crisi ens ha sobrevingut i l’hem notada però, per sort, el fet de tenir una clientela prou assentada ens ha ajudat a minimitzar-la. Respecte als costos i al personal, hem sabut racionalitzar l’empresa controlant les despeses i intentant que hi hagués una certa flexibilitat laboral; això ens està salvant de la davallada, quasi bé amb nota. Així mateix, hem mantingut grans marques, com Rolex o Patek Philippe, que són les que recolzen l’empresa en moments difícils.”

Tanmateix, Lluís Vendrell vol enviar un missatge a la classe política de l’Estat. “Els nostres polítics haurien de deixar la lluita partidista pel bé comú dels ciutadans. Els caldria assessorar-se adequadament, escoltar els grans economistes del país i sensibilitzar-se amb les inquietuds dels empresaris. A més, haurien de prendre mesures immediates perquè les famílies més desafavorides poguessin superar aquesta crisi. A partir d’aquí, crec que no és mala idea nacionalitzar els bancs, sempre que sigui una mesura aplicada en un temps determinat.”