Srs. Lahoz
Srs. Lahoz
PC, 19è VOLUM. Impuls immobiliari

LUIS LAHOZ ABAD, JUAN CARLOS LAHOZ MATA

CONSTRUCCIONES LAHOZ, S.L.

Texto del 2007

El sector de la construcció necessita professionals ben formats als quals es reconegui l’expertesa..

.

Experiència, coneixement, il·lusió i voluntat de fer les coses bé són algunes de les claus que han portat la família Lahoz a bastir una empresa familiar que al llarg dels anys ha sabut mantenir-se al capdavant del món de la construcció i ser tot un referent en aquest àmbit. Primer Ramiro Lahoz Blanco i després el seu fill Luis van ser els impulsors i enginyers d’un projecte empresarial, però també d’una filosofia de treball. Avui Juan Carlos Lahoz, la nova generació de la família, la continua tot aprenent dels savis consells dels seus predecessors, junt amb les seves germanes, María Luisa i María Isabel. Construcciones Lahoz, S.L. va néixer el 1943, tot i que la seva història es remunta uns anys abans quan l’avi, Ramiro Lahoz Blanco, assentava les primeres bases del negoci. “El meu pare va néixer a Utrilla, però va residir a Berlanga de Duero (Soria), on va treballar des de molt jove de fuster, com el seu pare. Amb els anys va començar a fer estructures de fusta per a cases i, progressivament, va anar convertint-se en constructor combinant les tasques de fuster i paleta. El seu àmbit de treball era la província de Soria, on es va dedicar a la construcció, la rehabilitació i la restauració d’escoles, casernes, jutjats, obres de reg i canalització, urbanitzacions, edificis municipals, embassaments, ponts… però també en obres de construcció d’habitatges i en rehabilitacions de grans finques, com la de la comtessa del Batán i la de la duquessa d’Alba.”

Mentrestant, els seus fills anaven formant-se en la professió gràcies als consells i ensenyaments del pare. “Amb només 14 anys, quan sortia de l’escola ja treballava a les obres que dirigia el pare. El 1964 va prendre la important decisió de traslladar-se a Catalunya per iniciar junt amb els fills l’activitat que havia desenvolupat fins aleshores a la seva terra. Ramiro Lahoz Blanco Contratista de Obras fou el nom comercial de la nova empresa a Catalunya. Vaig assumir la gerència d’aquest nou projecte i junt amb el pare vam realitzar obres per a diferents ajuntaments, com els de Santa Coloma de Gramenet, Vilafranca del Penedès, Vilanova i la Geltrú, Cornellà de Llobregat i molts altres. Els mitjans de què disposàvem a Catalunya eren majors que a Soria i, per tant, teníem més recursos per resoldre els problemes.”

L’empresa va anar consolidant-se en aquella nova etapa i un merescut reconeixement s’anava difonent arreu. La seva manera de treballar, la cerca de la qualitat constructiva i la voluntat de fer bé les coses eren elements que els van donar a conèixer en el sector. L’any 1971 van nomenar Ramiro Lahoz vocal del consell sindical del Baix Llobregat, i més endavant es va convertir en vicepresident de la Unió d’Empresaris de la Construcció. “El 1967 vam iniciar una nova etapa ampliant la nostra activitat, que fins aleshores s’havia centrat en organismes oficials, per fer promoció i construcció de blocs d’habitatges en diferents poblacions. Eren anys de creixement econòmic i de bonança per al sector de la construcció. Amb l’experiència adquirida fins aleshores érem capaços de construir obres durables i ben fetes. Només treballant així s’aconsegueix que l’empresa avanci i creixi. A partir del 1977, Construcciones Lahoz ja estava plenament consolidada dins del mercat català, i en les nostres construccions es demostrava la qualitat i la capacitat per fer obres de detall molt complexes (amb arcs salomònics o voltes, per exemple). En els anys següents vam saber adaptar-nos a la realitat del món de la construcció adoptant nous materials i tècniques, però sempre guiant-nos per uns criteris a l’hora de treballar basats en la qualitat i la seguretat.”

Les inquietuds empresarials de Luis Lahoz l’han portat a participar activament en diferents organitzacions i associacions del sector. “He estat president del Gremi de Constructors d’Obres del Baix Llobregat, membre de la Junta Directiva del Gremi de Constructors d’Obres de Catalunya i membre del jurat de la fira Construmat. He lluitat durant anys per aconseguir crear uns centres de formació per als professionals de la construcció. Vaig ser un dels impulsors d’una escola de formació que finalment va crear la Generalitat de Catalunya, l’Escola Gaudí. Des del Gremi teníem clara la necessitat de disposar d’un espai de formació de professionals. Fa gairebé dues dècades vaig avisar sobre la necessitat de formar professionals per no haver d’anar a l’estranger a buscar-los. Les grans obres requereixen gent preparada, i el sector de la construcció necessita professionals ben formats als quals es reconegui l’expertesa. En aquest sentit, l’Escola Gaudí, tot i no adoptar totalment els nostres plantejaments, realitza una gran tasca. Fa uns anys vaig coincidir amb el director del centre, en Jordi Balaguer, i aquesta coneixença va crear forts lligams. Avui treballem conjuntament en algunes obres, ell com a director. És un bon arquitecte que està fent una gran tasca al capdavant de l’Escola.”

Des de l’any 1984 Construcciones Lahoz també realitza promocions de cases unifamiliars i torres per a particulars. “Aquesta activitat ens ha proporcionat diferents reconeixements per la qualitat en la construcció: el 1988, l’Europa a la qualitat, el Catalunya Internacional i el Golden Torch for Quality per qualitat d’empresa constructora; el 1990, el Victory per qualitat d’empresa constructora; el 1992, el Grand Prix Internacional a la Construcció per qualitat i servei; el 1998 el World Quality Commitment Award; el 2000, a París, l’Arco Europa i el 2005 a Houston, i el 2006, a New York, el The Bizz Awards, entre d’altres.”

L’experiència acumulada durant anys de treball i d’esforç ha estat un triomf familiar. Avui Juan Carlos Lahoz Mata recull el llegat familiar i reconeix en el seu pare un mestre de la construcció i del bon fer. “Des dels 17 anys treballo amb el pare. Tant l’avi com el pare són els meus referents, m’han marcat un camí per seguir i sé que amb els seus ensenyaments podré assolir fites en la pràctica real. Sense oblidar, com diu sempre el pare, que la família fa l’empresa i que l’empresa és familiar.”

Construcciones Lahoz la forma un equip de professionals de gran nivell. Ubicats al centre de Sant Quirze del Vallès, tenen al davant diferents reptes professionals. Luis Lahoz destaca el gran canvi pel qual ha passat el sector immobiliari i de la construcció en els darrers anys i fa referència al fet que “el boom de la construcció ha estat una competència deslleial per als constructors que treballen dignament. El boom va sorgir per l’existència d’un espai buit de 15 anys durant els quals no es construïa. Avui tenim davant nous reptes, i un d’ells és fer bones construccions sostenibles. Un problema que ha sorgit en els darrers temps és que, com que no es treballava gaire bé, s’han hagut d’implantar mesures de seguretat innecessàries, la qual cosa provoca que afegim un fort increment de cost a la construcció per una mala preparació. Si la preparació és bona, les mesures de seguretat són menors, perquè hi ha menys riscos. Abans de construir cal pensar raonadament, basant-nos en l’experiència i el coneixement. Cal fer les coses una vegada però per sempre.”