Sra. M. Assumpció Pagès Cortés i Sr. José Antonio Hernández Vives
Fotografia: Àngel Font
PC, 11è VOLUM. Assessors jurídics d’empresa

Sra. M. Assumpció Pagès Cortés i Sr. José Antonio Hernández Vives

PAGÉS CORTÉS ADVOCATS

Text del 2001

Assumpció Pagès Cortés és la fundadora d’aquest despatx, una aventura que va gestar-se fa més de 20 anys i va fer-se realitat el 1981 amb la constitució oficial de Pagès Cortés Advocats amb despatx a Barcelona i a Granollers. “Amb el temps hem obert un tercer despatx a Mollet del Vallès que dirigeix un altre integrant del bufet, José Antonio Hernández Vives, un advocat que porta més d’onze anys treballant al meu costat.”

El dret internacional no és una especialització del bufet, ja que poden abastar altres camps de l’assessorament com contractacions, incompliments, reclamacions, etc., però en alguns casos han de desplaçar-se arreu del món per gestionar aspectes jurídics dels seus clients. Brasil, França, Israel, Iran, Indonès… són punts geogràfics allunyats amb normatives sovint força diferents de l’espanyola. No els espanten reptes d’aquestes característiques, “tenim experiència en aquest camp i sabem com hem de portar els temes dels nostres clients i sortir-ne amb un bon resultat.

Aquesta experiència els ha ensenyat que quan s’ha de tractar amb un tribunal d’un país foraster és preferible portar el cas a un tribunal d’arbitratge. “Nosaltres optem pel Tribunal d’Arbitratge de París, és un tribunal neutral que té un prestigi a nivell mundial des de fa molts anys. Entre el col·lectiu d’advocats és molt coneguda aquesta reputació de neutralitat. Els tribunals d’arbitratge representen una alternativa a la justícia ordinària. Es caracteritza per la seva rapidesa i neutralitat. A l’empresari li interessa solucionar els problemes el més aviat millor i reconeix la via del tribunal arbitral com a positiva. S’hauria de potenciar més aquesta figura legal poc coneguda i utilitzada al nostre país malgrat la seva existència.”

Assumpció és una dona que ha sabut imposar el seu criteri dins i fora de la seva terra. Des d’aquesta perspectiva internacional ens transmet l’opinió que hi ha a l’estranger sobre els nostres juristes: “Entre el col·lectiu d’advocats hi ha molt de respecte. Nosaltres estem acostumats a estar en contacte amb advocats que treballen amb un sistema jurídic diferent del nostre, com l’anglosaxó, i amb normatives que divergeixen de les vigents a Espanya. Si volem demostrar que som bons professionals hem de conèixer la seva norma i rebre el suport d’advocats d’aquell país que ens ajudaran a entendre i interpretar la llei. Abans de fer un contracte a l’estranger estudiem la seva legislació sobre el tema i amb aquest bagatge de coneixements podem parlar amb l’advocat que col·laborarà amb nosaltres o bé amb la part contrària. De totes maneres, el plantejament inicial d’un cas acostumem a treballar-lo des del nostre despatx i posteriorment ho passem al col·laborador.”

Per actuar en l’àmbit internacional s’ha de parlar idiomes, l’anglès, el francès o l’alemany esdevenen bàsics per a l’actuació d’aquests advocats. I ho serà més encara: “Estem construint l’Europa comunitària i per poder moure’ns d’un país a un altre necessitem comunicar-nos. La llengua és bàsica quan tractes amb temes de dret internacional.”

Un dret que està prenent molta importància. “Les empreses desenvolupen cada vegada més activitats fora del seu país i sempre sorgeixen temes a resoldre. Europa és un camp de treball pròxim per als advocats d’empreses catalanes”, explica en Josep A. Hernández. “El despatx fixa, quan és necessari, els procediments que l’empresari ha de seguir en allò referent a les tasques empresarials. Si aquest empresari ens demana que li assegurem l’enviament d’una mercaderia, nosaltres tenim estructura per poder-ho dur a terme. No és fàcil i s’han de conèixer les característiques del procés. L’empresari no pot encarregar-se d’assegurar aquest procediment, pot col·laborar amb el bufet, però sovint qui dissenya el guió de l’acció som nosaltres.”

En definitiva, els professionals, els coneixedors del dret són els advocats. L’empresari ha d’escoltar i entendre la veu de l’especialista. “Almenys així hauria de ser però no tots els empresaris ho entenen d’aquesta manera. N’hi ha que es prenen la llei pel seu compte. Haurien de confiar en l’assessor, una persona que té una visió externa de l’empresa i del seu funcionament i pot donar uns consells molt útils per no caure en errors. Intentem transmetre a l’empresari la idea de prevenció. No es pot improvisar una actuació, un contracte no es pot firmar si no s’ha llegit i s’ha estudiat. La visió pràctica de l’empresari pot portar-lo a cometre errors. Quan realitzem auditories surten a la llum moltes problemàtiques internes de l’empresa, molts incompliments de la llei que s’haurien de corregir.”

En un món tan complex, no és difícil que un moment o altre apareixi algun tema que precisi tractament jurídic. La forma de treballar el cas la tenen molt clara: “Un advocat ha de saber tant de dret com que el judici no és la solució a un problema. L’objectiu ha de ser assolir un pacte que eviti un judici. S’ha de saber en quin moment cal cedir per evitar que es trenqui una negociació. Si aconsegueixes un pacte ja és un triomf per al client. Si el cas s’ha de portar al tribunal s’entra en un joc de resultat incert. Es pot perdre o es pot guanyar, però el procés pot ser llarg i costós. De totes maneres, qui pren l’última decisió és el client i si decideix anar a judici hem d’acceptar-ho i fer tots els possibles per aconseguir el nostre objectiu.”

La tipologia de clients del despatx és diversa, des del petit empresari fins a la gran empresa. “El nostre estil a l’hora d’atendre el client es basa en l’atenció personalitzada. Tenim un vast esperit de servei que ens porta a viatjar on sigui per solucionar un problema. L‘actuació de l’advocat dóna seguretat a l’empresari i a mesura que es demostren els avantatges de contractar els nostres serveis és més fàcil que accepti els consells. Evidentment, recomanar a un empresari que tanqui l’empresa que ha creat és difícil d’acceptar. Hi ha molta por a tancar però és millor saber dir prou a temps que intentar tapar forats i complicar més la situació.”

A la nostra societat encara hi ha molts aspectes que queden per resoldre. És un consol saber que advocats com M. Assumpció Pagès i José Antonio Hernández estan disposats a aconsellar els ciutadans per ajudar a construir una societat més justa.