PC, 20è VOLUM. Empenta i Coratge

MANEL CASALPRIM I SUSAGNA

FOURLINK

Text del 05/05/09

Els nostres polítics s’haurien de fixar en les mesures per activar l’economia dutes a terme per països com Alemanya o els Estats Units, que combinen programes d’inversions en obra pública amb alleugeriments fiscals.

“Som una empresa de serveis per al desenvolupament i la comercialització de productes electrònics. La companyia nasqué el 2004 amb un esperit innovador i l’objectiu d’afrontar els reptes d’un mercat canviant i d’una competitivitat creixent.” Així defineix Manel Casalprim i Susagna, enginyer electrònic industrial, l’activitat i els propòsits de Fourlink, empresa de la qual és el director tècnic. “Primer comercialitzàvem només la placa on es col·loquen els components electrònics, però aviat ens adonàrem que, per la manca de rendibilitat en els costos de producció espanyols, molts fabricants optaven per vendre circuits impresos produïts als països del sud-est asiàtic. I per estalviar-se la feina de muntatge de les peces, demanaven les plaques amb els components inclosos. Aquesta conjuntura va impulsar-nos a buscar empreses al sud-est asiàtic que poguessin fer-nos la feina. Un dels socis se’n va anar a la Xina, va llogar una nau a llarg termini, i en sis mesos vam muntar la fàbrica contractant gent autòctona i mantenint el staff directiu amb gent catalana. Amb aquesta infraestructura, vam començar a comprar els components i circuits impresos a les fàbriques, a muntar-los i comprovar-los allà mateix i a exportar-los després a Espanya i a altres països.”

Al maig del 2009, l’empresa decidí muntar una altra fàbrica a Filipines. “Vam prendre aquesta decisió per poder mantenir als nostres clients els preus de venda, ja que es preveu que a la Xina hi haurà una inflació que farà pujar els costos. Amb aquestes estratègies, l’empresa ha crescut fins al punt de tenir 250 empleats. A banda del disseny, que és molt important, el staff de l’empresa s’encarrega de traspassar degudament els conceptes a la fàbrica de Xina o Filipines, de manera que la fabricació es faci d’acord a les especificacions establertes.”

Considera Manel Casalprim que la investigació i el desenvolupament inicials i la seva gestió s’han de fer a Espanya, però que, per qüestions de rendibilitat, convé delegar la manufactura als països del sud-est asiàtic. “Fourlink és una empresa amb capital totalment català. Fem íntegrament la gestió des d’aquí, però la fabricació es concentra principalment a Xina i Filipines. A la situació present, caracteritzada per una gran oferta de mà d’obra més econòmica als països emergents i per una marcada especialització dels territoris desenvolupats, la millor manera d’equilibrar el mercat de treball mundial és deixar per a nosaltres la feina creativa i innovadora i donar als països menys desenvolupats els treballs de mà d’obra. Amb el temps, aquests països aniran avançant i s’aconseguirà l’equilibri, però ara hi ha una marcada tendència cap a la reducció de costos; és un factor que mou muntanyes.”

La diversificació a Fourlink és cabdal. “Posseïm un gran bagatge en els sector de l’automòbil, on hem creat diversos dissenys de peces després fabricades en sèries industrials per a grans marques d’automoció. Toquem molt aquest àmbit, però també fem aplicacions industrials, joguines d’alta tecnologia, electromedicina, etc. La nostra estratègia es basa a tenir presència en diferents camps, sense superar el 40% en un mateix ram, ni destinar més d’un 20% de la nostra producció a un mateix client. D’aquesta manera, ens assegurem una clientela lliure dels daltabaixos del mercat.”

Dins l’àmbit automobilístic, el senyor Casalprim està involucrat més específicament “a la part d’il·luminació i climatització. Cal recordar que la indústria de l’automòbil s’estructura en diversos nivells de proveïdors. Les grans multinacionals formen el primer nivell; són les que venen als fabricants funcions de cotxe, com el sistema d’aire condicionat o el motor funcional. El segon nivell el representen els proveïdors que fan les parts petites, i que conformen el gran teixit industrial de Catalunya.”

Pel que fa a la il·luminació, la companyia fabrica la placa, el circuit dels leds i tota l’estructura de control del sistema perquè pugui funcionar correctament. “A poc a poc els leds estan desplaçant les bombetes tradicionals. El led és un dispositiu emissor de llum, amb tecnologia de semiconductor –diode–. S’encén instantàniament i no s’escalfa. D’entrada és més car, però a la llarga surt més barat, perquè té l’avantatge que dura mil vegades més que una bombeta clàssica. Nosaltres fem el disseny dels circuits, segons les especificacions dels clients. És una tasca complexa que requereix tot un procés en el qual es demanen mostres, homologacions, etc. Quan ho tenim tot enllestit, el client ens fa una comanda programada per a la vida del producte.”

Respecte a altres mercats, Fourlink produeix les parts electròniques relacionades amb la funcionalitat dels productes de cada client. “Ens ocupem bàsicament de la producció, però també col·laborem en el disseny de les peces.”

Quan parla de la recessió econòmica, recorda que: “En època de crisi hi ha empreses que guanyen diners, i en època de bonança hi ha empreses que s’arruïnen; tot és qüestió de saber moure’s adequadament en determinats entorns. Cal una mica d’astúcia i intel·ligència per aprofitar les oportunitats i tirar endavant. Igualment, la crisi serveix per posar a prova molta gent que no està capacitada per sobreviure fins i tot en situacions normals.”

Critica la indefinició del Govern central sobre la crisi. “El Govern sembla no tenir les idees massa clares sobre les mesures que ha de prendre per afrontar la crisi i, de moment, es dedica a tapar forats. Tot i que no hi ha cap fórmula màgica per aturar la davallada, potser els nostres polítics s’haurien de fixar en les mesures dutes a terme per països com Alemanya o els Estats Units, que combinen programes d’inversions en obra pública amb alleugeriments fiscals.”

El senyor Casalprim creu que el futur, passa pel desenvolupament de les energies renovables. “Especialment l’energia solar fotovoltaica i l’energia eòlica, molt vinculades al sector dels circuits electrònics amb què treballa Fourlink.”