PC, 20è VOLUM. Empenta i Coratge

MANEL MILÀ I VIDAL

GENERAL CABLE

Text del 13/10/09

La seu central de General Cable Europa i Nord Àfrica es troba ubicada a la ciutat de Barcelona.

Produïm cables que permeten transportar energia elèctrica o informació entre dos punts en qualsevol condició ambiental.

La sostenibilitat és un dels nostres objectius, per això mostrem un respecte màxim per l’entorn natural.

Tots els nostres productes incorporen cada cop més els materials més avançats, especialment pel que fa a la seva reciclabilitat.

El clúster de fabricants de cables d’Espanya està a Catalunya, ja que en representen gairebé el 90%.

Un bon empresari no és un especulador, sinó algú que posa uns recursos al servei d’una idea i que genera llocs de treball i beneficis per al país.

Cal tenir una formació professional amb el mateix prestigi que la universitària.

Des del 2007, el senyor Manel Milà i Vidal ostenta el càrrec de conseller delegat del Grupo General Cable Sistemas. El bagatge d’aquest enginyer industrial es nodreix d’una trajectòria professional dilatada dins el sector del cable elèctric, on ha ocupat diversos llocs de responsabilitat en àrees tècniques, industrials i logístiques. “General Cable Europa i Nord Àfrica (GC Europa&NA) està integrada dins el grup General Cable Corporation (USA), una de les companyies líders en la fabricació de cable a nivell mundial. Aquesta multinacional opera amb tres divisions: Estats Units i Canadà, Europa i Nord d’Àfrica i la resta del món (ROW). Disposa de 46 centres de producció i dóna ocupació a més de 13.000 persones.”

Respecte al nucli industrial de GC Europa&NA, el senyor Milà ens explica la seva constitució. “La nostra empresa és el centre neuràlgic dels negocis del Grup a la divisió d’Europa i el Nord d’Àfrica, la seu central de la qual s’ubica a Barcelona. Amb prop de 5.000 empleats, més d’una tercera part de la seva producció es destina als mercats d’exportació. Som l’empresa líder en el sector del cable a la península Ibèrica, i tenim un volum total de negoci, en tot l’àmbit d’operació, que supera els 1.500 milions d’euros anuals. Disposem de nou centres de producció: el de Nordenham, a Alemanya, on fabriquem cables submarins de telecomunicacions (de fibra òptica) i de transmissió d’energia; la gran planta de Silec, de més de 500.000 m2, a 120 km de París, on produïm cables de molt alta tensió, fins a 500 kV; les tres fàbriques de Catalunya (Manlleu, Montcada i Reixac i Abrera); la planta a la ciutat de Vitoria-Gasteiz, on produïm línies aèries per a la distribució d’energia elèctrica; la fàbrica de Morelena a prop de Lisboa; una altra planta de 500.000 m2 a Biskra, a uns 400 km d’Alger, i la darrera a Luanda, a Angola.”

General Cable fabrica i comercialitza una completa gamma de cables d’alta qualitat i última tecnologia, capaços d’oferir resposta a les necessitats dels diversos clients i mercats, entre els quals es troben principalment les companyies elèctriques, el sector de la construcció, les comunicacions i les aplicacions especials com la indústria naval, l’OGP, els transports aeris o ferroviaris i la mineria. “Produïm cables que permeten transportar energia elèctrica o informació entre dos punts en qualsevol de les condicions ambientals que es donen al nostre planeta. Proporcionem a la indústria cables de qualsevol tensió elèctrica de treball per a diversos sectors: aerogeneradors per a la indústria eòlica, plantes d’energia fotovoltaica, petroleoquímica, plataformes petrolíferes, centrals nuclears, mines, vaixells, ferrocarrils, aeroports, autopistes, ports, etc. Destinats al sector de la construcció, disposem de cables resistents als incendis, no propagadors del foc ni de la flama, que compleixen rigorosament amb les normatives internacionals més estrictes. També posem a l’abast de l’àmbit de les telecomunicacions diversos sistemes, tant en material de coure com en fibra òptica, per a la transmissió, ràpida i complerta, de dades, que tenen nombroses aplicacions a l’actual societat de la informació. Igualment, oferim sistemes de cables submarins de telecomunicació per a enllaços de llarga distància, així com ens encarreguem de la seva instal·lació.”

La companyia destina importants recursos a R+D i a la preservació del medi ambient. “La sostenibilitat és una altra de les nostres premisses principals. En aquest sentit, l’empresa mostra un respecte màxim per l’entorn natural i per les comunitats on desenvolupa les seves activitats, i això l’ha fet el primer fabricant de cables en obtenir la certificació del seu Sistema de Gestió Mediambiental, d’acord amb la norma ISO 14001, així com la certificació EMAS, per haver aplicat una gestió plenament ecològica en totes les fases dels processos de producció. A més, tots els nostres productes incorporen cada cop més els materials més avançats, especialment pel que fa a la seva reciclabilitat i, en general, al seu respecte pel medi ambient.”

Tot i l’atomització del sector, Manel Milà assenyala que els fabricants de cables d’Espanya es troben majoritàriament a Catalunya. “En l’àmbit del cable, si parlem concretament del Principat, podem estar satisfets. En certs fòrums sempre dic que el clúster de fabricants de cables d’Espanya està a Catalunya, ja que en representen gairebé el 90%. Malgrat això, també és cert que la fabricació de cable està molt atomitzada a nivell mundial. Aquest fet ens situa com a quart fabricant del món en tant que grup, però amb una quota aproximada del 5%.”

En parlar de la crisi, el senyor Milà mira amb preocupació el sector de la construcció. “Des de l’any 2004 fins al 2008, el creixement d’aquest país s’ha fonamentat en un gran desenvolupament de la construcció. Aquest sector econòmic no repuntarà durant els propers quatre o cinc anys, perquè encara hi ha un estoc d’un milió d’habitatges sense adjudicar, quan el consum a l’Estat és només de una quarta part d’aquesta xifra. Lamentablement, molts recursos obtinguts en aquesta magnífica eclosió constructora no es van dedicar a millorar la competitivitat del sector industrial. Als anys de la bombolla immobiliària, a l’emprenedor que es dedicava a produir béns d’equip i productes, i que intentava internacionalitzar una companyia, el tatxaven de ingenu. Tothom deia que era millor invertir els recursos en operacions immobiliàries, per obtenir grans guanys ràpidament. Però ara aquest paradigma ha de canviar, ja que un bon empresari no és un especulador, sinó una persona que posa uns recursos al servei d’una idea i que genera llocs de treball i beneficis per al país. En aquests moments ens adonem com Europa s’està recuperant més de pressa que nosaltres, perquè no ha viscut un creixement basat en l’especulació sobre la construcció.”

Un altre tema important és el del comportament de la força de treball. Si bé el país necessita uns empresaris forts i amb idees, no és menys cert que també precisa d’un cos social consolidat. “En aquest país ens calen uns sindicats forts i valents, que siguin capaços d’arribar a acords, perquè dels pactes surten generalment beneficis per a tothom.”

Manel Milà està convençut que cal portar a terme una reestructuració del mercat laboral i n’advoca per una major flexibilitat. “A Espanya tenim una taxa d’atur del 18% i arribarem probablement al 20%, mentre que Alemanya, estant en recessió, no ha passat del 8,5%. Això ens indica que necessitem una certa flexibilització del mercat de treball, que ens permeti globalment gaudir de més oportunitats.

 Afegeix que, si bé el mercat de treball s’ha de flexibilitzar, alhora també s’ha de formar. “A Alemanya l’ensenyament mitjà és molt diferent al nostre. I es continua mantenint la figura de l’aprenent al costat del mestre, com teníem aquí fa més de 30 anys. De fet, i com s’ha dit moltes vegades, al país li cal una formació professional amb tant prestigi com la universitària.”