PC, 19è VOLUM. Impuls immobiliari

MANEL ROSSELL LOZANO

GRUPO ROSSELL

Text del 2008

“La indústria és riquesa continuada els 365 dies de l’any”

.

El món industrial i empresarial viu una constant transformació en el marc d’una economia globalitzada que genera nous fluxos de béns i serveis. Manel Rossell Lozano, especialista immobiliari industrial, viu amb passió tot allò que està relacionat amb les empreses i el seu futur. La seva trajectòria de quatre dècades en la gestió, compravenda, lloguer i construcció de naus i solars industrials va acompanyada d’una vocació absoluta per projectar empreses i indústries. Presideix el Grupo Rossell, una empresa present a l’Estat espanyol i en d’altres països europeus amb plans de desenvolupament industrial importants.

Després d’una dècada d’ascens constant del sector immobiliari, la tendència a la relaxació dóna pas a una nova etapa. “He treballat molts anys en aquest món i he viscut molts cicles econòmics. El darrer cicle de bonança començà el 1988. Al voltant del segon semestre del 2003 vaig començar a notar certa estabilitat econòmica, que em va fer veure la possibilitat que aquest cicle arribés al final. El telèfon ja no sona insistentment a la meva empresa; avui el nombre de trucades és menor. El que no ha estat normal són aquests deu anys de bonança. Hi ha hagut un efecte dominó amb la baixada dels tipus d’interès, que ha contribuït a crear una febre compradora en el món de l’habitatge.”

En aquests moments de crisi, el turisme és el sector econòmic que ha d’empènyer l’Estat espanyol. “Ens hem convertit en el segon país amb més turisme del món gràcies a un clima envejable, a una gastronomia excel·lent i al nostre caràcter mediterrani. Però no només podem ser un país de turisme. El món industrial s’ha de mantenir i govern i administracions han de donar-li suport i protegir-lo.”

Manel Rossell s’enorgulleix de ser el professional amb més antiguitat dins del món immobiliari industrial espanyol. “Quasi tota la vida m’he dedicat a comprar terrenys i a assessorar industrials en la compra o el lloguer de naus. El segment immobiliari en el qual actuo és molt especial i es desmarca del de l’habitatge.”

Grupo Rossell compra terrenys per poder edificar-hi naus i polígons industrials. “Ens assegurem que són sòl industrial i realitzem estudis geotècnics i topogràfics. Davant la manca de sòl, hem apostat per promoure’n en comarques catalanes poc industrialitzades, sobretot a Lleida.”

La indústria i l’empresa són el motor econòmic d’un país. A Catalunya, la petita i la mitjana empresa han estat fonamentals per al creixement. Darrerament, però, la indústria passa per moments de recessió en la majoria de països rics i es desplaça a d’altres en vies de desenvolupament on és més econòmic produir. “La indústria és riquesa continuada els 365 dies de l’any. Allà on s’estableix, n’hi genera. El que no pot ser és que per crear una polígon industrial es triguin entre cinc i deu anys. Primer s’han d’obtenir els permisos de l’administració local, després comprar els terrenys afectats als pagesos minifundistes i, finalment, començar a desenvolupar el projecte. Els tràmits burocràtics amb l’administració són un fre molt important per als empresaris. Les immobiliàries privades tenim marges petits en la compra de terrenys i en la venda de naus. Jo creo riquesa i llocs de treball, dono vida a la gent i als municipis, però mai no m’he sentit recolzat per cap de les administracions. Tantes dificultats fan que hi hagi pocs promotors de polígons industrials i, per contra, trobem molts promotors d’habitatge perquè poden especular, tenen més facilitats i guanyen més diners.”

La metodologia del Grupo Rossell consisteix a trobar la ubicació idònia per a l’activitat de cada client. Un equip format per professionals especialitzats en diferents camps l’assessora per fer possible la millor inversió. “Gestionem i comprem sòl rústic, residencial, industrial i terciari per tot Espanya. Fem inversions immobiliàries en naus industrials i logística. També duem a terme valoracions reals de mercat i donem serveis integrals; és a dir, gestionem el sòl, urbanitzem, coordinem, projectem i construïm.” Promocions com el Parc Industrial de les Fallulles a Sant Vicenç dels Horts i el Parc Logístic de Sant Guim de Freixenet són només una petita mostra de la presència del Grupo Rossell a l’Estat espanyol.

Assessorar els industrials és una tasca que Manel Rossell realitza amb gran il·lusió i sentit de la responsabilitat. “Els industrials no tenen diners. La majoria pateixen problemes financers i quan obtenen beneficis reinverteixen el capital en nova maquinària o en instal·lacions. Estan molt sols i reben poc suport de les administracions. A Catalunya no es fan plans parcials que ajudin a desenvolupar noves zones industrials. El Departament d’Urbanisme i les normatives actuals són grans esculls per poder crear nous polígons. Visc de molt a prop els problemes dels industrials, als quals considero uns creadors, uns lluitadors. No ajuda gens al meu sector que l’Administració i entitats oficials es converteixin en promotores. Les empreses privades no podem competir-hi. Tampoc ens ajuda que els ajuntaments tinguin societats paral·leles. S’ha de potenciar el promotor, que és el que torna a invertir.”

Cada vegada és més difícil que les multinacionals estrangeres s’instal·lin a Catalunya. “El clima polític no hi ajuda. Catalunya va tenir durant anys molt de prestigi com a pol d’atracció per a empreses i indústries. Això s’ha perdut perquè no hem fet les coses com calia.”

A Catalunya neixen poques empreses, fet que resulta preocupant per a Manel Rossell. “La joventut d’avui no s’arrisca, no es vol complicar la vida. Ni l’economia ni les entitats financeres ajuden els joves emprenedors a portar projectes endavant. La meva inquietud és poder assessorar l’industrial i dir-li com ha de comprar, on ho ha de fer i animar-lo a pensar en el dia de demà. Però també he fet plegar moltes indústries quan creia que era la millor opció. Entre els nostres clients hi ha segones i terceres generacions d’industrials que han confiat en el Grupo Rossell per assegurar el futur. Entre aquests clients hi ha hagut grans empresaris catalans, com els fundadors de Cobega i de Montesa.”

Manel Rossell és delegat de serveis de Damm i de moltes empreses catalanes i espanyoles. També ha estat assessor del CIDEM durant més de 15 anys. “Gaudeixo assessorant els industrials, una tasca gairebé sentimental que faig i continuaré fent per Catalunya.”

Els fills del senyor Rossell, Carles i Raquel, representen la continuïtat d’un negoci que avui té un peu a Romania, amb la construcció d’un complex logístic del fred de 400.000 m2 i la realització d’un estudi de viabilitat i Màster Plan per a futurs operadors al port de Constanta. Precisament en aquest país Manel Rossell hi representa la Cambra de Comerç. “Els països de l’Est atorguen moltes ajudes perquè s’hi estableixin indústries. Catalunya ha de reprendre el bon rumb que havia portat durant anys. Cal una aposta per noves infraestructures, per major sòl lliure, i una política decidida d’ajuda als empresaris.”