Sr. Manel Xifra i Pagès
Sr. Manel Xifra i Pagès
PC, 20è VOLUM. Empenta i Coratge

MANEL XIFRA I PAGÈS

COMEXI GROUP

Text del 18/05/09

“El projecte empresarial és un llegat heretat dels nostres pares, per això volem tirar-lo endavant, perquè esdevingui un referent que puguem passar a la següent generació”

“Actualment tenim plantes productives a Girona i Montenegro (Brasil), delegacions comercials i de serveis a Mèxic, els Estats Units, Itàlia i Alemanya, així com agents comissionats arreu del món”

“El nostre objectiu present és mantenir-nos entre els quatre o cinc primers grups del sector i consolidar aquesta posició”

“Totes les empreses estem passant dificultats greus, però la primera que hauria d’entendre-ho és l’Administració pública”

“Einstein va estar molt oportú quan va dir que s’havia d’acabar amb l’única crisi amenaçadora: la tragèdia de no voler lluitar per superar-la”

“Som un grup empresarial dedicat a la fabricació de béns d’equip i de maquinària per imprimir i convertir l’envàs flexible”; amb aquestes paraules descriu l’activitat del seu negoci Manel Xifra i Pagès, conseller delegat de Comexi Group i un dels nou fills d’en Manel Xifra i Boada, fundador de la companyia. “Els envasos flexibles són els embolcalls plàstics o de paper que podem trobar a les botigues amb una forma modificable, com és l’envàs dels bolquers, dels snacks i de molts altres productes.”

Comexi va néixer el 1954 de la mà del senyor Manel Xifra i Boada com a taller de manteniment i fabricació per a la indústria paperera. “El nostre pare va començar a treballar partint pràcticament de zero en aquest primer taller, de 150 m2, situat al carrer Taquígraf Martí de Girona. El segon taller es va ubicar al carrer Balmes de la mateixa ciutat, tenia 350 m2 i hi treballaven 50 persones, i és a on es van construir les primeres impressores flexogràfiques. En el nostre pare hem tingut un gran mestre; la seva autoexigència i gran visió de futur ens han marcat força a tots els germans i continuadors. El projecte empresarial és un llegat heretat dels nostres antecessors, per això volem seguir tirant-lo endavant, perquè esdevingui un referent que puguem passar a la següent generació.”

El 1962, el taller es traslladà a l’avinguda de Sant Narcís. “Les oficines tècniques i de producció es van ubicar a la primera planta, i començàrem llavors una evolució tecnològica vertiginosa. El 1966 l’empresa presentà la primera impressora de tambor central, de quatre colors, anomenada Bruch 1600, a la Fira Graphispack de Barcelona, i set anys més tard va dissenyar la primera màquina flexogràfica de sis colors. Comexi fou present en nombroses fires del sector, com la Fira DRUPA, a Düsseldorf, a partir de l’any 1972. El 1979, el centre de mecanitzat es desplaçà a la carretera de Barcelona, i aquest mateix any s’adherí Fungisa com a foneria del grup. L’any 1988 es fundà Comexi Amèrica.”

A mitjans la dècada dels 90, l’empresa decideix engegar un projecte industrial per esdevenir un dels líders mundials del sector. “Per poder convertir-nos en subministradors globals, vam passar de Girona a la planta de Riudellots, que s’inaugurà el 1999, on dissenyàrem la primera màquina semiautomàtica FP de 10 colors. L’any 2002 es va obrir la planta de producció Comexi de Brasil, i el 2003, amb l’objectiu de desenvolupar una organització d’empreses, cadascuna d’elles especialitzada en tecnologies complementàries, es creà Comexi Group, companyia que aplega 400 persones. En l’actualitat tenim delegacions comercials i de servei tècnic a Mèxic, els Estats Units, Itàlia i Alemanya, així com agents comissionats arreu del món. El nostre objectiu present és mantenir-nos entre els quatre o cinc primers grups del sector i consolidar aquesta posició.”

Comexi ha estat guardonada amb nombrosos premis al llarg dels seus 54 anys d’història. “El sistema de gestió de Comexi es basa en quatre pilars per tal d’aconseguir una administració eficient de la companyia: qualitat, medi ambient, seguretat i salut laboral i R+D+I. La nostra tasca ha estat reconeguda amb el Premi per la Xifra d’Exportació de la Cambra de Comerç, Indústria i Navegació de Girona, el 1994; el Primer Premi a la Tecnologia del Departament d’Indústria de la Generalitat de Catalunya, el 1995; el Premi a la Internacionalització de l’Economia Catalana, el 1998, i el Premi de Mitjanes Empreses de Pimec Sefes.”

El grup ha sabut diversificar-se i ha creat diferents marques amb la maquinària o el producte adequats per a cada tipus de tecnologia que el sector de l’envàs flexible demana; també ha signat acords de col·laboració amb altres empreses. “Atès que un mateix client té necessitats integrals diferents, que requereixen diversos equips, els donem solucions globals, mitjançant desplegaments en empreses especialitzades en la tecnologia corresponent, com Nexus, Proslit i Enviroxi.”

Nexus aporta màquines laminadores que uneixen films per crear un material complex per als envasats, amb millors propietats per a la conservació dels productes. “En aquesta divisió hem aplicat les últimes novetats tecnològiques per aconseguir del nou model Nexus Dual les més altes prestacions, que ajudin el client a millorar la seva ràtio de productivitat sense perdre precisió ni rendiment.”

Pel que fa a Proslit, “es dedica a l’elaboració dels més moderns sistemes de tall i rebobinat del film, aplicable a tots els materials d’envasats que parteixen d’una bobina. Aquestes màquines tallen allò que s’ha imprès a la mida de la màquina d’envasar.”

I Enviroxi funciona amb la convicció que la productivitat i el respecte al medi ambient són aspectes compatibles. “Creada l’any 1992 amb l’objectiu de satisfer les necessitats de millora de la productivitat de les empreses altament evolucionades del sector de l’envàs flexible, vetlla alhora pel medi ambient. Produeix des de sistemes per a la millora de la productivitat fins a procediments de neteja ràpida de tintes –selfcleaning– o d’eliminació de residus volàtils –incineradores de diversos tipus–, tots ideats per complir amb les normatives mediambientals de la Unió Europea i els Estats Units.”

Entenent la necessitat de donar un millor i més complet servei als seus clients, Comexi va establir aliances amb Acom, Coemter i Neopack. “Per poder ser un proveïdor global necessitàvem oferir una oferta àmplia als sistemes d’impressió. Acom és un dels especialistes mundials en rotogravat; l’empresa Coemter és un dels més famosos productors de màquines confeccionadores de bosses de plàstic del món, mentre que Neopack es responsabilitza de la investigació en noves tendències del mercat de l’envàs i l’embalatge. A les seves instal·lacions han sorgit algunes de les idees més innovadores que hem utilitzat a Comexi.”

En relació a la davallada econòmica que es viu, Manel Xifra aprecia una inconsciència generalitzada. “La situació és força complicada i el Govern té un paper molt difícil. Hem viscut uns anys de gran creixement, basats principalment en la construcció, però això s’ha parat de cop i cal suplir-ho d’alguna manera. Les mesures per solucionar o mitigar la crisi són complexes i ningú sembla capaç de posar solucions efectives sobre la taula. A més, falta una autèntica consciència en aquest sentit per part de tothom. Totes les empreses estem passant dificultats greus, però la primera que hauria d’entendre-ho és l’Administració pública. Observant les decisions que es prenen, es diria que no hi ha una consciència real sobre la situació d’empobriment que patim.”

El senyor Xifra proposa la necessitat de solucions imaginatives i emprenedores. “Einstein tenia raó quan deia que la crisi era la millor benedicció que podia succeir-li a persones i països, perquè portava progressos. Per al físic alemany, el problema radicava en la mandra per a trobar sortides i solucions; va estar molt oportú quan va dir que s’havia d’acabar amb l’única crisi amenaçadora: la tragèdia de no voler lluitar per superar-la.”