Text del 25-01-11
“L’ésser humà és un animal social que s’ha de relacionar. Com més bell sigui, com més bona imatge emeti, més fàcil ho tindrà per triomfar”
“Un empresari ha de buscar la informació; és feina seva assabentar-se d’on està. Evidentment, no posseeix tots els coneixements, però al mercat sí que hi són i ha de trobar-los i d’adaptar-se a la seva evolució”
“Sabem que fabriquen aparells per a persones amb un elevat sentit de l’estètica. Per això el nostres dissenys són coherents amb la marca i el mercat i transmeten una idea d’harmonia, equilibri, bellesa i higiene”
“Els problemes estètics sovint són mentals. Per tant, quan algú se sotmet a tractament estètic, no només millora la seva imatge, sinó que incrementa el seu benestar, la seva qualitat de vida i la seva salut”
SORISA, acrònim de Soriano Internacional, S.A., és una empresa fundada l’any 1973, dedicada a la fabricació i comercialització d’aparells cosmètics. Manuel Sánchez Soriano creà aquesta companyia amb els seus dos germans, Amadeo i José, quan tenia 23 anys. Actualment, es fa càrrec de la part mecànica i electrònica de l’entitat, i la seva filla treballa al Departament de Màrqueting. SORISA és una fàbrica de somnis per a aquells que cultiven la seva imatge: tecnologia i innovació al servei de la bellesa. “Ara mateix, les necessitats primàries a la nostra societat opulenta i moderna ja estan cobertes, d’aquí que les pressions secundàries hagin esdevingut més importants que les primàries. L’ésser humà ha de menjar, i menja; també s’ha de relacionar i, com més bell sigui, com més bona imatge emeti, més triomfarà.”
El senyor Sánchez Soriano va començar fent boles de cera per depilar, però de seguida s’adonà que havia de centrar el seu interès empresarial en els aparells de l’àmbit estètic. “Era conscient que estàvem en un entorn de creixent interès per la bellesa i volia tenir la capacitat de proporcionar allò que la societat demanava. Vaig obrir una casa d’instruments estètics per a professionals. En introduir-me en aquest sector, vaig comprendre que, si volíem ser competitius, ens havíem de posar al nivell dels anglesos, francesos o alemanys i vendre’ls productes o comprar-los-en. Entrar en contacte amb altres realitats em permeté veure que aquí, i als països mediterranis en general, hi havia un manteniment insuficient de la maquinària, de manera que la inversió es deteriorava en poc temps i la utilització mitjana resultava molt baixa. Per tant, vaig començar creant una revolucionària màquina de depilació, ja que durava 15 o 20 anys quan altres equipaments només en duraven un.”
L’empresa ha esmerçat esforços i recursos en el perfeccionament de la depilació. “La depilació ha evolucionat molt. Quan va aparèixer la depilació làser, una empresa catalana la va implantar i nosaltres vam participar-hi. En aquella època vaig anar a Munic, a la fira del làser, on, en una conferència, s’explicava la capacitat de cicatrització que oferia aquesta tècnica. I tot allò que ja aplicaven els alemanys i que vam aprendre, ho vam aplicar nosaltres. Un empresari ha de buscar la informació; és feina seva assabentar-se d’on està. Evidentment, hom no posseeix tots els coneixements, però al mercat sí que hi són. I jo ja vaig veure el futur que hi havia en aquesta tecnologia.”
Les tres àrees fonamentals de treball al mercat de l’estètica són la depilació, la cel·lulitis i el rejoveniment. “Hi ha altres àrees, com el tractament d’ungles i la neteja de cutis, però aquest segment està copat pels productes provinents de la Xina, que, com que no compleixen les normatives del mercat, esdevenen molt més econòmics, malgrat els riscos que això pot implicar. És cert que la crisi que estem vivint actualment no perdona, però la competència deslleial, tampoc.”
Avui conformen la plantilla 90 treballadors, entre els quals hi ha quatre enginyers, dos metges i dos enginyers projectistes. “El nivell de sofisticació dels aparells exigeix que disposem d’un equip molt preparat. La cavitació és un dels nostres productes troncals. Fenomen ultrasònic que produeix la implosió de les cèl·lules grasses, permet evacuar-les a través del reg sanguini i el sistema limfàtic. De fet, l’aprimament té diferents àrees: la dieta, l’eliminació de cel·lulitis i els trastorns que això comporta, com pot ser la retenció de líquids.”
Els productes facials i corporals vinculats a la utilització de llum també han estat un èxit. “Són operacions tèrmiques que consisteixen en l’escalfament d’aquelles zones de la pell que volem tractar. Aquest tipus d’operacions es fan sense cirurgia i són agressives fins a un cert límit. Com que han funcionat molt bé, ara estem treballant amb la universitat d’Òxford per tal de fer cirurgia estètica sense passar pel quiròfan.”
En realitat, a SORISA treballen sovint en col·laboració amb les institucions universitàries amb l’objectiu de desenvolupar els seus projectes empresarials, tot i que a Catalunya la interacció universitat/empresa és una assignatura pendent. “Un projecte pot ser vàlid o no, però la solució de problemes d’enginyeria i investigació que sorgeixen durant el seu desenvolupament comporta dedicar-hi molt temps. Amb la UPC de telecomunicacions de Castelldefels hem treballat en tecnologies que no havíem desenvolupat i que volíem que fossin la base de nous productes. Quan no hi ha hagut especialistes dins l’empresa, els hem hagut de buscar a fora. La recerca de debò només es pot fer comptant amb les universitats.”
A l’empresa encapçalada pel senyor Sánchez és té molt en compte el factor del disseny. “Sabem que fabriquen equips per a persones amb un elevat sentit de l’estètica. Per això els nostres productes tenen un acurat disseny propi. I això ens fa ser més competitius. La imatge dels nostres aparells ha de ser coherent amb la marca i amb el mercat. D’aquí que transmetin una idea d’harmonia, equilibri, bellesa i higiene. Per a nosaltres, el disseny és molt més que un simple embolcall: és un signe d’identitat. L’àrea mediterrània ha estat tradicionalment més preocupada per les qüestions de disseny, però cada cop es detecta més interès en els països escandinaus.”
Els destinataris dels productes d’estètica són molt diversos, des de particulars a professionals esteticistes o metges. “Quan presentem un producte, donem la formació adequada a tothom. I quan el venem, també. Tenim uns plans de demostració, els Sores, que impartim a tot l’Estat espanyol. A cada sucursal disposem d’una formadora en la nostra maquinària. El Departament de Formació, sempre contínua, el componen tres esteticistes i un metge. Sempre hem entès que la formació en aquest tipus de productes era fonamental, perquè sense això no tindrien gaire sortida. En el nostre àmbit, formació equival a rendibilitat.”
Vivim en un món aviciat que vol més, millor i més barat. “Hem creat una societat excessivament consumista. Tot es renova a una velocitat vertiginosa i des de qualsevol indret del món, ja que estem a l’era de la globalització. Per aquesta raó, i si volem seguir mantenint el parc industrial a Catalunya, hem de comprar materials a la Xina i fabricar el producte aquí.” SORISA exporta a 25 països a través de distribuïdors i també fabrica per a altres marques.
Manuel Sánchez és un home emprenedor, que viu la seva professió amb intensitat. “Si vius les coses, si creus en tu mateix i en allò que fas, ho pots transmetre. L’evolució personal és constant, i jo he estat capaç d’adaptar-me als canvis.”
L’equilibri emocional pot ser fràgil si el nostre mirall són només els altres. “El nostre entorn està marcat per la imatge. Els problemes estètics moltes vegades són mentals. Per tant, sotmetre’s a tractaments estètics no només millora la imatge sinó que proporciona benestar, incrementa la qualitat de vida. L’estètica, indubtablement, aporta salut.”