PC, 20è VOLUM. Empenta i Coratge

MARC RIERA I DOMÈNECH

RIERA NADEU

Text del 01/04/09

“No s’entén l’empresa com una font de riquesa, i encara és hegemònica aquella equació simplista i antiquada d’empresari igual a explotador i operari igual a oprimit. Vivim en una societat en què tothom es preocupa pels seus drets i pocs per les seves obligacions”

“No trobo gens encertat l’enfocament de la relació entre l’ensenyament i el món industrial al nostre país. No hi ha planificació, la Formació Professional està mal conceptuada, no es demana a les empreses quines són les seves necessitats… I després falten torners, calderers, gent d’ofici… Per què no es fixen en com funciona la Formació Professional a Alemanya?”

“Les màquines que fabriquem duren molts anys, el que hem de compensar amb un continu avenç tecnològic i disseny a mida perquè els nostres clients desenvolupen constantment línies de productes nous.”

Marc Riera i Domènech és el director general de Riera Nadeu, S.A. i representa la tercera generació familiar al capdavant del negoci. L’empresa va ser fundada l’any 1952 a Barcelona. “La societat va començar les seves activitats al Clot de la Mel, on va estar des del 1952 fins al 1997, any en què l’Ajuntament de Barcelona va expropiar la nostra seu. Aleshores, ens vam traslladar a Montcada i Reixac, on vam romandre deu anys. Des del 2008 som a Granollers.”

Una expropiació és una contingència que els empresaris habitualment no han d’afrontar. No ha estat així a Riera Nadeu. “El 1952, quan vam fer la fàbrica, estava envoltada de camps. Després van construir-s’hi més fàbriques, i la ciutat, a mesura que anava creixent, ens va anar encerclant. L’any 1992 vam saber que ens afectava de ple la prolongació de l’avinguda Diagonal. L’Ajuntament de Barcelona ens va donar com a termini fins al 1997 per marxar.”

Una conjuntura que al començament semblava un greu contratemps, es podia convertir en una oportunitat. “El terreny era de propietat i havia augmentat molt de valor. Això ens permetia un ample marge de maniobra per reinstal·lar-nos. Però les coses no van anar així. Els nostres plans de vendre el terreny a una constructora a preu de mercat es van frustrar perquè va passar a ser un percentatge sobre un total.”

L’empresa va haver de conèixer de primera mà com funcionen realment les expropiacions. Aquest panorama va ser més dur encara a Riera Nadeu, S.A. perquè va coincidir amb els problemes inherents al canvi successori al capdavant de l’empresa. “Aquest canvi es resolgué amb el que vam batejar com a refundació de la companyia, en aconseguir el nostre president que totes les accions passessin a una sola branca de la família; una operació qualificada d’exemplar per les empreses familiars.”

Riera Nadeu fabrica maquinària per a la indústria química, farmacèutica i biotecnologia. “Fabriquem centrífugues industrials, supercentrífugues, assecadors i micronitzadors. El meu avi va començar amb centrífugues i molins de martells i el meu pare va incorporar els assecadors i micronitzadors a les nostres activitats.”

La clientela de Riera Nadeu abasta tota la indústria química i farmacèutica mundial (Bayer, Sanofi, Moehs, Grifols, Esteve Química…). “Les màquines que fabriquem duren molts anys, circumstància que hem de compensar amb un continu avenç tecnològic i amb dissenys a mida, ja que els nostres clients desenvolupen constantment línies de productes nous.”

Riera Nadeu ha aconseguit arribar a un important segment de mercat. Tot i així, la competència és ferotge, “i esdevé un veritable repte per a les capacitats i els esforços del nostre director comercial i adjunt a direcció general, el senyor Ricard Fenollosa.”

L’evolució de la companyia al llarg dels anys ha estat marcada per l’ingrés en la Unió Europea i la sortida a mercats forans. “Quan vam ingressar a la Comunitat Europea, els nostres competidors van entrar al mercat espanyol amb més rapidesa que nosaltres ho férem a la resta de mercats europeus. Però vam reaccionar i, des de fa deu anys, exportem molt. De fet, un 35% de la nostra producció la venem a l’exterior.”

La necessària diversificació ha vingut de la mà de la tecnificació creixent dels fabricats de Riera Nadeu, S.A. “Això ens ha permès accedir a nous camps, com el de la ceràmica o el de la biotecnologia.” D’altra banda, el 100% de la producció de Riera Nadeu es realitza sobre comanda.

En Marc Riera va començar a la companyia compaginant feina i estudis. Més tard va portar les àrees de compres, producció i gerència. Avui dia el seu pare n’és el president i ell, mercès a la seva formació empresarial, l’administrador únic de la societat. “La paraula empresari em sona molt feixuga. Jo sempre dic que més que un director sóc un digestor. A mi em porten tot allò que sembla insoluble i jo haig d’arranjar-ho com si disposés de la solució per a tot.”

Riera Nadeu, que factura uns 6-8 milions d’euros anuals, té 43 empleats en plantilla i, per la seva activitat, dinamitza i col·labora amb moltes altres industries auxiliars. “Fa un any teníem 60 empleats, però hem optimitzat l’estructura i augmentat la productivitat. Però com a empresaris hauríem de ser valents tant a l’hora de reduir plantilla com a l’hora d’augmentar-la. El problema és que, tal i com estan les coses, no ens deixen ser-ho: surt molt car. El criteri que preval no és la vàlua, sinó l’antiguitat. Amb la legislació vigent, un cop has reduït plantilla t’ho has de pensar molt i molt a l’hora de tornar a ampliar-la.”

Sobre la present crisi, el senyor Riera atribueix als bancs i a l’Administració bona part dels problemes actuals. “La capitalització de la banca és d’una ètica dubtosa. A l’empresa, els diners dels bancs no li fan falta quan disposa de cash, sinó quan no en disposa.”

D’altra banda, opina que a Catalunya, malgrat els tòpics, no hi ha prou cultura industrial, ni a nivell de carrer ni a nivell polític. “Jo no vull rebre ajudes ni subvencions. Les subvencions només serveixen per fomentar explotacions antieconòmiques.”

Marc Riera tampoc troba “gens encertat com s’enfoca la relació entre l’ensenyament i el món industrial. No hi ha planificació, la Formació Professional està mal conceptuada, no es demana a les empreses quines són les seves necessitats… I després falten torners, calderers, gent d’ofici… Per què no es fixen en com funciona la Formació Professional a Alemanya?”

El director general de Riera Nadeu, S.A. atribueix aquesta falta de sintonia a certs apriorismes ideològics des d’instàncies polítiques i sindicals. “No s’entén l’empresa com una font de riquesa, i encara és hegemònica aquella equació simplista i antiquada d’empresari igual a explotador i operari igual a oprimit. Vivim en una societat en què tothom es preocupa pels seus drets i pocs per les seves obligacions.”

Parlant sobre la crisi i les deslocalitzacions, el senyor Riera creu que no s’ha explicat en profunditat a l’opinió pública com solen treballar les multinacionals. “Una multinacional treballa en un país concret mentre obté la rendibilitat prevista. En el moment en què la rendibilitat ja no és la prevista, per molt que tingui beneficis, la multinacional ha d’actuar en conseqüència. Ens agradarà més o menys, però és així com funciona. El que no es pot fer, com ha succeït amb algun dirigent sindical del país, és amenaçar la multinacional amb el boicot dels seus productes.”

Malgrat la present davallada de l’economia mundial, Marc Riera fa un balanç positiu de la situació actual de la seva empresa i veu el futur amb optimisme, ja que confia plenament en les capacitats del seu equip i en la qualitat dels seus productes. “En aquests moments, la companyia segueix lluitant per la qualitat i l’alta tecnologia, apostant per un servei especialitzat i per la internacionalització més que no pas per prioritzar el creixement. Tot el que fem seria inviable sense comptar amb un equip humà preparat, responsable i implicat en el projecte: el màxim valor d’una empresa.”