PC, 20è VOLUM. Empenta i Coratge

MARC SERRUYA LANCRY

HONDA AUTOMÓVILES ESPAÑA

Text del 27-7-2009

“La mobilitat del futur serà diferent i sorgirà de l’equilibri entre el legítim interès de les empreses i el de les administracions públiques, que volen posar en pràctica els acords de Kyoto”

“Les empreses d’automoció estem invertint molts diners i recursos en R+D per fer realitat la contaminació zero, però és evident que els polítics no estan anant a la nostra velocitat”

“Durant els pròxims 40 anys, els motors de combustió, els híbrids i els elèctrics conviuran. La implantació total dels cotxes elèctrics trigarà, perquè els fabricants encara no disposem de la tecnologia necessària”

“Contra el que se sol pensar, un cotxe híbrid no és molt més car”

“Les vendes han baixat, però hem augmentat la nostra quota de mercat. Som una companyia sòlida, diversificada en productes i geogràficament molt implantada”

“Els nous temps imposen una mobilitat més sostenible.” Amb aquesta claredat s’expressa Marc Serruya Lancry, vicepresident i director general d’Honda Automóviles España, S. A., delegació espanyola de la multinacional nipona. “La mobilitat del futur serà diferent i sorgirà de l’equilibri entre el legítim interès de les empreses i el de les Administracions públiques, que volen posar en pràctica els acords de Kyoto.”

Caldrà potenciar el transport públic i impulsar les noves tecnologies de l’automòbil. “El repte és arribar a la contaminació zero a través de les tecnologies disponibles, que passen sobretot per l’ús del motor elèctric.”

En aquest nou context, Honda, empresa capdavantera, ha de jugar un paper de molta responsabilitat social. “Som la companyia líder mundial en mobilitat. Fabriquem anualment més de 20 milions de motors de combustió, entre cotxes, motocicletes, tallagespes i motors marins. Amb aquestes xifres ens comprometem a realitzar unes de les inversions en R+D més importants del món –el passat any 2008 hi hem destinat més de 3.500 milions d’euros–, per tal d’assolir una mobilitat més sostenible, a més d’aportar el nostre granet de sorra en la lluita per la preservació del medi ambient. Algun dia no llunyà, la mobilitat no contaminarà.”

L’aposta d’Honda no respon, però, al fet que el petroli s’estigui exhaurint. “Si hem de començar a descartar-lo és pel seu efecte contaminant. Petroli i contaminació zero són conceptes antagònics.”

Malgrat la bona voluntat de lluitar per la contaminació zero, troba a faltar un marc legal que l’afavoreixi. “Les empreses fabricants estem invertint molts diners i recursos en R+D per fer realitat la contaminació zero, però és evident que els polítics i els legisladors no estan anant a la nostra velocitat; a voltes es troba a faltar més decisió, no sols voluntat.”

Els canvis tecnològics en el sector de l’automòbil no seran de la nit al dia. “Durant els pròxims 40 anys, els motors de combustió, els híbrids i els elèctrics conviuran. La implantació total dels cotxes elèctrics serà llarga, perquè els fabricants encara no tenim la tecnologia completament desenvolupada, i també perquè encara no se sap d’on sortirà l’energia elèctrica que ha d’alimentar els vehicles, a banda de la dificultat d’establir sistemes de proveïment i recàrrega eficients.”

La divisió espanyola d’Honda disposa d’una plantilla de 400 persones, concentrada tota a Catalunya. “Hi ha cinc empreses d’Honda al nostre Estat: la d’automòbils, que comercialitza els cotxes a Espanya; la fàbrica de Montesa-Honda del Vallès, que comercialitza les motocicletes i fabrica els models Deauville i Varadero; Greens, un importador privat de tallagespes i motors marins que representa la nostra marca, i dues empreses de suport, Honda Finance, la nostra financera, i HLC, Honda Logistic Center, que porta la logística de recanvis i accessoris per a Espanya, Portugal i el sud de França.”

Les multinacionals com Honda són, gairebé per obligació, capdavanteres en la diversificació dels seus productes. “Som pioners en la comercialització, als Estats Units i al Japó, d’un cotxe elèctric alimentat per hidrogen, l’Honda FCX Clarity, amb una autonomia de 500 km, del qual ja s’han fet entregues a clients finals. Creiem que la seva implantació total no arribarà fins al 2025. Evidentment, ara és d’ús limitat, perquè no pot omplir el dipòsit d’hidrogen a tot arreu, com sí passa amb els combustibles derivats del petroli.”

Més enllà d’aquesta aposta de futur, en el present Honda està potenciant els vehicles híbrids. “Els híbrids no permeten assolir la contaminació zero, però rebaixen de manera ostensible les emissions. Ja tenim dos productes híbrids al mercat –un d’ells comercialitzat a Anglaterra des del 1999–, i l’any que ve en llançarem un altre.”

Honda fou pionera en el llançament de cotxes híbrids al mercat europeu. “Contra el que se sol pensar, un cotxe híbrid no és molt més car. A Honda tenim una berlina, l’Insight, per menys de 20.000 euros. I el millor de tot: a més de ser full equip, gasta quatre litres cada 100 km.”

Comercialitzar cotxes revolucionaris a aquests preus és possible. “La tecnologia experimental és molt cara, però, tan bon punt entra en la cadena de producció, els costos ja es poden abaixar.”

Que productes tan atractius no siguin un èxit fulminant es deu a raons culturals. “El mercat accepta els productes revolucionaris molt lentament. D’entrada, la mentalitat del consumidor és no arriscar. Però els cotxes híbrids són una realitat imperiosa, per això creiem que el suport decidit de les institucions afavorirà un estat d’opinió més favorable.”

A Espanya els ajuts per a la tecnologia híbrida són competència de les autonomies. “Cada comunitat autònoma té una política diferent. Normalment, els ajuts no són en forma de finançament. El més usual és que es faci un descompte de 2.000 euros, que assumeix la comunitat, al comprador.”

Una altra manera de col·laborar amb el medi ambient seria la renovació del parc automobilístic oficial. “Tenint l’oportunitat de renovar el parc amb vehicles híbrids, tampoc no s’està fent amb prou decisió. I això que al mercat ja hi ha força gamma de models híbrids.”

Pel que fa a la situació de crisis que vivim, el sector de l’automòbil ha estat un dels més afectats. “A Espanya el primer semestre del 2009 hem tingut la meitat del mercat que teníem fa dos anys durant el mateix període. La demanda ha caigut bruscament.”

La manca de finançament dels bancs afecta més al sector de l’automòbil que a altres sectors de consum. “En el 85% dels casos, un cotxe es compra a crèdit. La nostra financera està ajudant a contrarestar la manca de finançament dels bancs, però no ho pot compensar tot. Els ratings de risc s’han apujat molt i la morositat s’acosta al 6%. Amb un panorama així, la crisi de consum durarà bastants anys.”

Les fusions bancàries anunciades serien una bona manera de solucionar els problemes del món financer. “És lògic que la banca sanegi primer la seva pròpia economia. Concentrar empreses en temps de crisi és teòricament un encert, i és correcte que l’Estat supervisi tot plegat.”

Els 2.000 euros oferts pel Govern central per fomentar el consum d’automòbils li semblen un indici de la descoordinació de la política anticrisi dels nostres dirigents. “Va haver-hi precipitació governamental a l’anunciar la mesura sense consultar amb les comunitats autònomes, que també havien de col·laborar financerament en la iniciativa.”

Creu que aspectes ideològics estan impedint l’impuls de reformes com la flexibilitat laboral. “El Govern actual, amb uns difícils equilibris de poder, s’esperarà a que es faci en una altra legislatura.”

De fet, Marc Serruya és més optimista respecte al futur d’Honda que no pas respecte al del país. “Les vendes han baixat, però hem augmentat la nostra quota de mercat. Som una companyia sòlida, diversificada en productes i geogràficament molt implantada. En més de 50 anys mai no hem perdut diners. Estic tranquil perquè estem treballant en la direcció correcta.”