Sr. Oriol Sauquet i Llonch
Sr. Oriol Sauquet i Llonch
PC, 20è VOLUM. Empenta i Coratge

ORIOL SAUQUET I LLONCH

ANORTEC

Text del 25-05-09

“Anortec apostem per tecnologia incipient que pensem que val la pena desenvolupar”

“No podem acontentar-nos amb moure’ns en el nostre entorn local, sinó que hem de tenir una visió global”

“La universitat està per ensenyar, sens dubte, però també per realitzar una recerca bàsica al servei d’empreses que la puguin fer rendible”

“S’hauria de crear energia sostenible localment, de manera que estalviéssim en transport i en despesa energètica”

“La crisi actual és una crisi de valors. Hi ha gent sense escrúpols que ha primat els guanys econòmics per sobre de principis com la dignitat del treball

Malgrat la seva joventut, Oriol Sauquet i Llonch és director general d’Anortec, empresa fundada per dues famílies fa més de 30 anys i dedicada a l’enginyeria i la tecnologia, que té com a força principal la seva constant voluntat d’innovació. “Actualment no ens podem queixar, la crisi no està sent massa dura amb nosaltres, penso que ens ha agafat amb els deures fets, ja que, fa uns dos o tres anys, ens vam replantejar el futur de l’empresa i vam fer un esforç de posicionament estratègic que ara comença a donar els seus fruits. Aleshores jo ja era el director general i assumia totes les decisions, però el respecte cap a la gent gran et fa ser prudent. El relleu generacional m’ha permès actuar amb més determinació.”

Avui Anortec està formada per cinc socis –tres d’una família i dos d’una altra–, un equip d’enginyers jove i un equip productiu que combina experiència i joventut. “La nostra feina consisteix a desenvolupar un projecte en forma de producte segons les necessitats dels nostres clients, que pertanyen bàsicament a quatre sectors: el de l’urbanisme, el de les energies renovables, l’aeronàutic i el de defensa. Les empreses ens demanen una solució per a un procés productiu, una eina que els ajudi en la seva feina, una tecnologia per estalviar en manteniment… I nosaltres ho desenvolupem. Són productes amb un complex grau d’integració entre mecànica, electrònica, hidràulica i materials diversos. Aquesta complexitat permet als nostres clients prendre un avantatge estratègic dins el seu mercat.”

Els serveis que ofereix Anortec no són els d’una enginyeria clàssica, sinó integrals. “Gràcies a la nostra experiència, podem estudiar en primer lloc si el producte que demana el client és viable. Si és així, concretem la manera de fer-ho, i contactem amb proveïdors que poden produir el nostre disseny. Finalment, si cal, ens encarreguem del seu manteniment. També comercialitzem nosaltres mateixos alguns productes, com el control d’accés a carrers per a vianants que es ven a bona part d’Europa.”

Per a aquesta empresa, estar obert al món és imprescindible; així, sobre una sòlida base de tradició familiar, desenvolupen una contínua innovació tecnològica. “No podem acontentar-nos amb moure’ns al nostre entorn local, sinó que hem de tenir una visió global. L’aposta tecnològica ens obliga a buscar oportunitats a qualsevol part del món, de manera que tenim col·laboradors i socis a tot Europa.”

Aquesta actitud, però, no fa que l’Oriol Sauquet oblidi la importància de l’entorn local. “La nostra producció està molt enfocada a un problema concret dels nostres clients, i per tant és una producció reduïda. Disposem d’una xarxa de proveïdors locals perquè pensem que, en relativament poc temps, el petroli serà un bé escàs, i el cost del producte es veurà molt afectat pel cost del seu transport, per tant la deslocalització no sortirà a compte, ni mediambientalment ni econòmicament.”

Anortec també col·labora amb les universitats. “A diferència dels Estats Units o d’Alemanya, aquí es fa difícil establir una col·laboració estreta amb les universitats. La universitat està per ensenyar, sens dubte, però també per realitzar una recerca bàsica al servei d’empreses que la puguin fer rendible. La universitat ha d’entendre la necessitat d’agilitat que tenim les empreses, i l’Administració ha de fer una funció de coordinació.”

Més enllà dels inconvenients, el senyor Sauquet és conscient que els èxits de la seva companyia són fruit de llargues recerques. “A diferència de les grans empreses que aposten per projectes amb poc risc encara que el cost sigui més elevat, nosaltres, gràcies al nostre coneixement i experiència, apostem per tecnologia incipient que, pensem, val la pena desenvolupar. També som conscients que, en ser innovadors, necessitem més temps, i el mercat té unes dinàmiques difícils de canviar. A Anortec, en lloc d’oferir al client allò que necessita, oferim una cosa que no s’imagina encara que necessita.”

Aquest principi és el que Oriol Sauquet i els seus socis apliquen al camp de les energies renovables. “Actualment el sector energètic està guiat només per criteris econòmics, però això ens porta a utilitzar un bé escàs com el petroli quan tenim fonts d’energia alternatives per abastir-nos. Què passaria si als productes hi hagués una etiqueta amb el cost ecològic? Molts compraríem productes una mica més cars, però amb un cost ecològic menor.”

Aquesta barreja d’innovació i valors són el futur del sector energètic. “En primer lloc, hem de reduir el consum, i actualment hi ha idees per fer-ho, tot i que encara no s’han concretat. En segon lloc, s’hauria de crear energia sostenible localment, de manera que estalviéssim en transport i despesa energètica. Finalment, és necessari estar informat i tenir esperit crític. Per què l’Estat espanyol inverteix en energia fotovoltaica més cara que l’energia que consumim actualment, o que l’eòlica? Per què no invertim en energia eòlica o marina?”

Pel que fa a l’actual crisi, el senyor Sauquet considera que, per sortir-nos-en, és necessari confiar en nosaltres mateixos i tornar a valors molt per sobre del mer afany lucratiu. “Fa un any pensava que Espanya seria l’últim Estat a sortir de la recessió per la crisi financera que, malgrat els controls, estava patint, i per la crisi immobiliària, un sector de pes en la nostra economia. Però les últimes dades del PIB, millors que a França o a Alemanya, em fan pensar que podrem superar la davallada si mantenim la confiança en nosaltres mateixos.”

Per això és fonamental solucionar urgentment problemes com la imatge del nostre país a l’estranger i l’actual desgavell financer. “La política espanyola ha posat l’èmfasi en la seva imatge interna i ha descuidat la seva imatge externa; això ens pot costar car, sobretot tenint en compte que un dels nostres grans ingressos és el turisme. Pel que fa a l’economia, hi ha dos problemes urgents: el deute de les administracions locals i la necessitat d’una regulació que limiti els terminis de pagament. Algunes empreses intermediàries, de gran dimensió i amb accés als grans contractes de l’Administració, utilitzen la seva xarxa de proveïdors, de mida menor, per finançar-se.”

Tampoc troba encertada l’ajuda del Govern a les entitats financeres mentre s’oblida del teixit empresarial. “Els banquers, argumentant que és un moment de risc, han augmentat dos punts el diferencial respecte a l’euribor i han aprofitat les ajudes estatals per eixugar els seus deutes. Crec que l’Estat hauria d’oblidar-se del sector financer i premiar la iniciativa empresarial amb mesures com, per exemple, abaratir l’acomiadament, la millor manera de crear treball estable i de qualitat.”

La conclusió d’Oriol Sauquet, en qualsevol cas, és clara: “La crisi actual és una crisi de valors. Hi ha gent sense escrúpols que ha primat els guanys econòmics per sobre de principis com la dignitat del treball. Caldria recuperar la cultura de l’esforç perquè la nostra societat progressi. Aquesta és la lliçó de la crisi actual.”