Dra. Maria Empar Rodríguez i Álvarez
Dra. Maria Empar Rodríguez i Álvarez
PC, 21è VOLUM. Estètica corporal i equilibri emocional

MARIA EMPAR RODRÍGUEZ I ÁLVAREZ

DERMATÒLOGA

Text del 31-05-2010

“Dermatologia i psicologia són dues disciplines complementàries, per l’alt component psicosomàtic de certes malalties cutànies. I hi afegiria la reumatologia i l’estomatologia”

La doctora Maria Empar Rodríguez i Álvarez és dermatòloga, metgessa cosmètica i fundadora del Centro Dermatológico Dra. Amparo Rodríguez. “Treballen amb mi tres dermatòlegs, un cirurgià plàstic i diverses esteticistes. Conformem un centre petit, cosa que ens permet assumir un volum de treball òptim.”

La medicina cosmètica és un àmbit de la salut que es troba en contínua evolució. “Cada cop més, els pacients busquen tractaments que els estalviïn la cirurgia, perquè una intervenció quirúrgica sempre fa respecte.”

També ha augmentat la demanda de tractaments preventius. “Les meves pacients es comencen a cuidar de més joves, als 30 o 40 anys.”

Més enllà de l’existència de problemes dermatològics, una part considerable de visites són per qüestions estètiques. “Busquen en la imatge la solució a altres problemes de salut.”

La dermatologia té un component psicològic molt important. “Moltes patologies de la pell són somatitzacions. La ment, en els temps difícils que vivim, juga un paper molt important sobre el cos; per això, els dermatòlegs també hem de ser una mica psicòlegs. No tractem amb erupcions o grans, sinó amb persones. El contacte personal entre metge i pacient és bàsic.”

Hi ha somatitzacions inconscients i somatitzacions conscients, pràcticament autoagressions. “De vegades, quan una ferida o una cicatriu no es cura és perquè el pacient s’ho provoca. També abunden els pacients que s’arrenquen cabells.”

Dermatologia i psicologia són, doncs, disciplines molt complementàries. “Hi afegiria la reumatologia i l’estomatologia, altres dos camps amb molt component psicosomàtic. A més, hi ha malalties cutànies derivades de problemes en òrgans interns, com ara el fetge o els pulmons.”

Per aquesta raó, els dermatòlegs fan sovint una funció derivativa, de medicina generalista. “La pell és l’òrgan que més espai ocupa en el nostre cos i en el qual més es reflecteix qualsevol incidència interna, bé sigui física o mental. A partir de la pell sabem, doncs, si fa falta el concurs d’un altre especialista o si cal derivar-li el pacient.”

El ventall de tractaments oferts pel Centro Dermatológico Dra. Amparo Rodríguez és molt ampli. “A més de l’assistència dermatològica estricta, fem peelings, hidratacions, diagnòstics personalitzats de la pell, aplicació de bòtox, tractaments anti-aging… I no fem només una visita o un tractament puntual: oferim unes pautes i un seguiment.”

Els dermatòlegs són els professionals més indicats per tractar les cicatrius postquirúrgiques. “Els cirurgians se centren més en els aspectes funcionals de la cicatriu, però no tant en els estètics: és comprensible. Els dermatòlegs, en canvi, sabem millor com pot respondre una pell.”

També fan seguiments en casos de pacients amb grans cremades. “El principal objectiu és que la pell cremada agafi elasticitat i que no es generi cap tipus d’evolució maligna, sobretot a les zones fotoexposades. La pell cremada requereix una atenció especial, s’ha d’hidratar i protegir, no es pot deixar a la lliure evolució.”

Menys dramàtic, però no menys útil, és el concurs dels dermatòlegs en l’evolució de les embarassades. “Hi ha diverses malalties dermatològiques associades a l’embaràs però, sobretot, toquem el tema de les estries, que es poden evitar amb un tractament d’elasticitat. Respondre a la crida de la maternitat i preservar un cert culte al cos avui és compatible.”

La indústria farmacològica genera constantment novetats en el camp dermatològic. “Utilitzem bastant els medicaments nutricosmètics (antioxidants, fotoprotectors interns de la pell…). La vitamina C i la E són dos dels nutrients antioxidants més eficaços. En realitat, es tracta més de complements nutritius que no pas de medicaments.”

Molts problemes psicològics i dermatològics són conseqüència de la baixa autoestima generalitzada. “L’important és que la persona se senti  bé amb si mateixa i, no ens enganyem, al Primer Món hi ha un descontentament generalitzat, produït sobretot per pressions externes.”

Ara l’autoestima és un concepte conegut, però durant molts anys ha estat confosa amb l’orgull. “L’orgull és un parapet dels que tenen l’autoestima baixa. La persona equilibrada no té perquè manifestar cap orgull.”

La pell, i la imatge en general, diuen molt de com està la persona per dins. “Més d’una vegada em veig obligada a dir a pacients que vagin al psicòleg i que després de tractar-se em tornin a visitar, perquè, quan s’està en un moment psicològic baix, els tractaments dermatològics serveixen de ben poca cosa.”

L’experiència professional de la doctora Rodríguez li ha permès observar que els homes tenen menys tendència als estats anímics baixos. “La dona, en canvi, tendeix més a baixar de to, segurament per causes hormonals L’home sempre està més reforçat anímicament.”

Autoestima i envelliment són, també, dos conceptes molt relacionats. “La persona ha d’envellir tal com és, però ben cuidada. Estic en contra de les transformacions. M’entristeix veure grups d’amigues grans amb la mateixa imatge artificial i despersonalitzada. La lluita contra l’envelliment no passa per la transformació. Hi ha una línia que caldria no creuar.”

La dermatologia no escapa a la cursa tecnològica i científica, i n’exigeix un seguiment continuat. “Formar part de la Societat Espanyola de Dermatologia és la millor manera d’estar al dia de les novetats.”

Les cèl·lules mare i la regeneració de teixits marcaran el futur de la medicina. “Les cèl·lules mare poden ser molt útils per al tractament i diagnòstic de malalties genètiques i immunològiques com la psoriasi o el melanoma.”

Com en altres especialitats mèdiques, la prevenció és essencial. “Cada vegada ens ve més gent a fer-se controls. Estic parlant d’un 10% de les visites que rebem; un 10% de medicina preventiva és molt. La conscienciació, sens dubte, va a més.”

La dermatologia preventiva no evita l’aparició de malalties de base genètica, però sí que permet el seu diagnòstic precoç. “La prevenció és sobretot efectiva en matèria de pigues, càncers de pell i tumors.”