PC, 21è VOLUM. Estètica corporal i equilibri emocional

MARÍA PADILLA I CANTISANO

CENTRES D’ESTÈTICA MARÍA PADILLA

Text del 28-06-2010

La tasca de l’esteticista no consisteix a fer tot allò que se l’hi demana, sinó a saber crear una estètica a la mida de cadascú, perquè la pell és el nostre senyal d’identitat, l’envàs de la nostra ànima.

Quan algú se sent a gust amb el seu físic, la seva autoestima augmenta i això el reforça com a persona, tant exteriorment com interiorment.

La cirurgia, de per si, és agressiva amb el cos. Contràriament, nosaltres ens dediquem a l’estètica no invasiva, a la millora de les condicions corporals de cadascú partint d’allò que ja es posseeix.

Les primeres cèl·lules que es formen en l’ésser humà són les epitelials i les nervioses, d’aquí que tot allò que emergeix a la pell ho provoqui el sistema nerviós.

Esteticista i cosmetòloga, María Padilla i Cantisano dirigeix tres centres d’estètica situats a la ciutat de Barcelona. “Sóc una enamorada de la cosmetologia, una disciplina que aporta una sèrie d’eines imprescindibles a l’hora d’embellir la pell. Perquè, encara que l’esteticista sigui hàbil i disposi d’una bona tècnica adquirida, si no té eines amb les quals treballar, els resultats mai no esdevindran òptims.”

L’entitat que encapçala nasqué com una empresa familiar que, amb el transcurs del temps, ha anat creixent, primer amb la incorporació del seu marit José Antonio i després amb la dels seus dos fills, José Francisco i María Asunción. “Avui per avui, la meva família és part del motor de l’empresa i cadascú de nosaltres aportem al negoci allò que sabem fer millor. Entre tots hem aconseguit fer de la feina un espai on sentir-nos a gust. Treballem en un ambient familiar, però això no significa que la nostra tasca diària sigui menys exigent que el d’un altre perfil d’empresa, al contrari.”

Fer funcionar un centre d’estètica suposa mantenir un aprenentatge i un reciclatge constants. “La mateixa clientela t’obliga a estar al dia, perquè actualment vivim en una societat on la informació arriba a tothom i l’accés a Internet genera que la gent fàcilment s’assabenti de qualsevol novetat. Per tant, els professionals hem d’estar a l’última, i bàsicament ho hem de fer per poder transmetre unes dades correctes, que no necessàriament són anàlogues  a les que es poden trobar a la xarxa. Els clients han de saber que cada persona té un tipus de pell i unes característiques particulars i diferent, per aquest motiu hem de ser capaços de comunicar que no tots els tractaments són aplicables a tothom. La tasca de l’esteticista no consisteix a fer tot allò que se l’hi demana, sinó en saber crear una estètica a la mida de cadascú, perquè la pell és el nostre senyal d’identitat, l’envàs de la nostra ànima.”

I, una persona que se sent bé amb aquest envàs, cosa que significa que està conforme amb l’aspecte del seu cos, té més probabilitats d’arribar a assolir l’equilibri emocional. “Quan algú se sent a gust amb el seu físic, la seva autoestima augmenta i això el reforça com a persona. De cap manera voldria que s’interpretés que considero que els que ens dediquem a aquest camp pretenem fer la funció d’un psicòleg, però sí crec que nosaltres podem ajudar que una persona se senti una mica millor, tant exteriorment com interiorment.”

Potser avui dia vivim l’estètica corporal des d’un punt de vista massa trivial; només cal mirar certs mitjans de comunicació per adonar-nos d’aquesta tendència. “Darrerament s’està transmeten un concepte de l’estètica basat en el canvi radical d’un mateix a través de la cirurgia. No sóc contrària a les pràctiques quirúrgiques, però és evident que la cirurgia, de per si, és agressiva amb el cos. Contràriament, jo em dedico a l’estètica no invasiva, a la millora de les condicions corporals de cadascú partint d’allò que ja es posseeix. El client que entra a casa nostra busca tractaments avançats vinculats al benestar, i la nostra comesa consisteix a treballar el cos, la ment i l’ànima: tres parts indivisibles de la persona.”

Sovint la pell revela estats anímics o problemes de salut. “Quan als nostres centres vénen persones amb trastorns d’estrès o angoixa, fàcilment percebem que la seva pell demana a crits un tractament calmant. Hem de tenir en compte que les primeres cèl·lules que es formen en l’ésser humà són les epitelials i les nervioses, i tot allò que emergeix a la pell ho provoca el sistema nerviós. L’última tendència de la cosmetologia consisteix a generar un equilibri ideal en el circuit de les cèl·lules per evitar que es produeixin alteracions com eritemes o atòpies. La cosmetologia actual, a través de principis actius molt naturals, aconsegueix aportar a la pell l’equilibri que necessita per mantenir un aspecte sa, perquè tot trencament amb aquest equilibri genera malalties o alteracions cutànies. Nosaltres oferim un servei de tecnologia punta que permet reactivar les accions de la pell. Mitjançant un seguit d’aparells, i també fent ús de la cosmetologia, aconseguim un tractament que parteix del nucli cel·lular. Això ens permet assolir una regeneració interna de la pell, fet que provoca que les cèl·lules no es tornin mandroses, es reactivin i treballin al ritme habitual de quan eren més joves.”

La senyora Padilla és una entusiasta de la seva tasca. La seva ànsia per aprendre l’ha forjada com una professional que ha sabut fer-se un nom dins el sector. “Els meus inicis foren modestos; tenia un únic centre d’estètica i el meu enfocament es basava en una tècnica principalment manual, molt propera a la medicina alternativa. Però al cap d’un temps van proposar-me de treballar com a tècnica a una empresa a Itàlia i vaig desplaçar-m’hi. Després, amb els coneixements adquirits, vaig viatjar per diversos indrets d’Espanya formant equips de grans centres d’estètica. D’aquella experiència vaig aprendre que les mans són imprescindibles per a un esteticista, però també vaig ser conscient que es necessiten tot un conjunt d’eines accessòries a fi d’obtenir millors resultats. Durant aquell període vaig descobrir que, malgrat que tractar l’ànima dels meus clients era satisfactori, també m’interessava obtenir resultats a escala corporal. Així va sorgir el meu interès per la maquinària, que vaig incorporar tan aviat com vaig poder al meu centre. A partir d’aquell moment, el negoci experimentà un gir i va començar a créixer de tal manera que ja no vaig poder dedicar-m’hi jo tot sola. Em considero una persona molt més tècnica que no pas empresària, per aquesta raó el meu marit s’incorporà al negoci i li donà un nou enfocament.”

Recentment, Centres d’Estètica María Padilla ha obert una nova línia de negoci: un servei de venta, en exclusiva, d’una firma alemanya de productes cosmètics. “Feia temps que lluitava per trobar una cosmetologia adient als resultats que volia aconseguir i, després d’indagar molt, vam entrar en contacte amb uns fabricants alemanys que tenien exactament el producte que jo volia. Vam iniciar aquest nou projecte amb molta il·lusió i vam buscar entitats que tinguessin les mateixes inquietuds que nosaltres; després de només un any, hem aconseguit tenir presència en 280 centres d’arreu de l’Estat espanyol, els quals, a banda de comprar el producte, també adopten la nostra tècnica de treball.”

L’esperit emprenedor i eminentment vocacional de María Padilla la converteix en un exemple a seguir per aquelles noves generacions que volen introduir-se al seu sector. “A les persones que comencen en aquesta professió els diria que mai no vagin a dormir sense haver aprés alguna cosa nova i que posin l’ànima en la seva feina, perquè tot allò que es fa amb l’ànima sempre surt bé. Els recomanaria, també, que tinguin un respecte absolut cap als seus clients i que siguin extremadament generosos amb ells. I, per damunt de tot, els aconsellaria que no deixessin mai d’estudiar.”