PC, 21è VOLUM. Estètica corporal i equilibri emocional

MARÍA JOSÉ SANIGER MARTÍNEZ

SANIGER CENTRO CAPILAR

Text del 31-01-11

 “A vegades un cabell poc sa pot ser una de les primeres senyals d’alarma de què alguna cosa dins nostre no va bé, reflecteix l’estat de la nostra salut, tant mental com física”

“Si algú perd cabells, significa que té un problema, al qual se li afegeix l’angoixa davant d’aquesta pèrdua, cosa que, al seu torn, va malament per al cabell: un perniciós efecte de feedback que el professional ha de saber aturar”

“Quan una persona recupera el cabell li torna l’autoconfiança i l’autoestima, perquè és una part del cos íntimament lligada al concepte que tenim de la pròpia aparença”

“Sovint, he observat que les persones que em visiten se senten pressionades pel seu entorn social; el seu problema no els preocupa tant per elles mateixes com pel que creuen que els altres en pensen”

María José Saniger Martínez és especialista en una part del cos humà tan vinculada a la bellesa com el cabell. Filla de barber, va decidir cursar estudis de perruqueria. “Com que els cursos eren nocturns, combinava la feina amb els estudis. Quan vaig obtenir els títols d’oficialia i mestria industrial, vaig iniciar-me al món de la cura del cabell treballant en un centre capil·lar. Tradicionalment, aquestes entitats han patit un cert desprestigi perquè hi ha molt intrusisme professional, suposats mètodes miraculosos que malmeten la pràctica ètica i rigorosa dels especialistes que ens dediquem a això de forma seriosa.”

Durant uns anys, la senyora Saniger viatjà arreu l’Estat espanyol per desenvolupar nous centres de l’empresa on exercia i, amb el temps, va acabar simultaniejant la direcció de dos d’ells, un situat a Barcelona i l’altre, a Madrid. “Ja mare de família, vaig decidir que devia focalitzar-me en allò essencial i també volar pel meu compte. Fou llavors quan va néixer Saniger Centro Capilar, l’any 1984.”

Des d’aleshores n’és la directora. “Els pacients són, abans que res, persones, i se les ha d’escoltar. Quan vénen al nostre centre m’expliquen el problema capil·lar que pateixen però, a partir d’aquí, es deriven altres desajustos de la seva vida personal que també poden incidir en l’estat del seu pèl. Per tant, s’ha de saber escoltar i tenir una relació estreta i càlida amb les persones que em visiten: una de les coses que, de fet, més m’agrada de la meva feina.”

A Saniger Centro Capilar es fan diagnòstics, s’apliquen tractaments i se’n coordinen altres que es duen a terme mitjançant serveis externs. “Sempre rebo els pacients i en faig la revisió inicial. Quan el cas ho requereix, demano analítiques, que és un dels serveis habituals de què disposa el centre i que coordinem amb una facultativa metge. De vegades, detectem problemes que queden al descobert amb l’analítica que demanem i que el metge de capçalera del pacient no havia detectat. Val a dir que, per com estan els cabells, es poden veure patologies de les quals el pacient no tenia coneixement.”

L’estat dels cabells és un reflex del nostre estat global de salut. “A vegades un cabell poc sa pot ser una de les primeres senyals d’alarma de què alguna cosa dins nostre no va bé. Si passem una mala època, els cabells se’n ressenten. Són una part del nostre cos, s’alimenten dels nostres capil·lars, de la nostra sang; per aquest motiu és natural que reflecteixin la nostra salut, tant mental com física.”

Per fer tractaments capil·lars amb garanties d’èxit, en conseqüència, no n’hi ha prou amb saber què és un fol·licle o amb aplicar tractaments. “Treballo amb col·laboració mèdica perquè s’han de fer diagnòstics acurats, vinculats amb analítiques i proves externes. També cal tenir nocions de psicologia, perquè la calvície és un problema molt estès, que afecta molt la persona que el pateix. És cert que, a certes edats, el cabell es fa més fi i es perd amb més facilitat, i potser perquè és llei de vida no costa tant acceptar-ho. Però, per a un noi de 25 o 30 anys, pot esdevenir un veritable calvari. Es aquí quan entra en escena l’empatia del professional; si a un pacient se li cau el cabell, significa que té un problema, al qual se li afegeix l’efecte secundari de la pèrdua capil·lar, cosa que fa sentir la persona disminuïda en la seva imatge, en el seu atractiu. Aquest fet, òbviament, li comporta una angoixa que li va malament per als cabells, en un efecte de feedback que el professional ha de ser capaç d’aturar donant ànims i confiança al pacient: és el primer graó del tractament.”

El canvi que experimenta una persona quan recupera el cabell és notable. “Es veu rejovenida, li torna l’autoconfiança i l’autoestima. Com el pèl està tan lligat a la pròpia aparença, faig una feina complexa i laboriosa, on treballo molts vessants i que implica moltes hores de dedicació; perquè els problemes d’arrel psicosomàtica lògicament no se solucionen d’un dia per a l’altre. Ara bé, quan la recuperació és un èxit, em sento satisfeta i recompensada.”

Els efectes de la renovació capil·lar resulten terapèutics per a la persona afectada. “Els cabells són una part fonamental de la nostra imatge corporal. Sovint, he observat que les persones que em visiten se senten pressionades pel seu entorn social; el seu problema no els preocupa tant per elles mateixes com pel que creuen que els altres en pensen.”

La senyora Saniger va fer l’accés universitari per a majors de 25 anys amb l’objectiu de cursar la carrera de Dret. Tanmateix, quan ja l’estava ultimant, es va veure obligada a deixar-la per falta de temps. Ara voldria estudiar psicologia. “Allò que m’interessa és la formació i no pas els títols. Hi ha metges que em remeten pacients quan consideren que es fa imprescindible una atenció exclusiva per tal de resoldre el problema capil·lar en qüestió, ateses les implicacions que comporta en l’àmbit estètic i psicològic.”

Hi ha una mètode molt eficaç que permet evitar problemes de cabell: “la preventiva és fonamental. Pot ser, simplement, seguir unes pautes d’higiene i saber fer un massatge adequat quan es renten els cabells. Pot ser també una visita a un especialista de trastorns emocionals. De vegades, he aconsellat als pacients que vagin al psicòleg, perquè, sovint, quan es resolen temes d’angoixa, la resposta del cabell augmenta, és molt ràpida la seva milloria. Si augmenta l’autoestima, la confiança, el cabell es posa més maco. Aquest fet és una evidència avalada per la meva experiència. També pot ser fer revisions periòdiques a partir de l’adolescència. Tinc pacients de 16-20 anys. Durant l’adolescència, de la mateixa manera que apareix l’acne, també apareix seborrea en el cuir cabellut i s’ha de començar a cuidar. En general, es té poca informació de com cal tenir cura dels cabells.”I val a dir que no és un problema exclusivament masculí. Cada vegada més augmenta el nombre de dones afectades; el postpart i la menopausa són alguns dels factors desencadenants.

El transplantament capil·lar és un dels avenços dins el sector més aplaudits. “Aquestes intervencions les fan els cirurgians en quiròfans clínics que col·laboren amb nosaltres. El transplantament capil·lar és una meravella a tots els nivells, però s’ha de saber discernir en quin cas es fa necessari aplicar-lo.”

La senyora Saniger es va iniciar en aquest tipus de solució capil·lar en col·laboració amb el doctor Vila-Rovira, i ha assistit a totes les intervencions quirúrgiques dels seus pacients. “D’altra banda, i pel que fa a la farmacologia d’aquest àmbit, cal que vagi lligada a altres solucions complementàries. Tenint en compte el cicle biològic del cabell, els tractaments capil·lars esdevenen de llarga durada, però tampoc no necessiten gaire dedicació quotidiana per part del pacient. En el nostre camp, com en molts altres, l’està sempre esperant el futur de la innovació.” Un futur que la senyora Saniger i el seu equip seguiran recorrent en companyia dels seus pacients.