PC, 20è VOLUM. Empenta i Coratge

MARIA SERRES I LLOBREGAT, JOAN PUIG I BONASTRE

BARCITRONIC

Texto del 23-09-2009

“Coincidint amb el nostre quarantè aniversari, tenim en catàleg més de 10.000 productes”

“Ens dediquem a la importació i l’exportació de productes del sector electrònic. Actualment exportem a la Xina, Hong Kong i els Estats Units, i també a Hongria”

“Si no et paguen els clients nous, recorres a l’asseguradora contractada, però amb els clients de tota la vida hem hagut de fer una mica de banquers a base de reduir els estocs: controlar els estocs és bàsic”

“En les tres crisis econòmiques que hem viscut (el 1973, el 1982 i el 1992), els governs d’arreu del món ja va deixar que les empreses fessin fallida”

Joan Puig i Bonastre va ser el fundador de l’empresa catalana BARCITRONIC (fusió de Barcino i Electrònic); en l’actualitat, continua al capdavant de la companyia com a director-gerent: “Estic content perquè ha estat –i és– una experiència vital que m’ha realitzat molt i que ha gaudit de gran reconeixement en el meu àmbit.”

A BARCITRONIC “ens dediquem a la importació, l’exportació i la distribució de components elèctrics i electrònics, així com de hardware informàtic. Disposem de la venda en exclusiva, tant al mercat espanyol com al portuguès, del voltant d’unes vint companyies de diferents nacionalitats (americanes, alemanyes, angleses i asiàtiques), les quals subministren una gran i extensa gamma dels productes més innovadors del mercat mundial. Actualment exportem a la Xina, a Hong Kong i als Estats Units. Igualment, exportem a Hongria, a un client d’aquí que ara s’ha deslocalitzat.”

La companyia, ubicada al cor de la ciutat de Barcelona, disposa d’unes instal·lacions de 1.200 m2, “500 d’oficines i 700 de magatzems”, i compta “amb una plantilla de 26 empleats.”

A més, és “membre de la Cambra de Comerç de Barcelona, de l’Americana i de l’Alemanya, així com es troba associada a Secartys (Associació d’Exportadors d’Electrònica i Informàtica).”

El ventall dels productes que BARCITRONIC distribueix s’ha anat ampliant amb el pas del temps. “Vam començar modestament, amb tres productes molt senzills: microrruptors, termostats i fusibles tèrmics. Els microrruptors, termostats i fusibles tèrmics estan incorporats a la majoria dels productes d’electrodomèstics que tenen botons, i també a les màquines de vending (màquines del milió o pin-balls, tocadiscos de monedes o juke-box, assecadors de cabell, etc.).”

El coneixement del mercat que van anar acumulant amb el decurs del temps i les contínues demandes que els clients els feien de determinats productes, els van portar a fundar BARCITRONIC l’any 1969. “Coincidint amb el nostre quarantè aniversari, tenim en catàleg més de 10.000 productes.”

Un dels seus salts qualitatius el van fer de la mà dels primers PC, a mitjan de la dècada dels 80. “Amb l’arribada dels PC van aparèixer els teclats. Nosaltres ja representàvem la multinacional americana Cherry des del 1969, però van ser els seus teclats els que ens van catapultar com a empresa. Després, hem treballat també amb altres grans empreses del sector informàtic. A dia d’avui comptem amb tot una gamma de teclats diferents: antivandàlics, industrials, per a TPV… De fet, en disposem per a qualsevol mena d’ús i de servei.”

Entre els productes més innovadors que BARCITRONIC toca hi ha els monitors de pantalla tàctil General Touch i els PC Panel, de fabricació xinesa. “Ens hem posat en el tema de les pantalles tàctils i els PC Panel perquè el món és molt canviant i és necessari anticipar-se. A BARCITRONIC sempre hem apostat per una política empresarial basada en donar suport a l’industrial, per tal de preveure les seves necessitats de futur i proporcionar-li d’aquesta manera solucions als seus projectes actuals.”

L’empresa, a través dels microrruptors, ha entrat també en el sector de la construcció. “Vam vendre molts microrruptors per a timbres de portes. Tot i que ara el sector de la construcció està mol parat, no cal dir que en el seu moment va ser molt profitós.”

BARCITRONIC no ha volgut tenir mai gaire estoc. “En les èpoques de més bonança teníem un estoc equivalent a la venda de dos mesos.”

El fet que el senyor Puig esmenti anteriors períodes de més bonança ens porta a parlar de la crisi. “L’any 2008 va ser com l’any 2007; en realitat, la gran caiguda en les vendes l’hem patida el gener del 2009. Febrer i març han estat terribles, amb una pèrdua de vendes del 60%. Sortosament, gaudim de l’experiència acumulada de les recessions dels anys 1973 i1982, així com de la crisi informàtica del 1992, daltabaixos econòmics no tan greus com el present, però de consideració. I en cap de les tres conjuntures negatives vam perdre diners.”

Un dels principals problemes a superar el darrer any ha estat la impossibilitat de molts clients per pagar. “Si no et paguen els clients nous, recorres a l’asseguradora que tenim contractada, i problema solucionat. Tanmateix, amb els clients de tota la vida, que durant anys t’han pagat religiosament, la cosa ha estat diferent. Hem hagut de fer una mica de banquers a base de reduir els estocs: controlar els estocs és basic.”

Aquest fet demostra la importància que donen a BARCITRONIC a l’aspecte humà. “Per als clients que ens mereixen tota la confiança, en el seu dia ja vam crear BARCICREDIT, una línia de crèdit amb l’objectiu de fidelitzar-los. Amb aquesta línia, el client no paga al comptat, però li servim la mercaderia i ell, a canvi, es compromet a pagar l’anterior comanda quan faci la següent.”

BARCITRONIC no ha hagut de recórrer als bancs per capejar la davallada econòmica que actualment es pateix. “A principi de l’any 2008, ja es deia que els Estats Units no anaven bé. Davant aquesta circumstància, vam decidir fer un fons de reserva amb els beneficis dels dos anys més pròspers. Malauradament, en les tres crisis que he esmentat abans, els governs ja van deixar que les empreses fessin fallida.”

El senyor Puig en ho il·lustra amb una anècdota de l’any 1973: “Durant la crisi del petroli, vaig haver d’anar a la fàbrica que Cherry té prop de Nuremberg, a Alemanya. Era un dia festiu, i pel carrer no circulava ni un sol cotxe, perquè el seu govern havia prohibit que els vehicles particulars circulessin en diumenge; aquell mateix dia, a Espanya havia estat, segons va informar la premsa, el de més consum de benzina de tot l’any, per por que s’acabés.”

La dedicació, el rigor i la perseverança de l’empresa barcelonina ha recollit els seus fruits. “Hem estat reconeguts amb la certificació ISO 9001:2000.”

Pel que fa a l’àmbit internacional, BARCITRONIC ha gaudit del gran honor d’haver estat nominada durant els darrers dos anys –el 2007 i el 2008– com a número ú de vendes a Europa per les companyies SASSE d’Alemanya i General Touch de la Xina. “Les dues empreses han fet un trofeu commemoratiu com a mostra d’aquest fet tan important.”

D’altra banda, un dels actes per commemorar el quarantè aniversari de BARCITRONIC “que més satisfacció ens ha donat, ha estat la creació, el disseny i l’execució, per part del nostre mateix Departament de Màrqueting i Publicitat, d’una col·lecció de segells de correus de curs legal amb diferents productes de les nostres entitats representades internacionals.”

Dins d’un àlbum d’edició numerada de 500 exemplars, “hi van incorporats vint-i-quatre segells corresponents als anys 2007, 2008 i 2009.” Aquesta col·lecció ha estat confirmada i impresa per la Dirección General de Correos d’Espanya.

Com a responsable de BARCITRONIC, el senyor Puig no voldria acabar sense mostrar el seu agraïment als seus clients, proveïdors, col·laboradors i amics, “pel suport i afecte que ens han demostrat al llarg d’aquests anys passats; i esperem amb confiança i voluntat continuar pel mateix camí de sempre.”