PC, 18è VOLUM. Recerca Científica

MARIA VALLS BIOSCA

FARMÀCIA MARIA VALLS BIOSCA

Text del 2006

«Evitar problemes relacionats amb la medicació és una tasca essencial de l’activitat farmacèutica»

Des de sempre l’oficina de farmàcia ha gaudit d’un elevat prestigi dins la nostra societat. El farmacèutic i la farmàcia continuen sent sinònim de credibilitat i seguretat, conceptes que també es poden fer extensibles als productes que s’hi dispensen. Maria Valls és farmacèutica, professió que ha desenvolupat al llarg dels darrers 26 anys, període durant el qual ha pogut viure la transformació d’aquest sector, els canvis normatius referents a les farmàcies, noves formes de consum entre la població i la oferta de productes diversos. Els professionals que dirigeixen un negoci d’una oficina de farmàcia tenen al seu davant un repte cada vegada més gran en la seva activitat diària. Aquest àmbit d’activitat té les seves singularitats i s’erigeix com un dels sectors més canviants i competitius de l’actualitat en aquest país.

És important disposar d’una visió global de la gestió del negoci i ser conscient que el més important és oferir un servei al ciutadà: “El farmacèutic dóna un servei a la societat. Des de l’oficina a peu de carrer, a prop de la persona, proporcionem productes farmacològics i serveis a les persones. Som un grup de professionals molt accessible i aquesta característica fa que moltes persones ens consultin temes que els preocupen, ens expliquin els seus problemes de salut i s’apropin d’una manera especial que sovint va més enllà de la simple relació professional per convertir-nos en confessors de la gent. Entre usuari de la farmàcia i farmacèutic hi ha una complicitat especial, la que pretén ajudar la persona a resoldre un tema de salut.”

La farmàcia ha canviat en pocs anys i ho continuarà fent. Els grans avenços en investigació mèdica i farmacèutica albiren canvis en un futur proper. De moment, l’oficina de farmàcia viu aquesta transformació amb capacitat d’adaptació. “La farmàcia s’ha modernitzat de forma progressiva i això té molt a veure amb la burocratització de l’activitat. El farmacèutic ha de tenir els coneixements propis de la professió però també ha de tenir capacitat per gestionar el seu establiment i d’enfrontar-se als reptes de l’activitat tenint en compte aspectes referents al client, a les tipologies de consumidors, als atributs de les marques i productes que es comercialitzen, la competència i l’actitud del personal de la farmàcia. Els ordinadors han ajudat en gran manera a resoldre molts aspectes relacionats amb la gestió empresarial de l’oficina de farmàcia.”

Les farmàcies d’avui ofereixen un ventall de productes molt ampli. No es limiten només a la dispensació de fàrmacs sinó també d’altres productes dirigits a la cura de la salut i l’assoliment del benestar. “Un dels nous camps que s’ha introduït dins de la farmàcia són els productes de parafàrmacia així com els d’herboristeria. Per portar el negoci endavant i fer que sigui rentable hem hagut d’ampliar la nostra gamma de productes. Vendre només fàrmacs deixa un marge de benefici molt baix. Així, els productes de parafarmàcia, aquells pensats bàsicament per dispensar-se des d’una farmàcia, els de cosmètica, higiene bocal, higiene corporal, dietètica infantil formen part de la nostra oferta.”

La formulació magistral que definia la farmàcia de fa unes dècades està desapareixent. “L’essència del farmacèutic que realitzava formulacions magistrals gràcies al seu saber i coneixements està a punt de passar a la història. Aquest coneixement ha quedat relegat per la competència de les potents indústries farmacèutiques i la seva capacitat de generar fàrmacs molt precisos. Avui els farmacèutics dispensem capsetes, productes que ens arriben preparats i estandarditzats des de les indústries farmacèutiques. Tots aquells productes que no són farmacològics i que són de fitoteràpia, homeopatia, etc. representen un tipus de producte molt interessant amb la característica de ser naturals. També cal conèixer-los amb precisió perquè tot i ser naturals poden interactuar amb els fàrmacs o amb l’alimentació.”

El consumidor té cada vegada més informació sobre temes relacionats amb la salut i els seus productes però tot i així el farmacèutic continua tenint un paper central a l’hora d’informar al client sobre fàrmacs i altres productes. Sens dubte, la farmàcia és una peça clau dins del complex món de la salut. “És l’espai on les persones busquen productes que els facin trobar-se bé assessorats i vigilats per professionals de la farmàcia coneixedors del seu camp d’activitat. El consumidor que entra al nostre establiment demanant un fàrmac ha de rebre una atenció per part del farmacèutic. Li preguntem si pren altres medicaments per detectar possibles interaccions. Molt sovint els pacients que han estat atesos en el marc de la sanitat pública han rebut una atenció mèdica de curta durada. Els metges van molt de pressa i es dediquen a receptar fàrmacs que no sempre són necessaris. Si el farmacèutic detecta interaccions que poden perjudicar el pacient ens comuniquem amb el metge per indicar-li-ho.”

El servei desinteressat que ofereixen els farmacèutics i la vigilància i atenció del consumidor tenen una importància fonamental en la nostra societat: “Evitar problemes relacionats amb la medicació és una tasca essencial de la nostra activitat. La dispensació activa representa una manera d’estalviar diners en salut encara que desgraciadament no tothom és conscient d’aquest paper.”

Dins de la dispensació activa hi ha una tasca molt important d’atenció a la gent gran. “Moltes farmàcies estem donant als nostres clients un servei personalitzat de dosificació. És un sistema gràfic on el farmacèutic marca quins medicaments cal que es prengui, a quines hores i coincidint amb els àpats. Donem els medicaments envasats per 15 dies. És un servei que no es cobra i que està especialment dirigit a persones grans polimedicades.”

La societat actual, el ritme de vida que es porta especialment a les grans ciutats i una tendència cap a la medicació estan portant a moltes persones a sobremedicar-se. “Hi ha molt poca consciència que el nostre organisme s’ha de cuidar, cal que no ens exigim tant a nosaltres mateixos i sapiguem viure amb més tranquil·litat, fent més exercici o portant una millor alimentació. Els ansiolítics i els antidepressius són una solució per els problemes d’ansietat i estrès, però no sempre estan ben indicats. En aquest sentit, els metges haurien d’actuar d’una altra manera i tenir una visió més integral de la persona i no basar-se sols en anàlisis i diagnòstics a l’hora de fer les receptes farmacològiques.”

La sensibilitat del farmacèutic cap al pacient fa que aquest professional es converteixi en molts casos en un educador sobre la salut. “Hem de ser un complement del metge, amb qui hem d’establir una comunicació fluïda com passa a l’entorn hospitalari entre farmacèutics i metges.”

Maria Valls és conscient de la necessitat d’estar al dia pel que fa a coneixements en medicina i farmàcia per això aconsella llegir molt sobre un àmbit en el qual cada dia es descobreixen nous fàrmacs i principis que permeten millorar la qualitat de vida i la salut de moltes persones.