PC, 21è VOLUM. Estètica corporal i equilibri emocional

MARIA VILLA I CERVANTES

ESTÈTICA I SALUT VIMA

Text del 02-11-2010

“Hi ha una clara interrelació entre el benestar psicològic i el físic. És evident que el patiment desgasta, ens fa perdre energies, ens fa sentir tristos i pot desembocar més fàcilment del que sembla en un quadre depressiu”

“Malgrat la tecnologia i el gran nombre de comoditats que ens envoltem, mai no hem estat tan distanciats els uns dels altres”

“Cal tenir cura del nostre exterior per tal de sentir-nos bé interiorment, i també és necessari fer un exercici d’autocrítica per tal d’acceptar la nostra aparença externa i evitar arribar a solucions extremes, com ara la cirurgia”

“Hi ha un factor genètic de base contra el qual no es pot lluitar, però una bona alimentació i uns hàbits sans (esport, tractaments cosmètics…) ajuden que la nostra salut i la nostra pell es conservin en millors condicions durant més temps”

Maria Villa i Cervantes pertany a la generació de professionals en actiu que no tingueren l’oportunitat d’accedir a una formació superior. “Malgrat el meu ferm desig d’estudiar, no vaig poder ni pensar a cursar estudis universitaris per raons econòmiques. Per això, des de jove vaig començar a treballar com a aprenenta en un centre d’estètica. Era la millor opció per preparar-me en una àrea que m’interessava i que es relacionava força amb les meves inquietuds personals.” A banda d’aquest bagatge professional, la senyora Villa s’ha anat nodrint de diferents cursos privats en el camp de l’estètica a Barcelona i a Tarragona.

Una trajectòria tan dilatada li permet una àmplia perspectiva. “En aquests 40 anys de dedicació professional he estat testimoni de la transformació profunda i fins i tot radical que ha viscut el sector. Al principi, les activitats més freqüents eren les depilacions, que es complementaven amb alguna esporàdica neteja de cutis. Progressivament, però, s’ha anat imposant una altra mena de tractaments, i avui són també molt importants els massatges i els tractaments de pèrdua de volum i de reafirmació, així com totes les accions per lluitar contra l’envelliment. D’altra banda, també s’estan fent cada vegada més populars els massatges relaxants, una àrea en la qual m’he anat especialitzant, per tal d’intentar compensar el ritme de vida frenètic que portem i la solitud en què vivim. Malgrat la tecnologia i el gran nombre de comoditats que ens envoltem, mai no hem estat tan distanciats dels altres. La meva experiència professional em mostra a diari que moltes persones se senten atrapades i incomunicades, no com a conseqüència que no tinguin amics, sinó perquè no els podem explicar allò que realment senten o que els succeeix, ja que les seves xarxes de relacions socials estan intercomunicades i una indiscreció podria provocar conseqüències. La por i el silenci tensionen, i la tensió pot ser una de les causes dels dolors. De fet, en el cas de les cervicàlgies a vegades pot a haver-hi un rerefons emocional: la frustració estressa la musculatura i, finalment, la contractura i provoca molèsties i dolors.”

La tasca dels professionals esteticistes depassa la barrera de la simple aparença externa. “Sovint els clients t’expliquen les seves experiències i manifesten un fervent desig de ser escoltats en fer-me partícip d’unes emocions i d’unes sensacions que no podrien reproduir en el seu cercle: problemes amb la parella, els fills, sentiment de solitud, incomprensió, etc. A mi m’agrada especialment poder empatizar amb els clients i poder escoltar-los amb atenció. Crec que el que més enyoraré quan em jubili serà escoltar les persones que acudeixen al centre i tenir-hi un contacte directe. I, si les tècniques que permeten portar a terme les teràpies s’han d’aprendre durant el procés de formació i es perfeccionen al llarg dels anys, la capacitat de comunicar-te amb les persones tractades s’adquireix a través de l’experiència. És un plus que alguns professionals atorguen a la seva tasca i que els fa especialment valuosos. Val a dir, a més, que encara avui dia, al nostre país s’evidencia un nivell de formació dels estudiants d’estètica, encara pendent d’assolir els estàndards desitjables.”

La trajectòria de la senyora Villa li permet estar convençuda que “hi ha una clara interrelació entre el benestar psicològic i el físic. És evident que el patiment desgasta, que ens fa perdre energies, que ens fa sentir tristos i que pot desembocar més fàcilment del que pot semblar en un quadre depressiu. Cal tenir cura del nostre exterior per tal de sentir-nos bé interiorment, i també és necessari fer un exercici d’autocrítica per tal d’acceptar la nostra aparença externa i evitar arribar a solucions extremes, com ara la cirurgia. Clar que és normal que vulguem millorar la nostra aparença, però sempre tenint en compte uns límits: hem d’acceptar quina és la nostra imatge base i l’edat que tenim. Un cop assimilat el fet que l’envelliment és part de la vida, que tothom envelleix, sabrem que cada edat presenta uns avantatges i uns inconvenients amb els quals hem de saber jugar. L’acceptació del pas del temps –i de les seves conseqüències i empremtes físiques– no acostuma a ser fàcil, especialment per a les dones de més de 45 anys, quan comencen a produir-se uns canvis físics i hormonals que desembocaran en la menopausa. Aquesta etapa, que hauria de ser considerada joiosa perquè significa que s’ha assolit la maduresa, és viscuda de manera traumàtica per moltes dones, ja que creuen que han deixat de ser atractives, i això s’incrementa amb un cert desequilibri hormonal que comporta també alteracions psicològiques. En aquesta època, moltes dones se senten molt soles perquè, a més, aquesta cruïlla vital coincideix amb el moment en què els fills ja han abandonat el domicili familiar i les seves parelles no sempre saben empatitzar amb allò que veritablement els està succeint. Si a sobre les dones no desenvolupen una activitat professional fora del domicili, el sentiment d’inutilitat, de temps buit i de desubicació social, perquè es qüestionen quin ha de ser el seu paper a la vida a partir d’aleshores, poden arribar a ser preocupants.”

Una especialització de l’estètica que també ha pres molta força en els darrers anys és el control i el seguiment de dietes d’aprimament. “Al nostre centre portem a terme tractaments específics que combinen teràpies manuals i aparotologia per tal de remodelar el cos. Són especialment energètics, per això no només requereixen el coneixement i l’aplicació de la tècnica sinó també una gran descàrrega de força. Aquest fet exemplifica la duresa física de la nostra activitat: moltes esteticistes acabem amb importants problemes d’esquena perquè ens passem tot el dia amb una postura inclinada i havent de fer molta força.”

A banda dels massatges, “també proporcionem una sèrie d’indicacions sobre la dieta més idònia, que es basen en el sentit comú i en l’assessorament dels professionals mèdics. Sempre partim de l’evidència que la nostra dieta ha d’estar ajustada al ritme i les necessitats calòriques de la nostra vida; no pot seguir el mateix règim alimentari una persona que porta una vida extraordinàriament activa que una altra que és molt sedentària. Per això, cal tenir en compte sempre que no hi ha una dieta universal. El que és indiscutible és que una alimentació sana i equilibrada repercuteix en l’estat del cutis i la lluita contra l’envelliment. Evidentment, hi ha un factor genètic de base contra el qual no es pot lluitar, però una bona alimentació i uns hàbits sans (esport, tractaments cosmètics…) ajuden que es conservi en millors condicions durant més temps.”

Dinàmica i inquieta, la senyora Villa fundà el centre Estètica i Salut Vima el 1976, i sempre ha tingut molt clara la importància de la seva professió. “Per això crec que s’ha de regular i difondre més. Sóc cofundadora de l’Associació d’Estètica de la Província de Tarragona, on vaig ser nou anys com a vicepresidenta.”