Sra. Marta Ribó López
Sra. Marta Ribó López
PC, 19è VOLUM. Impuls immobiliari

MARTA RIBÓ LÓPEZ

AVEMAR

Text del 2008

“El vessant humà ha d’estar sempre present en qualsevol activitat econòmica”

.

Barcelona ha esdevingut en els darrers anys una ciutat cosmopolita, punt de referència turístic i empresarial. Acull anualment un gran nombre de turistes de tot el món, i també viatgers que hi fan parada per treballar-hi. Marta Ribó López i Avelino Trinxet Piera observen aquesta realitat i contribueixen a través d’AVEMAR a facilitar l’arribada de persones, proporcionant estances on romandre el temps que calgui. És un negoci que ha donat resposta a la necessitat social d’empresaris, treballadors i investigadors que arriben a la ciutat per desenvolupar-hi una tasca durant alguns mesos.

La Sra. Ribó opina que la seva empresa ha eixamplat les possibilitats de negoci en el camp immobiliari, oferint habitatges de lloguer per poc temps però amb unes condicions de confortabilitat molt bones. AVEMAR és un projecte compartit entre la Marta i l’Avelino, una idea pionera que s’ha anat consolidant al llarg dels darrers anys. “Estem contents de l’evolució de l’empresa. En un primer moment podia semblar un projecte arriscat, raó per la qual vaig iniciar-lo sola. Quan l’aventura va començar a estabilitzar-se, s’hi va incorporar el meu marit, qui des de feia anys estava vinculat al sector. A mi sempre m’havia atret el camp immobiliari, sovint intentava ajudar i assessorar familiars i amics que buscaven pis. Finalment, vaig adonar-me que podia dedicar-m’hi professionalment.”

En un sector tan competitiu, calia una idea innovadora que permetés desenvolupar una activitat diferent a la ciutat comtal. “No va ser senzill trobar una escletxa de mercat. Després de reflexionar-hi molt, vam detectar un grup de població desatès. Es tractava de proporcionar lloguers per temporada dirigits a professionals i empreses que es traslladessin a treballar a la ciutat durant uns mesos i busquessin un ambient de llar, no d’hotel. Els nostres pisos estan pensats per gaudir de totes les comoditats. Treballem molt amb apartaments d’alt standing.”

El primer pas va ser establir contacte amb propietaris d’habitatges als quals atragués aquest concepte de lloguer. “No és fàcil convèncer un propietari que aquest sistema pot ser igual de bo, o millor, que el lloguer tradicional. Cal tenir en compte que aquest tipus de llogater té molta cura del pis, no el desgasta ni genera problemes als veïns. A més, una bona gestió permet que l’habitatge no quedi buit entre una contracta i una altra. Tot i que no es pot pretendre començar i assolir de seguida resultats brillants, els primers passos en el negoci foren positius, de manera que al cap d’un any l’Avelino es va incorporar a l’empresa. Vam tenir la gran sort que els primers propietaris van fer-nos confiança i ens van recomanar a uns altres. Disposàvem de pocs pisos però amb una continuïtat molt ràpida.”

A més del lloguer d’apartaments i pisos, AVEMAR realitza vendes i gestiona pisos moblats i sense moblar. “Realitzem lloguers normals i traspassos, així com les gestions corresponents. Oferim àtics moblats al centre de la ciutat. A més, som una agència associada a AEGAI i gestors immobiliaris col·legiats.”

AEGAI és una associació de gestors i administradors immobiliaris des de la qual reben assessorament legal. “Pel que fa als lloguers, la contracta ho cobreix pràcticament tot. Ens agrada fer les coses segons marca la llei per evitar problemes a qualsevol dels implicats: tot queda escrit i signat per ambdues parts.”

Els clients exigeixen qualitat en l’habitatge i professionalitat en el tracte. “AVEMAR només treballa amb pisos dignes i de preus assequibles pels quals se senti atreta la persona que els visita.”

El termini de lloguer més habitual és d’entre tres i sis mesos. Amb tot, si convé en fan de menys temps. “Els preus són variables, però en consonància amb els que trobem al mercat, que encara experimentarà una pujada els pròxims anys per la manca d’oferta: els propietaris tenen por davant la lentitud de la llei en els desallotjaments. L’habitatge ha d’estar impecable, amb mobiliari nou i decoració minimalista però que doni sensació de caliu i confortabilitat. Moltes persones demanen que el pis sigui a l’Eixample.”

El pis més rendible és el petit, llogat per una o dues persones. “Un 70% dels clients són estrangers: americans, holandesos, italians i francesos, entre d’altres. Avui dia Internet, amb la nostra web www.avemarbcn.com, és una eina imprescindible per poder difondre el nostre producte, tant en la gent de l’estranger com en la de l’Estat espanyol.”

Des d’AVEMAR hi ha un interès específic a assessorar correctament el client, ajudant-lo a trobar el pis que més s’adeqüi a les seves necessitats i preferències. “El vessant humà ha d’estar sempre present en qualsevol activitat econòmica. Atendre el client, tant el llogater com el propietari, amb sensibilitat i cura, és fonamental. Durant l’estada, administrem o no el pis, tenim sempre amb el nostre client una relació propera; li hem de fer percebre que estem al seu costat en tot moment, que per qualsevol dubte es pot posar en contacte amb nosaltres, fins i tot en cas que necessiti informació sobre serveis que nosaltres no tenim. A mi m’han educat amb el valor que la feina s’ha de fer ben feta perquè la mal feta no porta enlloc. Per això, actuar sense enganys i tenint cura dels clients són premisses bàsiques de la nostra tasca. El resultat és que els llogaters i les empreses acostumen a repetir perquè agraeixen la qualitat dels pisos que gestionem.”

Cadascun dels dos socis d’AVEMAR s’encarrega d’àrees diferents. Mentre que la Sra. Ribó tracta els aspectes jurídics, fiscals i de documentació, el Sr. Trinxet se centra en els comercials. Ambdós formen un equip que ha demostrat la seva professionalitat i eficiència en el treball. “Una de les grans satisfaccions de la feina és veure que el client resta content amb la nostra labor.”