PC, 19è VOLUM. Impuls immobiliari

MAURICI PERRAMON I FONT

AUSACORP, S.L.

Text del 2008

“La nostra gent és responsable del futur de l’empresa; les seves idees ens interessen”

AUSA és un símbol de la maquinària per a la construcció a l’Estat espanyol. El dúmper i la carretilla han estat instruments de gran utilitat per a la indústria constructora i avui tenen plena presència a la majoria de mercats del món. Automóviles Utilitarios, S.A. va sorgir l’any 1956 per fer-se un lloc en el sector dels petits turismes utilitaris que aleshores tenien molta demanda a l’Estat espanyol. L’empenta i l’esperit emprenedor de Maurici Perramon i Font, els coneixements tecnològics dels germans Antoni i Guillem Tatxó i la perspectiva industrial i comercial de Josep Vila van donar forma a AUSA i al PTV, un concepte de cotxe adequat a aquell moment històric. Uns anys més tard, AUSA canviaria d’orientació i deixaria de produir aquell petit utilitari per començar la producció del dúmpers, de les carretilles i d’una àmplia gamma de productes adreçats a l’àmbit de la construcció. Maurici Perramon admet que l’entusiasme de la joventut va ser bàsic per conduir aquell projecte. “Potser si aleshores haguéssim sabut que avui seríem una empresa amb 500 treballadors no ens hauríem arriscat tant. És una gran responsabilitat. En tot cas, en el camí del món empresarial, com en el de la vida mateixa, les dificultats formen les persones en la mesura que sàpiguen rebre els èxits amb humilitat.”

El senyor Perramon havia nascut en una família vinculada a la indústria tèxtil. Les seves inquietuds empresarials, però, es van dirigir cap al món dels vehicles motoritzats. El PTV fou el resultat de la creativitat d’uns joves manresans que amb tecnologia pròpia i capacitat d’innovació introduïren un nou vehicle al mercat dels petits turismes utilitaris. “El PTV (inicials de Perramon, Tachó i Vila) havia de ser millor que una moto però menys evolucionat que un cotxe. La seva aparició va ser tot un èxit. Si bé al cap d’uns anys aquesta activitat va desaparèixer, no ho van fer algunes de les seves creacions. El Clàssic Motor Club del Bages compta amb una secció de PTV amb afeccionats d’arreu del món. Si se’n fabricaren 1.100 unitats, els socis del Club en disposen d’uns 100 que corren com a peça de museu.”

La ràpida evolució d’Europa als anys 60 portà l’efervescència al sector de l’automòbil i afavorí l’aparició de grans empreses automobilístiques que podien competir amb el PTV i desbancar-lo. “Teníem dues possibilitats: o tancar o buscar una activitat afí que ens permetés aprofitar l’experiència adquirida amb la construcció del PTV. Així va sorgir el dúmper petit per a obres. Dúmpers i carretilles tot terreny han estat el cor de l’empresa, ja que vestint-los o equipant-los d’una altra manera es converteixen en la resta de productes. L’època del desarrollismo espanyol va comportar l’augment del volum de la construcció. La tecnologia que s’utilitzava fins aleshores era bastant tradicional i la majoria de materials es transportaven i se servien a granel. El dúmper es va convertir en un mitjà de transport de material de gran utilitat.”

L’esperit innovador, la capacitat de risc i especialment l’habilitat per desenvolupar tecnologia pròpia d’aquest han estat senyals d’identitat d’AUSA. “No obstant això, des de sempre hem optat per no fabricar les peces per tal de mantenir uns costos de producció relativament baixos i adaptar-nos amb agilitat als canvis en el mercat. El que avui s’implanta a totes les empreses de fabricació de maquinària, l’outsourcing, per a nosaltres ha estat des del principi una forma de treballar. Fabricar aquestes màquines és molt complex. A casa nostra les dissenyem i les muntem. El departament de desenvolupament i disseny de producte està format per més de 40 persones, la majoria enginyers superiors.”

La nova orientació empresarial va portar la companyia a un creixement continuat. “L’assoliment d’aquest gran projecte ha estat possible gràcies a la professionalització de la gestió i dels òrgans de govern, i a la implantació de processos industrials avançats.”

Un dels orgulls de l’empresa és el fet d’haver tingut molta cura de l’equip humà. “El 2006 varem quedar en el número 11 del Best place to work basat en empreses de tot l’Estat espanyol. Es tracta d’una anàlisi i valoració d’una empresa nord-americana sobre empreses multinacionals per conèixer la situació interna dels recursos humans. Intentem fer entendre a la nostra gent que són responsables del futur de l’empresa; les seves idees ens interessen.”

Així mateix, el vessant comercial de l’empresa ha tingut una importància cabdal i ha estat la base per a la conquesta de nous mercats. “La casa mare és a Manresa, però al llarg dels anys hem creat delegacions en punts estratègics de la geografia mundial: Madrid, França, que fou la primera delegació fora d’Espanya, Anglaterra, Alemanya, els Estats Units i la Xina”.

Els darrers anys, l’orientació cap a la innovació en nous productes ha tingut gran importància i ha permès a l’empresa consolidar dues línies de productes tradicionals, els dúmpers i les carretilles elevadores, llançar al mercat la nova línia de vehicles multiservei, afegir nous productes i iniciar noves línies de negoci diferenciades. “S’ha d’anar innovant amb molta cautela. Fem vehicles multiservei per a ajuntaments i serveis públics. Experimentem amb un nou vehicle per a terrenys difícils a sobre del qual es poden muntar escombradores, formigoneres, grues, màquines de treure neu, desbrossadores”

El senyor Perramon ha tingut clar des de sempre, que l’empresa no havia de ser dirigida per cap dels seus nou fills. “Quatre fills treballen a l’empresa, però cap d’ells no podrà desenvolupar el càrrec de director general. Ells tenen càrrecs importants però no decisius. En Manuel dirigeix l’àrea de desenvolupament corporatiu, en Jordi està a Madrid i en porta la delegació, en Xavier dirigeix els estudis de mercat buscant productes i millores en les aplicacions per als nostres productes, mentre que l’Enric s’encarrega del servei postvenda. Els meus fills estan al consell d’administració, així com membres de la família Tachó, entre ells l’Antoni Tachó, que és director de recursos humans. Tenim dos consellers externs que asseguren que les decisions tinguin una visió amplia i a llarg termini. El director general, Joan Andreu Aixendri, és un gran professional amb molts anys a l’empresa que assegura professionalitat i aporta molts coneixements.”

Aquest empresari català també destaca el paper de la seva esposa, Carme Ferran Saladrigues: “Ha tingut cura de l’educació dels fills i m’ha donat suport en tot moment al llarg de tota una vida dedicada a l’empresa.”

La il·lusió nascuda el 1956 s’ha mantingut, i conduïda hàbilment ha donat com a resultat l’actual AUSA Center, S.L.U., entitat empresarial que ha proporcionat molta riquesa al nostre país. La independència tecnològica unida a la qualitat del producte, al manteniment d’un eficient servei postvenda i a la figura emprenedora de Maurici Perramon han estat factors clau per ser competitius i líders del mercat.