Dr. Miguel Ángel Torralba Jordán et alia
Dr. Miguel Ángel Torralba Jordán et alia
PC, 21è VOLUM. Estètica corporal i equilibri emocional

MIGUEL ÁNGEL TORRALBA JORDÁN, ESPERANZA SIMÓN HIERRO

ACTIVITATS ESPORTIVES EIXAMPLE

Texto del 08-11-2010

“El nostre objectiu sempre ha estat la popularització de la pràctica esportiva, perquè és una activitat imprescindible per a una bona salut corporal i mental”

“Per a la gent gran, l’activitat física és garantia d’autonomia personal. Alguns dels nostres clients, abans no caminaven bé o no tenien tanta elasticitat per fer determinades coses, i havien de recórrer a l’ajut dels seus familiars”

“Avui els gimnasos s’han transformat en un àmbit privilegiat de relació, de manera que afermen l’autoestima de les persones tant a través de l’activitat física com de la socialització”

“L’esport fomenta l’adquisició de valors entre els joves, perquè algú acostumat a fer una activitat física controlada, sotmesa a una rutina, a un esforç i a unes normes, adquireix control en altres àmbits de la vida”

El matrimoni format per Miguel Ángel Torralba Jordán, llicenciat en Educació Física i doctorat en Educació, i Esperanza Simón Hierro, tècnica esportiva, està al front de l’entitat Activitats Esportives Eixample (AEE) des del 1999. “Abans ja existia com a gimnàs, però, quan el vam agafar nosaltres, li vam canviar el nom i l’esperit. Som conscients que no ens hem de limitar a dirigir uns exercicis físics. El que fem en realitat és crear un ambient humà favorable a la pràctica d’activitat física saludable. No tenim alumnes ni clients: tenim amics.”

Més que al foment l’esport, es dediquen al foment de l’activitat física. “Els nostres socis de 80 anys, se’n van a casa totalment renovats i contentíssims, sense dolors i amb la ment més fresca. El dia que no poden venir, no es troben a gust. Per a la gent gran, l’activitat física és garantia d’autonomia personal. Hi ha senyores que abans de venir aquí no caminaven igual de bé o no tenien tanta elasticitat per fer determinades coses, i havien de recórrer a l’ajut dels seus familiars.”

L’activitat física permet “conèixer les pròpies capacitats corporals, a banda de conèixer-se a un mateix d’una manera més global. Igualment, és una eina per conèixer els altres. La millor manera de saber com és algú és compartir una activitat esportiva: les seves reaccions els delaten.”

A Activitats Esportives Eixample compten amb un metge i amb personal de l’àmbit psicològic. “Al principi, als clients més grans els costa apuntar-s’hi. Però, quan veuen que a casa nostra trobaran companyia, salut i motivació, s’hi decideixen.”

Integren AEE, així mateix, llicenciats en Educació Física i els millors monitors especialistes. “Si el monitor és bo, com els nostres, tens assegurat el fet que la pràctica arribi a bon port. L’important no és tant la maquinària esportiva com l’atenció personal, perquè la maquina sense un monitor que orienti l’ús serveix de ben poc. Per sort, a AEE direcció i monitors tenim tots la mateixa filosofia i això ens converteix en un potent equip de treball. Per aquesta raó ens reunim periòdicament i fem un seguiment dels clients i del treball dels monitors un per un. També fem reunions a l’hora d’incorporar novetats, com quan vam inaugurar el jacuzzi o la sauna.”

La llista d’activitats dirigides que es poden practicar és llarguíssima. “Haikido, taekwondo, kick-boxing, judo, karate –amb un monitor cinquè dan– , full-contact, capoeira… Normalment, es fan tres pràctiques a la setmana.”

Les bondats de les arts marcials no han estat prou explicades. Encara arrosseguen una certa mala imatge. “Les arts marcials, a través d’una pràctica específica, busquen el control i el domini total dels moviments i de la ment. No serveixen, només, per a la defensa personal. Evidentment, hi ha algunes que són més agressives que les altres, com el kick-boxing, no per casualitat un art marcial d’origen no oriental.”

També depèn molt de com es treballi l’art marcial. “A nosaltres ens agrada tractar el kick-boxing com una capacitat d’activitat física no agressiva. El kung-fu, en canvi, és l’excel·lència del refinament oriental. La defensa personal és molt útil, per exemple, per donar seguretat a les dones a l’hora d’anar tranquil·les pel carrer. I augmentar la seguretat significa augmentar l’autoestima. A més, aprendre a defensar-se no implica que s’hagi d’agredir ningú. També hi ha una gamma de disciplines més suaus, apropiades per a persones que no volen fer un gran desplegament físic, sinó trobar-se millor: Pilates, tai-txi, ioga, manteniment…”

La filosofia global d’AEE és sempre la mateixa: la salut. “Quan ens vénen nois de 14 o 15 anys a muscular, els diem que no, perquè encara estan creixent. Tant ens fa que a altres gimnasos els acceptin. Nosaltres els aconsellem que facin una altra activitat més suau, fins que la seva etapa de creixement acabi. Perquè cuidar el cos dels nostres associats és la nostra màxima. Ens agrada encaminar cap a la pràctica d’un esport en concret, segons les capacitats de cada client.”

Prova d’aquesta preocupació per la salut és que també ofereixen un servei de fisioteràpia. “Sense un fisioterapeuta no podríem assolir els nostres objectius. Normalment, els clients que han de fer recuperació fan primer el massatge o l’estirament que marca l’informe del traumatòleg, i després fan l’activitat pròpia.”

Un aspecte molt important en els gimnasos és el de la música, avui ja pràcticament indissociable. “Hi ha una música per a cada tipus d’activitat, segons els tempos d’entrenament. A la gent gran, per exemple, els encanta que soni música de la seva època. A la majoria d’activitats la música és ambiental, però a l’aeròbic i al fitness la música és imprescindible per marcar el ritme de l’activitat.”

L’esperit de AEE de posar l’activitat física a l’abast de tothom va sorgir poc abans de les Olimpíades de 1992. “Va canviar la mentalitat de la gent. Les ganes de pràctica física es van disparar. Es van crear associacions esportives a tots els districtes de Barcelona i programes per a adults.”

En aquell context, la senyora Simón creà el Gym Poble Sec i, més tard, els centres Ronda Sant Pau i Entença-Aragó. “L’objectiu sempre ha estat el mateix: la popularització de la pràctica esportiva. Tot i que està molt bé l’existència d’esportistes d’elit, l’esport no només és el F.C. Barcelona ni els grans campions. És una activitat imprescindible per a una bona salut corporal i mental. Els nostres clients sovint recuperen l’autoestima a través de l’activitat física (que els dóna agilitat i els anima) i la socialització. De fet, avui els gimnasos s’han transformat en un àmbit privilegiat de relació. Un dels beneficis de l’activitat esportiva i l’educació física, sobretot en els joves, és l’adquisició de valors. Una persona que s’ha acostumat a fer una activitat física controlada, sotmesa a una rutina, a un esforç i a unes normes, adquireix control en altres àmbits de la vida.”

Tota aquesta funció social dels gimnasos segueix sense ser prou reconeguda. “Encara hi ha zones de la ciutat escasses de gimnasos, amb el consegüent perjudici per a l’estat físic dels seus habitants. Per nosaltres, una cosa està molt clara: la presència de gimnasos en un barri és indicatiu del seu estat de benestar.”

Ensenyar activitat física dóna moltes satisfaccions personals. A més de fer classes a la universitat i de la feina a Activitats Esportives Eixample, el doctor Torralba busca temps per entrenar atletes cecs per als Jocs Paralímpics en un programa conjunt amb l’ONCE. “No cal que digui com és de gratificant.” Després de tants anys dedicats al foment de l’activitat física, el doctor Torralba i la senyora Simón encara no saben si la seva tasca tindrà continuïtat en els seus fills. “Tenim tres fills, el Daniel, de 31 anys, la Patrícia, de 19, i el Javier, de 16. El gran fa Dret i el petit vol ser astrònom. La mitjana, que estudia Farmàcia, és la que tira més a l’esport. Ja veurem què fan el dia de demà. L’important és que estiguin feliços i contents amb el camí emprès.”