Sra. Montse Ruz i Martí
Sra. Montse Ruz i Martí
PC, 21è VOLUM. Estètica corporal i equilibri emocional

MONTSE RUZ I MARTÍ

EQUILIBRI ESTUDI DE PILATES ESPAI D’ESTÈTICA

Text del 01-12-2010

“El mètode Pilates és molt complet i revolucionari perquè incideix alhora en la ment i el cos. Busca l’equilibri físic de qui el practica, mitjançant el reforç de la part central del cos, que és la que estabilitza la nostra postura en qualsevol activitat quotidiana, bé sigui laboral, d’esbarjo o esportiva”

“En general, a la persona que li agrada cuidar el seu cos per estar més àgil també li agrada tenir bona imatge”

“L’estat d’ànim és allò que primer es ressent de qualsevol dolor. Un dolor ens canvia l’humor. I a l’inrevés: qualsevol trastorn psicològic o emocional, qualsevol mala època o angoixa, incideix en l’organisme”

“La gent que pateix depressió milloraria molt amb l’exercici físic. Crec que hauria de ser preceptiu que part del seu tractament en contemplés la pràctica”

Formada en Infermeria, Montse Ruz i Martí va fundar Equilibri Estudi de Pilates Espai d’Estètica l’any 2007, entitat que dirigeix des d’aleshores. Després d’una llarga experiència fent classes de tonificació, aeròbic o steps, la senyora Ruz va arribar al Pilates, una disciplina molt completa i revolucionària “perquè incideix simultàniament en la ment i en el cos i les persones que la practiquen assoleixen un estat d’equilibri i serenor. A Equilibri Estudi de Pilates Espai d’Estètica oferim als nostres clients temps i espai per pensar en ells mateixos.”

La paraula equilibri té un desplegament semàntic molt ampli, evocador i ric. “Equilibri Estudi de Pilates Espai d’Estètica cerca l’equilibri físic de qui acudeix al nostre centre, mitjançant el mètode Pilates, que es basa en el reforç de la part central del cos, és a dir, de la musculatura abdominal, que és la que estabilitza la postura del cos en qualsevol activitat quotidiana, bé sigui laboral, d’esbarjo o esportiva. Gràcies a tota aquesta part central, que el creador de la disciplina, l’alemany Joseph H. Pilates, anomenava power house, el cos es mou d’una manera eficaç i eficient. Aquesta zona del tronc fa que les articulacions estiguin equilibrades entre elles i que no hi hagi una que treballi més que les altres.”

El Pilates és un sistema que es pot fer amb o sense maquinària. “Al meu centre fem Pilates de les dues maneres. Val a dir que amb les màquines cal un treball més específic i personal. En la mena de maquinària que emprem hi ha unes molles que ofereixen diferents tipus de resistència; si la persona no està ben col·locada i ben alineada, l’exercici pot ser contraproduent. En conseqüència, és molt important fer una bona supervisió del treball, motiu pel qual no sóc partidària de treballar amb grups de més de quatre persones alhora, amb l’objectiu de garantir que cadascú faci el treball correctament.”

Pilates és fantàstic per a totes les edats. “Tinc clients dels 17 anys fins als 84, amb una mitjana d’edat entre els 30 i els 50. Però és ideal, sobretot, per a la gent de 40 i 50 anys que volen estar en forma però que no volen o no poden sotmetre’s a l’estrès físic d’esports d’alt impacte ni d’esports que requereixin fer esforços massa agressius.”

La teoria i les maquinàries del Pilates daten de principis el segle xx. Equilibri és un mot evocador i sonor, que suggereix pau i harmonia. De fet, és justament això és el que el mètode Pilates busca. Si algú té alguna lesió d’esquena, genoll, maluc o alguna altra, necessitarà un treball més personal, i en aquests casos els fem classes individuals. Tothom que ve per fer Pilates amb objectius estètics, acaba millorant també interiorment. Sembla mentida com dues hores a la setmana –dues classes– poden millorar tan profundament la persona a nivell general. Es nota en la seva aparença i en el seu estat d’ànim. Pensem que segregar endorfines i serotomina ja és en si terapèutic. Sovint, la gent acudeix al Pilates per motius de salut, amb el propòsit de millorar la seva postura i d’eliminar el mal d’esquena. El mal d’esquena és una de les afeccions més esteses en les societats urbanes, causa de moltes baixes laborals. Cada cop hi ha més metges que creuen en la bondat de Pilates per alleujar aquesta mena de lesions.”

D’aquí que molta gent comenci Pilates i s’hi aficioni. “La tècnica de Pilates és una gimnàstica fluïda que exigeix molta concentració en els moviments que es fan, els quals estan sincronitzats amb una respiració adient. Qui compren i s’endinsa en el mètode més en gaudeix i més beneficis hi troba. I, com més en sap i més en fa, més li agrada. A Pilates, la música no marca el ritme dels moviments, sinó que és una música ambient, bàsicament utilitzada amb la intenció de donar calidesa, com la llum indirecta, i d’aquesta manera aconseguir fer que la gent se senti a gust.”

Montse Ruz acull una cinquantena de clients al dia. Malgrat que són d’ambdós sexes, “ara per ara el Pilates és una disciplina més practicada per les dones, entre altres raons potser perquè és ideal per al prepart, el postpart, la menopausa, l’osteoporosi, la fibromialgia… Val a dir que sempre tenim en compte que el Pilates prenatal es practica amb el consentiment del ginecòleg o la llevadora, i li serveix a la mare per evitar dolors d’esquena, lumbàlgies, tensions cervicals, espatlles caigudes… Tots ells desordres provocats pel canvi postural; per aquesta raó l’embaràs és una ocasió perfecta per introduir canvis que milloraran la vida. El Pilates postpart, d’altra banda, ajudarà la mare a recuperar la seva forma física en poc temps.”

Equilibri Estudi de Pilates Espai d’Estètica, com bé indica el seu nom, ofereix igualment un ventall molt ampli de solucions estètiques. “A la persona que li agrada cuidar el seu cos per esdevenir més àgil també li agrada tenir bona imatge, i trobo pràctic que ambdues possibilitats estiguin en un mateix espai. En aquest sentit em sento molt orgullosa del meu equip, uns professionals magnífics, capaços de dur a terme un gran nombre de tractaments. Els més originals, potser, són els massatges hidroterapèutics, que transmeten una experiència sensorial única a través de l’aigua, basada en el concepte de la unió indissoluble de cos i ment, i que n’obté un elevats resultats de bellesa, relaxació i benestar.”

El Pilates també millora la mobilitat i qualitat de vida de la gent gran. “Sovint són els fills els que consciencien els seus pares que és necessari que duguin a terme algun tipus d’exercici. En aquest sentit, l’estat d’ànim és allò que primer es ressent de qualsevol dolor. Un dolor ens canvia l’humor. I a l’inrevés: qualsevol trastorn psicològic o emocional, qualsevol mala època o angoixa, incideix en la globalitat de l’organisme. Tots necessitem un equilibri, i és important tenir-lo. Tanmateix, sovint el perdem perquè, desbordats per l’activitat quotidiana, no tenim temps de pensar en nosaltres mateixos. La gent que pateix depressió, per exemple, millora molt amb l’exercici físic. Sóc del parer que hauria de ser preceptiu per a aquest tipus de pacients que part del seu tractament en contemplés la pràctica.”

La senyora Montse Ruz està molt satisfeta per l’experiència i pels coneixements adquirits des que va iniciar-se al sector. “He tingut la sort de comptar amb grans mestres.”

Especialment contenta la fa poder oferir un servei tan personalitzat al seu Sant Feliu natal. “Quan parlava d’obrir el centre, la gent em deia que l’obrís a Girona, que Sant Feliu no era prou gran… Però jo sóc de Sant Feliu de Guíxols, i vull estar-m’hi, en part perquè és una feina agraïda i basada en la coneixença personal i en l’ambient familiar. Estic en un lloc ben cèntric, molt a prop de la Rambla, i la decisió de quedar-me a casa deu haver estat encertada, perquè, per sort, no em falta la feina. En realitat, en sóc una veritable apassionada; quan faig vacances m’emporto el centre amb mi, no deixo de pensar què deuen estar fent en aquells moments tant les persones que hi treballen com els clients. Haig de dir que és la meva vida.”