Sra. Montserrat Aymerich Fabregat
Sra. Montserrat Aymerich Fabregat
PC, 18è VOLUM. Recerca Científica

MONTSERRAT AYMERICH FABREGAT

MONTSERRAT AYMERICH FABREGAT – FARMÀCIA HOSPITALÀRIA

Text del 2006

Cal que els serveis sanitaris moderns ofereixin un servei integral i de qualitat al pacient.

La passió per les ciències naturals, la química i la biologia va convertir-se en el motiu pel qual la senyora Montserrat Aymerich Fabregat es decidí a estudiar la carrera de Farmàcia, disciplina en la qual es llicencià l’any 1981 a la Universitat de Barcelona. Actualment i des de l’any 1996 és cap del Servei de Farmàcia del Centre d’Oftalmologia Barraquer. “La carrera de Farmàcia em va semblar força difícil. Jo no provenia d’una família de farmacèutics, com altres companys, i en acabar-la vaig decidir orientar la meva vida professional cap al camp de la farmàcia hospitalària. Vaig començar fent pràctiques i vaig aprendre-hi molt. Això no obstant, l’any 1984 vaig tenir l’oportunitat d’entrar a treballar en una empresa privada de productes quimicofarmacèutics, dermocosmètics i galènics, Roig-Farma, que en els darrers anys ha experimentat un important creixement. Roig-Farma venia productes i matèries primeres per a la formulació magistral i jo hi treballava com a directora tècnica farmacèutica. Vaig endinsar-me en un món que desconeixia completament i va ser una vivència gràcies a la qual vaig adquirir molts coneixements durant sis anys.”

Paral·lelament a la seva dedicació professional, la senyora Montserrat Aymerich ha tingut la satisfacció d’ocupar el càrrec de vocal de distribució a la Junta de Govern del Col·legi de Farmacèutics de Barcelona des de l’any 1988 al 1994, una tasca que recorda amb passió i entusiasme, ja que el fet de representar a aquest col·lectiu, li va aportar força compensacions tant des del punt de vista professional com personal. “Així mateix, vaig ser representant al Consejo General de Colegios Oficiales de Farmacéuticos, amb seu a Madrid. Aquest fet em va permetre de conèixer molta gent i adquirir una gran experiència.”

Després de la seva experiència a Roig–Farma, la senyora Aymerich Fabregat es va incorporar com a directora tècnica al magatzem de distribució d’especialitats farmacèutiques Safa-Galènica, que aleshores ocupava el tercer lloc del rànquing d’Espanya en el seu camp. “Aquesta feina esdevingué un nou repte professional dins un sector amb una forta competència per a la fidelització de les farmàcies, un sector molt dinàmic i amb molta activitat. Allí hi vaig romandre dos anys, fins que a l’any 1992 vaig optar a ocupar el càrrec de cap del Servei de Farmàcia de l’Hospital General de Catalunya, una oportunitat que va significar un retorn professional als orígens.”

Montserrat Aymerich s’havia especialitzat l’any 1989 en Farmàcia Hospitalària, i aquest nou projecte a l’Hospital General de Catalunya va suposar un gran repte professional, ja que el centre necessitava crear des del principi un servei de què no disposava. “La idea de posar en marxa un projecte d’aquestes característiques de seguida em va il·lusionar. A més, implicava reprendre una tasca que havia realitzat feia temps. L’experiència va valer molt la pena i, quan tres anys més tard ho vaig deixar, el servei funcionava a ple rendiment.”

L’any 1996 s’obriren nous camins professionals per a Montserrat Aymerich en optar al càrrec que actualment ocupa, el de cap del Servei de Farmàcia del Centre d’Oftalmologia Barraquer. Les característiques específiques d’un hospital especialitzat com aquest, que gaudeix de gran prestigi i reconeixement internacional en el seu camp, proporcionaven nous horitzons a la seva carrera. La diplomatura aconseguida l’any 1994 en Òptica i Optometria li conferia, a més, uns coneixements que li serien un valor afegit en el desenvolupament de la seva nova tasca. “La meva formació com a òptica em va ajudar i vaig emprendre un projecte que em va entusiasmar. El Centre d’Oftalmologia Barraquer és un centre familiar, que desprèn un caliu que no es troba en altres centres més grans o més generalistes. Els avenços i els canvis que en els darrers anys ha experimentat el món de l’oftalmologia, sobretot gràcies a la introducció del làser, han propiciat que la majoria dels pacients siguin ambulatoris i que les intervencions requereixin d’un nombre menor d’hospitalitzacions.”

No obstant això, la feina que duen a terme des del servei de farmàcia és molt àmplia i variada: “distribuïm la medicació per habitació i per malalt, assessorem al personal d’infermeria, donem indicacions als pacients sobre com han de fer-se l’administració de les medicacions un cop han rebut l’alta, realitzem fórmules i preparats per al quiròfan o bé per als malalts, col·laborem en la formació de nous residents… La proximitat amb el pacient és un dels aspectes en el qual el nostre centre té dipositat un especial interès. La nostra filosofia aposta per una proximitat i una manera de tractar el malalt que sigui la millor possible; cal que els serveis sanitaris moderns ofereixin un servei integral i de qualitat al pacient.”

La tradició de la farmàcia hospitalària a Catalunya ha mantingut certa distància entre el farmacèutic i el pacient, distància que alguns especialistes de renom han tingut la voluntat d’escurçar, però resta encara lluny d’assolir el nivell de proximitat d’altres països. “Normalment els professionals que treballem al Servei de Farmàcia no coneixem el malalt, tot i que considero que és important mantenir-hi un contacte. Sovint, però, ens trobem amb casos especials o casos en què el pacient s’adreça a nosaltres per consultar-nos els seus dubtes. Aquest tracte amb el pacient i les seves famílies em satisfà molt. Tot farmacèutic que treballa en un hospital és professional i responsable sigui quin sigui el seu camp, al Centre Barraquer, a més, en ser monogràfic, treballem en equip i amb uns objectius comuns, els professionals consensuem els casos de forma conjunta i intercanviem informació. Al nostre centre la farmàcia hospitalària gaudeix d’un reconeixement.”

El Centre d’Oftalmologia Barraquer i l’Institut Barraquer estan vinculats a la Universitat Autònoma de Barcelona i disposen de tots els recursos per poder realitzar amb èxit un servei de qualitat. “El centre posa al nostre abast totes les eines necessàries i ens dóna totes les facilitats perquè posem els nostres coneixements al dia. Procurem estar sempre al cas de les novetats i de la innovació.”

Amb una trajectòria professional que ha sabut conrear tota mena d’èxits, i avalada per una formació completa i profunda en el seu camp, la senyora Montserrat Aymerich Fabregat aposta per un futur de continuïtat. El seu projecte per als propers anys, assegura, està orientat a seguir treballant en l’oftalmologia i a continuar desenvolupant una tasca de la qual actualment se sent completament orgullosa i satisfeta. “Si tornés a néixer, tornaria a ser farmacèutica; visc la meva professió amb molta passió.”