PC, 20è VOLUM. Empenta i Coratge

MONTSERRAT TRAVÉ I URGELL, MARTA MARTÍN I URGELL

MOPEC

Text del 05/05/09

“En Pit i la Pita formen una col·lecció. Es tracta d’una parella a la qual hem dotat de vida pròpia: es casen, tenen fills, en celebren la comunió, etc.”

“Tot i la crisi, la il·lusió bàsica de regalar detalls no es perd mai. La gent s’ajusta el cinturó i redueix el nombre de convidats; organitzen un banquet més senzill, però segueixen havent-hi celebracions”

“En moments crítics és quan l’empresari ha d’invertir més diners en accions de venda, anar a més llocs, obrir més portes i incrementar el percentatge d’exportació”

“L’actitud empresarial prové de la pròpia cultura i la pròpia personalitat. Els empresaris hem de saber afrontar els problemes i solucionar-los sense pensar que han d’ajudar-nos externament”

“L’empresa fou constituïda per les nostres mares, Montserrat i Claudina Urgell, que eren germanes. Van començar el projecte als anys 70, amb moltes dificultats, i a poc a poc aconseguiren tirar endavant el negoci. Nosaltres en representem la segona generació.” Montserrat Travé i Urgell i Marta Martín i Urgell, cosines i directives de l’empresa, són actualment al capdavant de la companyia Mopec. Ambdues exposen l’essència de la seva producció, que té com a clients principals pastisseries i botigues de regals: “Oferim el millor obsequi per a un gran esdeveniment. Són detalls dolços per a destacar qualsevol moment especial. Mopec està especialitzada en el disseny, la fabricació i la comercialització d’articles artesans per a celebracions casaments, comunions, bateigs i altres festivitats, amb repercussió a la pastisseria Pasqua, Nadal, Sant Valentí, Sant Jordi i amb una representació en el sector del regal d’empresa.”

De la part creativa segueix encarregant-se Montserrat Urgell. Com comenta la seva neboda, “la meva tia Montserrat va cursar Belles Arts; ella fou qui començà a fer les figures per als dolços. Quan van fundar la societat, Montserrat i Claudina Urgell treballaven a l’empresa fent una mica de tot, però la meva tia s’inclinava més per la part artística i productiva, i la meva mare s’ocupava sobretot de la comercial i administrativa. La mare va morir fa anys; la tia Montserrat actualment desenvolupa la tasca més creativa, centrada en la realització de nous dissenys de productes.”

La senyora Martín afegeix: “La gerència és compartida. Això ens dóna una gran flexibilitat i versatilitat. Prenem les decisions col·legialment, aplicant un doble filtre. Tot i així, cadascuna té la seva responsabilitat concreta i una especialització determinada.”

Disseny, qualitat i servei és el leitmotiv d’aquesta empresa, les instal·lacions centrals de la qual es troben al cor de Barcelona. “Estem ubicats al barri de Gràcia, on una exposició permanent mostra la nostra producció. Amb més de 30 anys d’experiència, hem aconseguit mantenir una posició de lideratge dins el sector. Les nostres creacions són de la màxima qualitat i elegància, gràcies a la constant recerca de nous motius i materials i a la perfecció dels nostres acabats.”

Mopec disposa de més de 2.000 referències agrupades en dues col·leccions. “Cada any, al gener, presentem el Catàleg General, dividit en dos volums: un dedicat a Esdeveniments i Regals –bateigs, casaments, comunions, Pasqua i Sant Valentí, plata de llei, regals d’impuls, regals d’empresa i targetes– i l’altre destinat als Complements –cintes, dolços, estoigs, flors i accessoris, ofertes–. D’altra banda, llancem al setembre el Catàleg de Nadal, amb la nostra oferta concreta de productes nadalencs.”

Pit & Pita és l’altra marca de l’empresa. “La major part dels nostres productes s’agrupen sota la marca Mopec, però disposem de dos personatges, en Pit i la Pita, que formen una col·lecció. Es tracta d’una parella a la qual hem dotat de vida pròpia: es casen, tenen fills, en celebren la comunió, etc. Aquests personatges van néixer el 1999, pensant en els bateigs. Ara tenen múltiples aplicacions: com a figura de pastís, com a detall que després es regala als convidats, etc. El seu disseny és molt modern i graciós i donen la idea d’una celebració desenfadada. Tenen gran èxit entre les parelles que són conscients que s’incorporen a la vida adulta, però que en el fons no deixen de ser nens il·lusionats. Els productes de la marca Mopec, per la seva banda, també inclouen col·leccions de nuvis, comunió o bateig, però amb altres materials i generalment amb línies més formals.”

Com diu la senyora Travé, l’estoc representa el principal actiu de l’empresa. “Per servir ràpidament les comandes, cal que tinguem el magatzem força abastit. Els terminis de lliurament acordats solen ser molt curts i l’única manera de poder complir-los és disposar de molts estocs i fer adequades previsions de venda.”

Aquest bon servei i uns productes de qualitat els han proporcionat una xarxa de clients arreu del món. “La nostra producció abasta l’àmbit nacional i internacional. Cobrim diversos països europeus mitjançant distribuïdors, majoristes i detallistes. Exportem de manera estable i constant sobretot a Portugal i a Itàlia, i també a França; en menor volum, tractem amb els Estats Units, Alemanya, Suècia, Grècia, Marroc, Algèria, Suïssa i els Emirats Àrabs.”

La senyora Martín i la senyora Travé comenten les accions preses davant la present recessió econòmica. “En circumstàncies adverses, cal emprar encara més els recursos empresarials. Nosaltres mantenim una sòlida posició, guanyada durant tots els anys d’història de l’empresa. Oferim el millor producte i un servei molt ràpid. En moments crítics és quan l’empresari ha d’invertir més diners en accions de venda, anar a més llocs, obrir més portes i incrementar el percentatge d’exportació. Tot i la crisi, la il·lusió bàsica de regalar detalls no es perd mai. La gent s’ajusta el cinturó i redueix el nombre de convidats; organitzen un banquet més senzill, però segueixen celebrant-ho.”

Opinen que les accions del Govern central per combatre la crisi s’allunyen de l’esperit empresarial. “El Govern hauria d’actuar simplement com ho fa una família amb sentit comú quan es troba en una situació de crisi: prioritzar els seus recursos, abandonar les despeses supèrflues i invertir només en allò que suma per sortir del entrebanc, a més de garantir el benestar mínim de tots els seus membres i de tenir la valentia de reformar tot allò que calgui reformar.”

Montserrat Travé i Marta Martín fan palès un coratge emprenedor heretat dels seus ascendents. “Hem viscut, des del mateix bressol, l’ambient empresarial de quatre generacions familiars d’emprenedors en diferents tipus de negocis. El nostre besavi, l’avi, les nostres mares… tots han tingut problemes, han caigut, han tornat a aixecar-se i han tirat endavant. L’actitud empresarial prové de la pròpia cultura i la pròpia personalitat. Nosaltres no hem tingut mai ningú que ens donés suport. Els empresaris hem de saber afrontar els problemes i solucionar-los sense pensar que han d’ajudar-nos externament. En el nostre cas, hem seguit una política tradicionalista que ens ha permès garantir la feina als nostres empleats. Hem mantingut sempre un creixement moderat i constant i, quan han sobrevingut les crisis, les hem pogut superar. Potser per les experiències anteriors, sabem que les situacions sanejades i conservadores permeten suportar millor les adversitats.”

Aquestes dues empresàries són lluitadores i no s’acovardeixen davant la davallada. “La nostra actitud no és la de sortir a empatar el partit, sinó a guanyar-lo. Per a nosaltres la crisi pot ser una oportunitat per evolucionar. Sempre hem tingut aquesta posició quan venien maldades. Ara cal apostar més fort, idear noves estratègies per incentivar les vendes. Hem de saber mantenir el mateix personal de sempre i, si no n’hi ha prou feina, enviar-lo a picar més portes.”