PC, 21è VOLUM. Estètica corporal i equilibri emocional

NACHO TOLEDO BERNAL, LLUÍS ROCA ESTREMS

NINOU / CREARE / ESTIGMA

Texto del 25-01-2011

“Les nostres joies no passen de moda perquè esdevenen una part essencial de la imatge de la persona, es converteixen en un dels seus signes d’identitat”

“Les regles del mercat determinen que tan important és la distribució del disseny com la seva qualitat, per això no sempre els millors productes són els més venuts”

“A través de la utilització d’un complement de moda o d’un altre rebem moltíssima informació sobre les característiques psicològiques de la persona que el porta”

“Duem a terme una feina artesanal, acurada i creativa molt propera a l’art, que implica una gran inversió en esforç, temps i perícia per a l’execució de cadascuna de les peces”

El projecte de Beadsmataró, S.L., creat l’any 2009, és la materialització de l’aspiració de dos artesans experimentats del món de la joieria: Nacho Toledo Bernal, director d’Artestone, una empresa de bijuteria especialitzada en la creació d’objectes de plata, i Lluís Roca Estrems, director de Cristalls Lluís Roca, S.L., una companyia del sector del vidre que durant cinc dècades ha anat adaptant els articles elaborats a les demandes del mercat. “D’una banda, la plata és un material noble que s’ha fet servir des de sempre en la joieria; el que succeeix, però, és que tradicionalment havia estat considerada com un metall menor. El creixement econòmic de la Xina, però, ha determinat un augment del preu de l’or i la plata que ha tingut com a conseqüència un increment en l’ús de l’argent per a l’elaboració de peces de joieria. A més, la seva utilització també s’ha intensificat per les enormes capacitats plàstiques d’aquesta matèria. D’altra banda, el vidre és un element emprat en joieria des de fa mil·lennis, perquè ja es feia servir a l’Antic Egipte. Després d’una època d’oblit, en les últimes dècades s’ha recuperat per a la creació de peces de joieria, ateses les seves immenses potencialitats estètiques. Nosaltres treballem amb barres de vidre de Murano, elaborat a dues fàbriques d’Itàlia, que modelem utilitzant diverses tècniques. Les possibilitats artístiques d’aquest element són tantes que és fàcil entendre la compra impulsiva d’una joia: en veure-la, el client s’adona que es troba davant d’una peça única, exclusiva, inimitable i amb una ànima pròpia, i és això justament el que un comprador sensible desitja adquirir.”

El desig i la determinació de la necessitat d’evolucionar i adaptar-se als nous contextos de mercat fou cabdal en la fundació de Beadsmataró, S.L. “Hem creat una nova entitat fusionant l’essència de les nostres respectives empreses familiars anteriors, és a dir, fusionant la plata i el vidre. Amb això, hem aconseguit una millor adaptació a les característiques i demandes actuals del mercat. Avui dia la joieria funciona per grans marques, de manera que hem optat majoritàriament per fabricar per a firmes que no tenen tallers al darrere. El nostre propòsit és oferir un producte diferent, original i exclusiu, però dins les tendències actuals. No hi ha dues peces iguals perquè la nostra feina és molt artesana. Les nostres joies no passen de moda, perquè esdevenen una part essencial del fons de complements de la persona, de la seva imatge, i es converteixen en un dels seus signe d’identitat.”

Aquesta voluntat d’individualització es fa palesa “en dues estètiques diferents aglutinades sota dues grans marques de joies i complements femenins que hem llançat al mercat: Creare i Ninou. Són dos estils diferenciats, i en ocasions complementaris, de joies que integren la plata i el vidre, partint sempre de la fusió dels dos elements en un nombre representatiu de dissenys. Aquestes dues línies es distribueixen, fonamentalment, a l’engròs, ja que és difícil introduir i vendre de forma directa les creacions pròpies. Pensem que les regles del mercat determinen que tan important és la distribució del disseny com la seva qualitat. De fet, no sempre els millors productes són els més venuts.”

Paral·lelament, el senyor Toledo s’ha llançat a un innovador projecte, amb moltes possibilitats de futur. “Hem creat la marca Estigma; es tracta d’una firma centrada exclusivament en els complements de moda i els accessoris masculins: cinturons, carteres, rellotges, arracades, polseres…, tot introduint el vidre com a element innovador en joieria. Es ven en els set establiments que hem obert fins al moment. La seva intencionalitat estètica és poder aconseguir una aparença masculina més desenfada, on el color passi a tenir una certa presència.

 A través de totes les seves col·leccions han aconseguit “donar feina directa a 12 persones i a moltes més de forma indirecta.”

Malgrat la llarga tradició en el treball del vidre que havia existit en el nostre país, el cert és que, “en l’actualitat, s’aprecia més l’artesania del vidre als Estats Units, al Canadà, als Emirats Àrabs i al Japó que no pas a Catalunya, i això que aquí poblacions com Cervelló, Rubí o Mataró havien disposat de forns de vidre. La rellevància de l’artesania del vidre era tanta que, per exemple, Mataró va rebre el sobrenom de la petita Venècia, ja que, juntament amb París i Venècia, era un dels tres grans productors de vidre de qualitat al vell continent. El canvi de context, però, explica que una gran part de la nostra producció hagi estat dissenyada i creada per tal de complir les expectatives estètiques de compradors d’altres països.”

Tot i aquests nous reptes creatius i empresarials, els components del tàndem que conforma Beadsmataró, S.L., continuen encara sent fidels als projectes que els van permetre fer-se un nom en el sector. “Una de tasques que tradicionalment hem portat a terme és l’elaboració del nucli de vidre de les perles artificials dissenyades a Manacor, Mallorca. És un encàrrec que ens va atorgar l’experiència tècnica adient a més d’un ampli coneixement del sector per poder plantejar-nos després les nostres pròpies línies de joies.”

L’experiència de generacions acumulada en l’àmbit de la joieria elaborada amb plata i vidre dóna una gran perspectiva i una profunda coneixença de les motivacions dels consumidors. “La bijuteria i els complements de moda no tan sols representen un codi estètic per als seu usuari o usuària, que ens transmet moltíssima informació personal a través de la utilització d’un complement o d’un altre, sinó que fins i tot arriben a assolir el paper de signes d’identitat que conformen i influeixen en la cosmovisió del portador o portadora.”

També els condicionats atmosfèrics determinen les línies de producció. “Hem de tenir sempre present que les arracades, els anells i les polseres són els complements que més es demanen i, per tant, els que elaborem en major nombre. Els collarets i les polseres són accessoris que es relacionen amb l’arribada del bon temps.”

Des de fa uns anys, “l’element estrella són els intercanviables, és a dir, una peça de vidre que pots col·locar a un anell, polsera o collaret i que permet crear un estil propi en els teus complements, la qual cosa és l’objectiu primer de qualsevol accessori de moda.”

Aconseguir els èxits, l’expansió i les fites d’aquesta entitat és conseqüència de la passió, l’energia, l’empenta i la feina constant i diària d’un gran equip de professionals. “Tenim la sort de treballar amb un extraordinari equip de creatius i de dissenyar per a grans marques, fet que permet que les nostres creacions siguin originals i diferents, perquè el públic que les adquireix així ho exigeix. Tanmateix, som conscients que els compradors cada cop són menys selectius i que sembla que valorin menys la qualitat, és a dir, l’originalitat i la durabilitat de les peces. És una llàstima perquè la nostra feina és troba molt a prop de l’art, i això significa invertir esforç de creativitat, temps i perícia en l’execució de les peces.”