Sr. Narcís Castanyer i Bachs
Sr. Narcís Castanyer i Bachs
TH, 6è VOLUM. Crisi i Perspectiva

NARCíS CASTANYER I BACHS

Abacus

Text del 19-03-2014

Amb una dilatada trajectòria en els àmbits de l’educació i la cultura, aquest llicenciat en Matemàtiques ocupa avui la presidència d’una cooperativa de referència a tot l’Estat en el camp de la distribució de productes i serveis culturals i educatius. La seva experiència en un entorn de cooperació col·lectiva el fan evidenciar la força que poden tenir els projectes gestionats de manera participativa.

Entitat distribuïdora compromesa amb els valors de la cooperació

Abacus cooperativa va ser fundada l’any 1968 per un grup de mestres i professionals vinculats al món de l’educació amb la finalitat de crear una cooperativa de consumidors per tal de proveir-se de material pedagògic de qualitat. Ja entrada la dècada dels 80, l’entitat integrà, també, els seus treballadors com a socis. En l’actualitat, Abacus és una empresa especialitzada en el sector de l’educació i la cultura que compta amb 770.000 socis de consum i sis-cents treballadors, dels quals gairebé cinc-cents són socis de treball. Entitat compromesa amb els valors que guien la cooperació, actualment Abacus representa un model reconegut en l’àmbit de l’economia social a Catalunya, així com també a la resta de l’Estat espanyol.

President des de l’any 2012

Fa dues dècades que sóc soci de consum d’Abacus cooperativa i l’any 2012 vaig ser nomenat president de la cooperativa per l’Assemblea General. Malgrat que es tracta d’un càrrec no executiu, la tasca que desenvolupo comporta la col·laboració amb el conjunt dels treballadors i amb la direcció de la cooperativa, així com també funcions de representació i la participació en reunions i actes convocats pel Consell Rector.

Trajectòria lligada a l’àmbit de la cultura i l’educació

La meva trajectòria professional em vincula a camps afins al projecte d’Abacus cooperativa: el de l’educació i el de la cultura. Sóc llicenciat en Matemàtiques i durant vint anys he ocupat diferents càrrecs: he estat membre del Patronat de la Fundació Jaume Bofill, cap del Gabinet del Rectorat de la Universitat Autònoma de Barcelona, gerent de la Fundació CIREM (Centre d’Iniciatives i Recerques Europees de la Mediterrània) i director de la Fundació Pau Casals. Actualment, la meva activitat professional es desenvolupa a l’Institut Barcelona d’Estudis Internacionals (IBEI), del qual sóc gerent.

Dos elements molt importants d’allò que ens defineix: la llengua i la cultura

Malgrat que sempre hi haurà opinions que determinin la necessitat d’un major impuls en la promoció de la cultura, penso que el nostre país destaca per tenir una cura especial en aquest àmbit. Catalunya sempre ha demostrat saber mantenir i potenciar el seu patrimoni artístic i cultural. Hem de pensar que la cultura i la llengua són una part fonamental d’allò que ens defineix com a individus i com a col·lectivitat, sense les quals perdríem la identitat.

Seleccionem els nostres productes des de la responsabilitat social

Amb trenta-sis establiments, principalment situats a Catalunya, però també amb presència a la Comunitat Valenciana, a dia d’avui Abacus centra la seva activitat en la venda i la distribució de productes i serveis culturals i educatius que són seleccionats amb uns criteris que reflecteixen els valors de responsabilitat social de la cooperativa. Les seves quatre línies de negoci més destacables són els llibres –ja siguin de text, de ficció o de no-ficció–, el material escolar i les manualitats, els elements de papereria i, per últim, les joguines, les quals es distingeixen especialment per tenir un important caràcter educatiu.

Coherència entre els valors fundacionals i la transformació

Abacus és una empresa cooperativa que compagina els seus valors fundacionals, com el cooperativisme o l’accés a una oferta de productes educatius i culturals de qualitat i els nous models empresarials i relacionals que es deriven d’una societat hiperconnectada, més informada i exigent. Per aquesta raó, en aquest sentit apostem per oferir més valor al soci de consum que forma part del nostre projecte a partir de la millora del servei i de l’experiència als nostres establiments. D’aquesta manera, fem que Abacus tingui presència a més indrets, ja sigui de la nostra mà, establint sinergies amb col·laboradors o trencant barreres físiques a partir de les eines digitals.

El format digital, cada cop amb més presència

És una evidència que l’ús dels dispositius electrònics s’està imposant amb força al consum tradicional del format paper tant en els entorns particulars com al món acadèmic i tant en la literatura com en la premsa escrita. Vista aquesta realitat, resulta fàcil predir que ens trobem davant d’una tendència que s’anirà incrementant amb intensitat a mesura que transcorrin els anys. Sense cap mena de dubte, el canvi dels usos socials genera una necessitat d’adaptació per part de les empreses. Per aquest motiu fa alguns anys a Abacus vam incorporar una línia de productes de tecnologia informàtica. A més, des d’Abacus hem fet una aposta clara pel canal online, on en el darrer any hem posat en marxa una botiga online per a particulars i una altra botiga online enfocada al públic escolar. D’altra banda, també hem creat la nostra pròpia app per als dispositius mòbils.

Innovar també per optimitzar la producció i els processos

La innovació és també un eix central de la cooperativa. En aquest àmbit ens sentim especialment orgullosos de la nostra central logística, inaugurada l’any 2009 a Vilanova del Camí (Anoia), amb 23.500 m2 de superfície i unes infraestructures capaces de preparar 22.400 línies diàries. Aquest és un espai que integra tota l’activitat logística de la cooperativa i unifica zones i sistemes de treball que en milloren l’eficiència. 

Implicació i participació en el projecte dels socis de consum i de treball

Abacus és una cooperativa de socis de consum amb socis de treball; la participació i la implicació dels dos col·lectius és el que manté la gestió del projecte a través dels diferents òrgans socials. Aquests òrgans proporcionen mecanismes que garanteixen la participació i la democràcia i permeten la pràctica d’una política de transparència fomentant la relació entre tots dos col·lectius.

Barcelona, pol d’atracció internacional

Per raó de la tasca que desenvolupo a l’IBEI, on el 80% dels alumnes són estudiants estrangers, he pogut comprovar l’atractiu i el prestigi que Barcelona suscita en l’àmbit internacional. En aquest sentit, és sorprenent veure com Barcelona es converteix en un reclam cada vegada amb major potencial. Sens dubte, en aquests moments el nom de la capital catalana suposa un valor afegit per a empreses i negocis locals i, per tant, és una oportunitat a aprofitar. De totes maneres cal mantenir la riquesa cultural, social i econòmica de les comarques catalanes i crec que seria un error que Barcelona els fagocités. Creiem que és positiu generar sinergies i, aprofitant la força de la marca Barcelona, fer créixer marques amb un potencial molt interessant com Catalunya, Pirineus catalans, Terres de l’Ebre, Catalunya interior, etc. 

La crisi i la unió monetària europea

A Europa li està costant molt més sortir de la crisi perquè el procés d’unió estava basat en l’econòmic i molt centrat en la moneda única. Som vint-i-vuit països membres, la majoria dins de la Zona euro o amb aquesta moneda com a referent de canvi. La crisi ha posat de manifest les diferències entre el nord i el sud, especialment en les tensions dels seus sistemes fiscals i laborals. Sóc del parer que una major harmonització fiscal dels països que es troben dins l’euro hauria permès una reacció més contundent a la crisi, amb mesures en què els sacrificis haurien estat més compartits.

Les xifres d’atur a l’Estat espanyol

Sembla que l’amenaça de l’Europa de dues velocitats s’està allunyant, però a costa de deixar alguns països en una situació difícil. Davant la crisi els factors econòmics han prevalgut sobre els factors socials. Coincidim, societat i forces polítiques, que tenim unes xifres d’atur molt preocupants on més de la meitat de la població jove no té ocupació o els que la tenen, és molt precària. No es pot perdre una generació i els polítics, les empreses i la societat civil hem de trobar una sortida.

L’economia social està sent una resposta vàlida

Nosaltres, que participem del cooperativisme com una forma de fer empresa, entenem perfectament que la societat civil s’organitzi amb noves formes de participació econòmica i social basades en l’intercanvi o el treball col·lectiu. Estem davant una nova generació de joves més solidària, amb valors diferents. Crec, i d’això en sabem una mica a Abacus, que una societat que comparteix és una societat més justa, més empàtica. El canvi és una de les oportunitats que ens ofereix la crisi i hem de facilitar eines a les noves generacions perquè avancin cap a una societat més justa.

La formació és la clau per a una societat justa, lliure i progressista

Les societats més lliures són les que inverteixen més en educació. La formació no es pot improvisar, és una aposta a llarg termini. No podem pensar en educació com una despesa, pensem-hi com una sòlida inversió, on el rendiment és al futur. No es pot fer educació únicament des de la política, ha de ser fruit d’un diàleg social on han de prendre la paraula experts: pedagogs, mestres, educadors, mares i pares, etc. A Abacus cooperativa estem acostumats a escoltar-los i ens enriquim amb les seves experiències. Els informes PISA reflecteixen que els nostres estudiants no arriben a la mitjana de l’OCDE i hem d’estar atents a aquests indicadors, ja que la societat d’avui és la responsable de com serà la del futur.