Sr. Ot Vila i Vilà
Sr. Ot Vila i Vilà
TH, 6è VOLUM. Crisi i Perspectiva

OT VILA i VIlÀ

Air Time Telecom

Text del 03-03-2014

Aquest empresari vocacional és propietari d’una empresa fundada amb el fi de consolidar els canals de distribució d’Amena, avui Orange. La seva experiència el porta a afirmar que el sector de la telefonia mòbil, en contínua evolució, no ha patit tant la crisi com altres sectors. A més, creu que hem d’incidir en una regeneració moral política i ciutadana, davant el fet que allò que assegura el progrés i el benestar d’una societat i de la seva economia és la confiança.

Emprenedoria vocacional

Em considero un emprenedor vocacional, un tarannà heretat del meu pare, propietari d’una empresa de pells adobades que va tenir la visió de sortir del sector abans que les produccions es traslladessin a altres països. Vaig viure el negoci del pare durant molt anys i vaig aprendre què representava ser empresari. Ja de ben jove, em vaig incorporar al negoci. També vaig tenir l’ocasió d’anar al Brasil per comercialitzar un producte; en principi, havia d’estar-hi per tres mesos però vaig romandre-hi cinc anys. Durant aquell període, vaig poder contribuir, en la mesura que em va ser possible, a què el soci que teníem a Brasil pogués desenvolupar altres negocis. Llavors se’m presentà l’oportunitat d’entrar en el món dels telèfons mòbils, quan l’any 2000 Amena va començar a operar. Un altre sector nou, un altre repte. No en sabia res, d’aquest àmbit, però m’hi vaig introduir tot iniciant-ne la comercialització. Posteriorment, vam començar a obrir les primeres botigues d’Amena i vam crear també un centre de reparacions propi. Avui facturem al grup uns seixanta milions d’euros. 

Un veritable partner de l’operador de telefonia mòbil

Air Time Telecom es va fundar l’any 2000 a Barcelona amb el propòsit de consolidar els canals de distribució d’Amena, actualment Orange, i amb la vocació d’esdevenir un veritable partner de l’operador. Com a emblema d’aquest projecte es va crear la marca Acom, que fou dotada d’una imatge i d’una identitat jove, seriosa i professional. Actualment, comptem amb cobertura en tota la geografia espanyola gràcies a la nostra extensa ramificació comercial: tenim un total de vuitanta punts de venda propis o de franquícia a les àrees de Galícia, Madrid, Llevant i Catalunya. També comptem amb una divisió dedicada al món de l’empresa, perquè, a diferència del públic en general, els empresaris no solen entrar a les botigues per cercar ofertes per al seu negoci.

Som un majorista proactiu

Considerem que la nostra figura està diferenciada de la clàssica imatge del majorista que actua com a simple operador logístic. Som un majorista proactiu: aportem al mercat les millors solucions en tecnologia i comunicacions, i treballem per reforçar les accions de màrqueting que porta a terme l’operador.

Els primers a Catalunya en nombre de botigues

Després de quinze anys, Air Time Telecom compta amb dos-cents treballadors i vuitanta punts de venda. Estem entre les quatre primeres empreses espanyoles de telefonia pel que fa al nombre de botigues: a Catalunya, som la primera. Tot i així, la nostra marca no es veu perquè als punts de venda només hi figura el nom d’Orange.

Mercat en evolució veloç i constant

Només tenim quinze anys però ja sembla que en tinguem cent, perquè l’evolució d’aquest mercat és altament veloç. L’evolució és constant: el mòbil ja ha esdevingut una càmera, també un ordinador amb el qual connectar-se a Internet i, d’aquí a poc temps, una targeta de crèdit amb la qual farem les nostres compres. I això només és el principi. El hardware també ha de canviar molt; cada any es llancen al mercat nous models innovadors. És un sector molt dinàmic que encara ha de créixer més.

Un canvi de tendència

Les trucades de veu ja han deixar de ser el servei majoritari que utilitza el client de telefonia mòbil. En l’actualitat, de fet, la gent tendeix a consumir moltes més dades. Evidentment, l’accés a Internet per mitjà dels anomenats smartphones ha propiciat aquest canvi. Qualsevol dubte troba resposta en el mòbil.

A la recerca de la màxima cobertura mòbil possible

Durant un temps, el Govern va obligar les companyies de telefonia mòbil a tenir cadascuna una xarxa pròpia i això va restar cobertura. Sortosament, avui en dia ja deixen que hi hagi antenes compartides, raó per la qual ara gaudim, en general, de molt bona cobertura al nostre país. Tanmateix, les nostres perspectives són sempre molt altes, mai no en tenim prou, sempre en volem més.

Assessorament i satisfacció

La satisfacció del client és la nostra premissa principal. Quan un comprador potencial entra a la botiga, la nostra prioritat és assessorar-lo bé. És molt important analitzar els seus hàbits de consum i, en funció d’aquesta dada, cal recomanar-li la tarifa més adient. Tenim molt clar quina mena d’empresa volem ser: el respecte i la transparència ens han de definir. És clar que, per a nosaltres, seria idoni que tots els clients paguessin una quota de cent euros, però sabem que acabaríem acumulant clients descontents perquè hi ha persones que només en necessiten pagar vint. I no volem pas una clientela decebuda sinó satisfeta. En aquest sentit, tots els clients són bons, tant si facturen trenta euros com sis mil. No podem perdre de vista l’horitzó: és igual de dolent perdre molts clients de trenta euros que un de sol de sis mil. Per aquesta raó, estem treballant en la creació d’un sistema amb Microsoft per tal de poder contactar amb tots els clients per tal de comprovar i detectar si se senten satisfets o els cal un canvi de tarifa o de servei.

Cartera de dotze mil clients d’empresa

Air Time Telecom compta amb una divisió comercial dedicada al món de l’empresa. La majoria dels nostres clients són companyies petites i mitjanes que necessiten unes sis línies de mitjana. Tenim actualment una cartera de dotze mil clients d’empresa i encara estem a mig camí. La nostra tasca és mantenir-los. A l’inici de la crisi, la major part de les empreses donaven prioritat a les ofertes, però avui en dia ja comencen a valorar més el servei que hi ha al darrere d’un bon preu.

No hem patit la crisi amb la incidència d’altres sectors econòmics

Considero que el sector de les telecomunicacions, així com el de l’aigua o l’electricitat, no han patit la crisi. Que els operadors hàgim baixat un percentatge els nostres ingressos no és una crisi, sinó un reajustament. Malgrat que hi ha menys consum, afortunadament no hem caigut com els ha passat a altres sectors, molt més afectats per la davallada econòmica. En el cas d’Orange, aquest any 2013 ha tingut una lleu pujada de facturació.

Sempre hem sabut que havíem d’autofinançar-nos

El nostre principi econòmic ha estat sempre l’autofinançament. No hem volgut mai gastar més del que teníem. Aquesta premissa ens ha permès afrontar aquesta època difícil amb els nostres comptes sanejats. En aquest sentit, durant l’època de bonança econòmica, moltes empreses no van ésser prou previsores, mentre que els bancs també van concedir massa crèdits sense tenir prou garanties de la seva devolució. Nosaltres sabíem que aquella època daurada un dia podria canviar i girar-se en contra nostra.

La confiança és la base de l’economia

Continuem patint una situació econòmica complexa. El nostre deute no ha minvat i el nombre d’aturats al nostre país és massa elevat. Què ha canviat, doncs, perquè el consum registri un lleuger increment? Amb tota seguretat, la confiança. Quan s’anuncia una millor perspectiva de futur, la gent es relaxa. La confiança és la base de tota economia.

A favor d’un canvi de valors col·lectiu

Tant els polítics com els ciutadans de carrer hauríem d’interioritzar una profunda transformació de valors. En aquest sentit, els nostres dirigents haurien de mirar pel bé comú i centrar-se sobretot a crear riquesa per al país reactivant el consum, acabant amb l’atur i engegant les reformes fiscals i laborals pertinents. Malauradament, la nostra classe política, en general, està mancada del coratge necessari per liderar aquests canvis. Un exemple d’estadista brillant el tenim a Adolfo Suárez durant la Transició. El fet de legalitzar el Partit Comunista, per exemple, fou un canvi que evidencià una gran valentia; una capacitat d’evolucionar que avui també es troba a faltar. I és que el polítics actuals solen canviar la forma del seu discurs, però rarament el contingut. D’altra banda, crec que els nostres mandataris no estan retribuïts en consonància amb el càrrec que ocupen però, paradoxalment, els responsables de les empreses estatals que ells mateixos nomenen cobren sous més elevats que ells (desproporcionats en molts casos). Quant a la resta de la societat, caldria que fóssim més conscients i responsables: no hauríem d’admetre, per exemple, que gent que treballa cobri també l’atur, perquè això és malmetre els diners que es recapten amb els nostres impostos (manca aquesta consciència mentre que, en canvi, sempre es parla de com són, d’espavilats).

És imprescindible que lluitem per allò que és més segur: el concert econòmic

Tot i que tinc els meus ideals i anhels, sóc sobretot una persona realista i pràctica. En el cas de Catalunya, crec que, ara com ara, el que més ens convé és assegurar un pacte econòmic. Per mi, l’ideal seria obtenir un concert a la basca. En qualsevol cas, i dins d’aquest coratge polític que trobo a faltar, s’hauria de tenir la valentia de què no fessin por els canvis. Per què no s’hauria de fer la consulta sobiranista? És un assumpte de democràcia; i una vegada realitzada, caldria seguir amb la mateixa valentia per implementar el canvis que demana la societat o adaptar-la a la nova situació. Tant si sortís el “Sí” com si ho fes el “No”.