TH, 6è VOLUM. Crisi i Perspectiva

Philippe Saman – Director de la Chambre de Commerce et d’Industrie Française de Barcelone

23/10/2013

 

Fa 33 anys que dirigeixo la Cambra de Comerç i Indústria Francesa de Barcelona, una agrupació privada que forma part d’una xarxa de 111 cambres de comerç franceses distribuïdes entre 81 països de tots els continents. Constituïda l’any 1883, és la més antiga del món. Agrupem més de 450 empreses, el 60% de les quals són filials d’empreses franceses implantades a Catalunya i la resta, societats catalanes amb estrets vincles amb el mercat francès. La nostra activitat principal es basa en consolidar un “club d’empreses” a través d’una clara vocació de networking que fomenta les relacions entre els associats i afavoreix els contactes professionals i l’intercanvi d’experiències. Tanmateix, la Cambra posa els seus serveis d’assessorament professional a disposició de les empreses que desitgen introduir-se tant al mercat espanyol com al mercat francès. Per aquesta raó és un plaer poder prologar un llibre com aquest, que difon socialment i posa en valor la tasca, tant dels emprenedors, com d’aquells que els ajuden a tirar-la endavant.

Durant el últims anys, l’estancament del mercat espanyol ha incrementat la necessitat d’internacionalització i, tot i que els països emergents continuen oferint grans al·licients per fer-hi negoci, cada vegada són més les empreses catalanes que han posat França en el seu punt de mira. Potser per una qüestió històrica, i també pel fet de ser un dels països líders de l’Europa que estem construint, França ha gaudit de més credibilitat en els últims temps. Elements com la semblança cultural i la proximitat geogràfica contribueixen en l’abreujament de distàncies a l’hora de buscar una sortida comercial a l’estranger. Per una altra banda, Catalunya gaudeix d’una sèrie d’atractius que capten l’atenció d’inversors i empreses foranes. Un dels seus potencials es troba en l’àmbit logístic, perquè Barcelona ha esdevingut un important centre de connexions per a tot Europa. La seva situació estratègica converteix el port de la ciutat comtal en un element fonamental, ja no només per a Catalunya, sinó també per al conjunt de l’Estat espanyol i de la resta del continent europeu. Malgrat això, és necessari impulsar, encara més, les infraestructures del país, conjuntament amb el fet de potenciar una formació acadèmica de qualitat, perquè són dos fonaments imprescindibles si es desitja erigir veritablement una societat desenvolupada.

En qualsevol cas, l’economia del país ha realitzat un augment impressionant de la seva productivitat en els darrers temps. Per aquest motiu, Espanya és, avui en dia, un mercat atractiu per invertir; i aquesta és una realitat que queda reflectida en les dades que estem coneixent en els darrers mesos. Els grups inversors s’han adonat del potencial de les nostres empreses i tornen a invertir a Espanya i, més concretament, a Catalunya.