PC, 19è VOLUM. Impuls immobiliari

PILAR ALMAGRO MARCOS

GRUPO VERTISUB

Text del 2008

La seguretat va incorporada a la professió.

VertiSub representa una manera de treballar especial en el món de la construcció, de l’edificació i de la indústria, ja que resol problemes a través d’operacions de treball complexes i expertes. Pilar Almagro Marcos n’és la directora general i co-fundadora. Empresa inicialment especialitzada en regeneració de formigó en obra civil, es va anar convertint en un grup empresarial de serveis a la indústria i l’edificació per a l’execució d’obres de risc i precisió. “La primera empresa nasqué el 1989, fruit d’un treball conjunt amb el meu soci, Miquel Romans. Vam concebre el projecte en un dels vivers de Barcelona Activa. No teníem coneixements sobre el món de l’empresa ni de la construcció, però sabíem arribar a llocs inaccessibles amb seguretat. La nostra filosofia era fer bé les coses, ser rigorosos i aprendre dia a dia. Amb aquestes premisses Vertisub anà consolidant-se i creixent.”

Hi havia un segment de mercat que ningú no cobria: facilitar obres en pendents verticals i en llocs de difícil accés. “Resolem els problemes d’altura amb tècniques especials, accedim a espais subaquàtics i a grans fondàries, així com treballs hiperbàrics que duem a terme en la construcció dels túnels del metro a la línia 9 de Barcelona. Som proveïdors d’empreses espanyoles d’alta exigència, com nuclears o petroquímiques.”

En l’actualitat, també se’ls contracta per a tasques de seguretat per a tercers. “Hem creat el Grup de Rescat Industrial (GRI) per fer fàcil allò difícil i el grup ATLAS (Apoyo Táctico y Logístico Aplicado a la Seguridad).”

VertiSub està integrada per quatre departaments tècnics independents: Indústria, Edificació, Col·lectors i Seguretat, a més d’una empresa dedicada a la investigació i innovació –Crea Innovació–. Atès que el coneixement d’avui no garanteix el de demà, cal renovar-se constantment. “Realitzem tesis doctorals en col·laboració amb diferents universitats. L’estudi sobre la gestió del cicle de vida de xemeneies és pioner al món i de gran interès.”

Degut a la diversitat de departaments especialitzats, VertiSub és capaç d’assumir treballs en una gran diversitat d’àmbits; així per exemple, VertiSub ha dut a terme la instal·lació de línies de seguretat anticaigudes a la grua polar de la torre de Telecomunicacions de Collserola. “També hem instal·lat una via ferrata a les parets de Tavertet, línies de seguretat subaquàtiques a l’empresa La Seda de Barcelona, hem realitzat la rehabilitació integral de les xemeneies de l’antiga central tèrmica del Paral·lel de Barcelona i de les centrals tèrmiques de Foix i de Cercs, i canvis de senyalització nocturna a la torre Calatrava de l’Anella Olímpica. Hem substituït les plaques de la façana de l’hospital de la Vall d’Hebron i hem netejat el monument a Colom; hem reparat la Torre del rellotge de la catedral de Barcelona, reconvertit l’antic aeri de Montserrat en el nou Centre de Telecomunicacions mitjançant 2000 viatges en helicòpter, restaurat els pinacles de la Sagrada Família i també hem restaurat l’Arxiu Maragall, per citar alguns exemples de l’àrea de Barcelona.” Les seves tasques en el camp de la indústria inclouen àmbits com xemeneies industrials, sitges i dipòsits, col·lectors, treballs submarins i treballs especials, actuacions fetes a tot el territori estatal.

En temes de seguretat, l’ATLAS és un sistema de gestió aplicable a parades industrials i treballs complexos orientat a facilitar la prevenció en el desenvolupament dels treballs i focalitzat, bàsicament, en la seguretat i en l’actitud de l’individu. “Una altra àrea d’actuació és les Línies de Vida, un sistema integral de prevenció de caigudes en alçada. Es basa en l’assessorament, subministrament, instal·lació i manteniment de sistemes de protecció col·lectiva mitjançant sistemes de línies de vida i punts d’ancoratge. Fem cursos de formació per a treballs en alçada o verticals, evacuació i rescat.”

En l’àmbit de l’edificació, VertiSub realitza serveis de rehabilitació. “Tenim excel·lents solucions tècniques per a la rehabilitació de monuments i edificis”.

Els valors de l’empresa impregnen tota l’estructura de personal. “La implantació del Sistema de Gestió de Responsabilitat Social ens permet certificar-nos com a Empresa Ètica per la SGE-21 de Forética. Sabem quins són els nostres valors però també els que desitgem fomentar, i per això hem elaborat la Política de Qualitat i Responsabiliat Social i el Codi Ètic. El conjunt dels treballadors comparteixen un esperit comú de superació personal i professional. No es poden dur a terme feines d’aquestes característiques si no et sents orgullós de fer-les. No hi ha diners al món per pagar una persona que treballa en una fondària sense visibilitat o amb perill d’explosió. Hi una barreja d’esperit esportiu, personal, professional…”

La Zona de Simulació de VertiSub Puertollano és considerada un projecte d’interès social. “Des de la fase de disseny intentàrem que fos un exemple d’arquitectura sostenible, un centre de regeneració de coneixements i un focus d’irradiació d’una singular concepció d’empresa.”

La formació en seguretat esdevé un aspecte fonamental de la protecció dels treballadors per part de l’empresa. “A través del nostre departament de formació oferim cursos orientats a treballadors del sector industrial i constructiu altament especialitzats. Molta gent parla de la seguretat com de quelcom paral·lel a l’ofici, però és un error: la seguretat va incorporada a la professió.”

VertiSub participa puntualment en congressos internacionals del sector i dóna classes en universitats. “Impartim cursos de rescat de cossos en coves a membres de la Guàrdia Civil. Quan es produeix un cas d’aquests, hi acudim de manera altruista per si cal la nostra ajuda experta.”

Com una part més de la formació, l’empresa fomenta l’esport. “Impulsem pujades a 3.000 metres, maratons… La nostra gent ha d’estar en forma físicament i psíquicament. Són persones que veuen més enllà del dia a dia. Aquesta filosofia de vida és bona per aplicar-la a l’empresa.”

Destaca la gran quantitat de premis que VertiSub ha obtingut al llarg de 17 anys de treballs i millora continuada. En recalquem només alguns, els darrers: el Premi Fidem a la Innovació 2006, el Premi a la innovació tecnològica 2005 concedit pel CIDEM (Generalitat de Catalunya), Premio Preventia 2005 i Premi Seguretat CCOC 2004. VertiSub celebra anualment el lliurament dels premis “Mosquetón i Pluma de Oro”, un reconeixement a la innovació i posada en marxa d’un projecte per part d’un treballador de l’empresa.

Biòloga i emprenedora, la senyora Almagro afirma que “els éssers humans creixem amb les exigències i lluitem més davant de les dificultats per assolir grans reptes.” VertiSub impulsa la integració laboral femenina. Consciència social, disciplina financera, rigor en la gestió, cerca permanent de l’excel·lència operativa i actitud d’anticipació conformen una empresa sòlida que desenvolupa el seu projecte per convertir-se en una potent i singular companyia del sector industrial en els propers anys.