Sr. Rafael Soriano i Más
Sr. Rafael Soriano i Más
PC, 20è VOLUM. Empenta i Coratge

RAFAEL SORIANO I MÁS

MBA

Text del 20/10/09

“Ens agrada afirmar que no només som subministradors, sinó que també aportem les solucions que requereixen els metges per tractar els seus pacients. Així, esdevenim part activa de l’equip que ajuda a guarir el malalt”

“Ja fa molt anys que oferim un valor afegit de formació i suport científic als professionals de la medicina sobre els nostres productes, i fomentem la recerca i la valoració de resultats”

Tenim la responsabilitat social de proporcionar al metge tecnologia més eficient per aconseguir el millor tractament per als malalts el menor cost possible per a la societat”

“Una correcta gestió del coneixement, la formació continuada i la innovació tecnològica és una eina indispensable per afrontar el nou escenari econòmic i professional, en un món cada cop més global, canviant i competitiu”

El metge Rafael Soriano i Más, soci fundador de MBA, empresa dedicada al subministrament de productes quirúrgics i hospitalaris amb més de cinquanta oficines repartides per tot Espanya, Itàlia i Portugal, constata el bon moment que travessa l’entitat. “Estem en fase d’expansió. El 2009 vam obrir una nova oficina a Anglaterra i, pròximament, a partir de l’any 2010, anirem obrint altres empreses en d’altres països europeus. A més, continuem apostant per la formació, la recerca i la innovació.”

La crisi, lluny de parapetar els objectius de la companyia sota un paraigües protector, tot esperant èpoques millors, els anima a continuar endavant i a no perdre la seva posició capdavantera. “Som l’únic proveïdor gran de productes quirúrgics de traumatologia i cirurgia ortopèdiques que queda a Europa. Començàrem com a una empresa espanyola on tots els socis érem treballadors (tipus cooperativa), però l’any 2000 vam fer el salt i obrírem oficines a Itàlia i Portugal. En l’actualitat som una multinacional ben valorada pels professionals de la medicina, sobretot gràcies a la nostra decidida aposta per la formació.”

Com comenta el senyor Soriano, “ens agrada afirmar que a MBA no només som subministradors, sinó que també aportem les solucions que requereixen els metges per tractar els seus pacients. Així, mirem de cobrir les seves necessitats i esdevenim part activa de l’equip que ajuda a guarir el malalt.”

MBA està especialitzada en els productes de traumatologia i cirurgia ortopèdiques. “És el nucli fort del nostre negoci.”

Les pròtesis de maluc, genoll i espatlla són les més habituals. “També tenim sistemes per a la fixació de la columna i fixadors per tractar fractures. I a més comptem amb productes biològics, és a dir, tot allò que té a veure amb cèl·lules mare, on col·laborem en un estudi d’àmbit europeu: substituts ossis sintètics; meniscs artificials, o àcids per a la regeneració dels cartílags, entre d’altres. Igualment, oferim tot l’instrumental necessari per col·locar adequadament els implants.”

La companyia importa gairebé la totalitat dels seus productes mèdics. “Mai hem volgut un proveïdor que ens ho subministri tot, perquè és preferible buscar el millor de cada producte. Quan trobem un avenç interessant en algun altre país, intentem posar-lo a disposició dels metges. Això sí, s’ha de saber escollir molt bé el producte, perquè hi ha molta oferta i no tota és rigorosa.”

A banda de la capacitat d’escollir adequadament, també és imprescindible exposar amb habilitat allò que s’ofereix, mostrar-ne els avantatges i la utilitat. “El metge, com tots els professionals, ha d’enfrontar-se diàriament amb un seguit de dificultats, i disposa de solucions amb les quals lluitar-hi, que són els productes que les cases comercials li subministrem. El nostre treball consisteix a proporcionar al metge totes les eines i alternatives per implementar el tractament més òptim possible per al seu pacient.”

En aquest sentit, la formació és cabdal. “Hem de conèixer el producte al detall; i estar al dia en formació i recerca. Quan vaig començar en el sector no hi havia gaire bé cap professional de la medicina introduït en aquest negoci, i les empreses no comptaven amb cap departament científic que donés suport a la part comercial. Des de MBA ja fa molt anys que oferim un valor afegit de formació i suport científic als professionals de la medicina sobre els nostres productes, així com fomentem la recerca i la valoració de resultats. Hi esmercem molt esforç i temps.”

L’anticipació és una altra de les seves línies d’actuació. “Fórem pioners a Espanya a distribuir i difondre l’ús dels concentrats de sang com a tractament de traumatologia i cirurgia ortopèdiques. I ara hem signat un contracte amb una empresa pionera nord-americana per col·laborar-hi en el desenvolupament europeu de la utilització de les cèl·lules mare en la regeneració de teixits.”

L’empresa treballa conjuntament amb diversos professionals de la medicina, “que ens ajuden a avaluar la nostra feina i a millorar-la. També col·laboren amb nosaltres quan busquem nova tecnologia i quan assistim als congressos mundials, on ens faciliten la valoració dels progressos i les novetats que s’hi presenten. A més d’estar sempre al dia, també organitzem actes propis, on convidem a experts en el tema perquè comparteixin el seu coneixement.”

El senyor Soriano destaca queun dels principals valors de MBA és la gestió del coneixement. Facilitem que aquest flueixi des dels nostres proveïdors, aquells que desenvolupen el producte, fins al metge. I viceversa: quan el metge comenta que té un problema, per exemple, amb una pròtesi, intentem solucionar-li ràpidament.”

D’altra banda, MBA també ajuda a escurçar distàncies entre els professionals. “Tenim un servei de videoconferència a totes les nostres oficines. Si disposem d’algun ponent interessant, convidem els nostres clients a escoltar-lo. Com a exemple, la Societat Española de la Mano ofereix sessions clíniques per mitjà de la nostra xarxa de viodeoconferència. Tot això respon a la nostra aposta per la tecnologia com a mitjà per estar al dia en la gestió del coneixement.”

Parlant ja de la davallada econòmica, segons Rafael Soriano “la crisi afecta també el nostre sector, però, malauradament, sempre hi ha malalties. Per aquesta raó, el món de la salut és una mica anticíclic, i les recessions no canvien gaire el consum d’aquest tipus de productes. De fet, tenim la responsabilitat social de proporcionar al metge la tecnologia més eficient per aconseguir el millor tractament per als malalts amb el menor cost possible per a la societat.”

És fonamental aplicar dins l’àmbit sanitari una perspectiva a llarg termini. “En temps de crisi, les empreses i les administracions s’estrenyen el cinturó i acostumen a adquirir productes a més baix preu: és un error. No sempre la pròtesi més barata és la més econòmica, perquè és més probable que falli abans. A la llarga, el cost emocional i físic per al pacient és més alt, i també ho és per a l’Administració, ja que la persona emmalalteix durant més temps, ha de fer servir una altra pròtesi i la baixa laboral s’allarga.”

El director mèdic de MBA troba cabdal “tenir visió de futur, especialment en èpoques recessives. És vital anar endavant en la gestió del coneixement; els equips d’investigació haurien de gaudir de més suport. No sóc pas un expert en la matèria, però considero que s’ha de crear riquesa i ocupació. El món laboral hauria de flexibilitzar-se per tal de poder ser capaç d’adaptar-se als canvis dins un món globalitzat. A cap treballador li faria por quedar-se sense feina si tingués l’oportunitat de trobar-ne una altra a la setmana següent. Per aquest motiu és important formar-se i esdevenir més competitiu i productiu. Com a conclusió, assenyalar que una correcta gestió del coneixement, la formació continuada i la innovació tecnològica és una eina indispensable per afrontar el nou escenari econòmic i professional, en un món cada vegada més global, canviant i competitiu.”