PC, 20è VOLUM. Empenta i Coratge

RAMON MAGEM I CARRERA, LLUÏSA MAGEM I ALSINA

RAMON MAGEM

Texto del 13/10/09

El pare fou guardonat el 1976 a Roma, amb el títol de Commendatore di Grazia Magistrale, per l’Associazione Nazionale Insigniti Onorificenze Cavalleresche, i el 1977, amb la Medaglia d’Oro al Merito del Lavoro de l’Associazione Nazionale Insigniti Onorificenze Cavalleresche.

Som un grup dedicat a la importació de pedra natural, especialment marbre i granit, des de les seves fonts principals, per a la posterior comercialització en països de tot el món.

El que ens diferencia d’altres magatzems del sector és la gran varietat i qualitat dels productes que oferim. Per això, quan un client busca un material especial, diferent o infreqüent, ve a nosaltres.

Al nostre país paga qui vol, aquesta és la trista realitat: hi ha empreses que han convertit la morositat en el seu modus vivendi.

Les paraules de Ramon Magem i Carrera, fundador de l’empresa que porta el seu nom, transmeten experiència i saviesa: “Vaig començar l’ofici de marbrista amb 18 anys, tallant marbre i fent obres per encàrrec durant 32 anys. El 1990, juntament amb la meva filla Lluïsa, avui directora de la companyia, i el meu gendre, Oriol Sardà i Bonvehí, decidírem crear un grup dedicat a la importació de pedra natural, especialment marbre i granit, des de les seves fonts principals, per a la posterior comercialització en països de tot el món.”

Actualment, l’entitat és un grup empresarial que aglutina Ramon Magem, S.A., Ramon Magem Portugal, Lda., i Ramon Magem, S. R. L., i s’erigeix com a líder en el seu sector. “Les nostres instal·lacions centrals, juntament amb el magatzem principal, s’ubiquen al municipi barceloní de Castellgalí. I tenim delegacions i altres magatzems al municipi portuguès de Vila Viçosa, situat a la regió de l’Alentejo, i a Itàlia, a la ciutat de Massa-Carrara –regió de la Toscana. Centrem la nostra activitat en la importació de marbres i granits procedents d’Alacant, Almería, Galícia, Portugal, Itàlia, Grècia, Macedònia, Turquia, el Brasil, l’Índia i la Xina. Distribuïm material per tota la geografia espanyola i exportem un percentatge destacat a Portugal, França, Suïssa, Gran Bretanya, Japó, Aràbia Saudita, Bèlgica, Itàlia, Luxemburg i Holanda. Disposem d’una flota de camions de diferents capacitats i tonatges, que garanteix l’eficaç distribució dels productes.”

Fa tres dècades, la inquietud d’en Ramon Magem el va portar a esdevenir un dels pioners a l’àmbit nacional pel que fa a la importació de Blanc Sivec, pedra procedent de la regió de Montenegro. “El que ens ha fet diferents dels altres magatzems de marbres i granits a Europa és la gran varietat i qualitat dels productes que oferim. Hem continuat treballant en aquesta línia durant molts anys; per això, quan els clients busquen un material especial, diferent o infreqüent, vénen a buscar-lo a casa nostra.”

El seu sentit de la innovació i la seva meritòria trajectòria professional han fet que el senyor Magem rebés condecoracions de renom en dues ocasions, tal i com recorda amb orgull la seva filla Lluïsa. “El pare fou guardonat l’any 1976, a Roma, amb el títol de Commendatore di Grazia Magistrale, per l’Associazione Nazionale Insigniti Onorificenze Cavalleresche, i el 1977, amb la Medaglia d’Oro al Merito del Lavoro, de l’Associazione Nazionale Insigniti Onorificenze Cavalleresche.”

A la senyora Magem també l’omple de satisfacció la tasca que du a terme la seva plantilla. “Treballem amb un equip humà fantàstic; tenim el suport de 40 col·laboradors excel·lents com a persones i com a professionals. Si no fos així, no hauríem arribat a on ho hem fet, ja que és un aspecte importantíssim en el dia a dia de l’atenció al client, per tal d’assessorar-lo i d’entregar-li el material de la manera més eficient i acurada.”

El grup compta amb una cartera de clients formada fonamentalment per marbristes i magatzemistes. “Habitualment, ens compren els professionals que van a casa dels seus clients i prenen mesures per fer una cuina, un lavabo, un terra, un bany o, fins i tot, un rebedor, un portal o una façana. Arriben a la nostra empresa, sols o acompanyats de decoradors o d’arquitectes, i els hi venem la taula. També abastem l’àmbit funerari, on tenim clients que ens demanen marbre exclusivament per a làpides. Pel que fa a l’art, hem tingut clients de prestigi, com l’escultora i amiga Núria Tortras i Planas, que sovint ens demanava blocs de determinades característiques i mides per esculpir les seves obres a partir d’un model fet en fang, o el també escultor Lluís Cera. Ens movem en un mercat important, ja que només a Catalunya hi ha uns 600 marbristes que ens demanen material.”

Pare i filla coincideixen a l’hora de valorar la importància d’assistir a fires per promocionar-se i per conèixer les novetats del sector. “Acostumem a visitar les fires de Veronai i de Carrara. Igualment, exposem al certamen de Madrid, que està prenent molta importància i és també bianual. Aquesta mostra és força atractiva, perquè t’hi trobes a tots els clients i proveïdors nacionals. A més, a tothom li és fàcil anar-hi; en canvi, desplaçar-se a Itàlia és més costós i complicat, sobretot per als marbristes més petits.”

Apunten que el fet de situar-se un xic al marge de les grans obres els ha salvat en part de la crisi. “Al nostre sector la recessió s’ha fet notar força. Com que se’ns considera dins el ram de la construcció, tots tenim posada la creu vermella i els bancs es desentenen de nosaltres. Quan començaren les dificultats econòmiques, pensàvem que no resistiríem, però sortosament en aquests darrers anys Déu també ha anat passant. Encara queden entrebancs, però la carrera vertiginosa cap al guany fàcil d’abans tampoc era bona ni lògica. Crec que ara anirem estabilitzant-nos i remuntarem a poc a poc la recessió, però si ens recuperem haurà estat sense cap ajut del Govern. Tot i això, estem una mica salvats, perquè no ens hem dedicat a vendre per a les grans obres, ni pels edificis de promoció. A més, tenim un moviment important de marbre per a cuines i banys. Treballem molt el paviment, que comprem estandarditzat, amb les mides 60×40 i 60×30. Un punt al nostre favor ha estat que, contra el que es pugui pensar, aquest material no és més car que altres terres més populars: sovint és més cara la ceràmica. De fet, nosaltres tenim solucions per a totes les butxaques.”

Ampliar nous mercats i diversificar la producció és l’aposta que fa el senyor Magem per afrontar la davallada econòmica. “Una bona estratègia anticrisi és diversificar els productes i obrir mercats a l’exterior; això és el que ara estem fent, ja que els compradors habituals no tiren endavant com seria desitjable. A Itàlia, la situació és encara delicada, tot i que es comença a moure, i França s’està recuperant només una mica més ràpidament que nosaltres. Per això, hem iniciat ja l’enviament de comandes de marbre portuguès amb destinació a Indonèsia, entre 5 i 10 containers mensuals, la qual cosa suposarà un important alleujament econòmic. Ens agradaria també millorar les instal·lacions de la delegació de Portugal, i fer-hi una nova nau, perquè les vendes hi funcionen força bé.”

Tots dos responsables de la companyia es mostren a favor d’una reforma legislativa que lluiti contra la morositat. “Només si ens ajudessin una mica per protegir-nos contra l’excessiva morositat que patim, ja tindríem molt terreny guanyat, perquè les lleis vigents són nefastes en aquest sentit. Al nostre país paga qui vol, aquesta és la trista realitat. Així, veiem com s’obren nombroses empreses, un dia amb un nom, l’endemà amb un altre, i quan volen, fan una suspensió de pagaments i aquí no ha passat res: hi ha empreses que han convertit la morositat en el seu modus vivendi. Per tant, seria el moment oportú d’elaborar lleis serioses que ens donessin una major garantia a l’hora de cobrar els talons i protegir-nos dels impagats.”