Volumen 14. Biografías relevantes de nuestros empresarios 2023 – Tomo 3, TH, 6è VOLUM. Crisi i Perspectiva

Ramon Mº Calduch – Economista y letrado

ACCSI / GRUPO ADADE

Text del 13-05-2013

Els vincles que el doctor en Economia i lletrat Ramon M. Calduch manté amb la República Popular Xina es remunten a la dècada dels 80, quan residí a Beijing. Després de més de 20 anys de relació amb aquest país, avui lidera una consultoria orientada a crear llaços comercials entre empreses espanyoles i xineses; i és que té molt clar que cal potenciar les relacions internacionals per pal·liar els efectes de la crisi i evitar més retallades en sanitat i educació. 

Quaranta anys d’existència d’un dels grups d’assessorament nacional més important

Sóc doctor en Ciències Econòmiques i llicenciat en Dret; per la meva professió, sempre he estat vinculat a l’assessorament d’empreses i, actualment, sóc soci i exerceixo com a director de la delegació que el Grupo Adade té a la localitat d’Amposta. Paral·lelament, sóc conseller delegat d’Accsi, una empresa participada per Adade que es dedica a les relacions professionals entre Espanya i la Xina. Amb 40 anys d’existència, el grup empresarial d’assessorament nacional Adade ofereix els seus serveis principalment a les petites i mitjanes empreses i compta amb més de 15.000 clients. La seva important infraestructura, que comprèn 45 despatxos a tot l’Estat espanyol, Amèrica del Sud i Portugal, disposa d’una plantilla de 600 professionals. Pel que fa a Adade Tarragona, fa 22 anys que aporta serveis de consultoria i d’assessorament econòmic, financer, jurídic, fiscal i laboral.

Crear un pont entre empreses espanyoles i xineses

L’activitat d’Accsi (Advisor Consulting for Chinese-Spanish Investments) consisteix en l’assessoria i la consultoria especialitzades en donar resposta a la necessitat de creixement, expansió, reorientació i diversificació de mercats que tenen aquelles empreses espanyoles amb potencial per a crear projectes a la Xina. De la mateixa manera, Accsi també actua en àmbits equivalents amb els inversors i les empreses xineses que tenen interessos en el mercat occidental.

Un país idoni per emprendre projectes en l’actualitat

A Accsi coneixem molt bé la normativa i el mercat espanyol. Per això podem assessorar empreses xineses a l’hora d’establir-se al nostre país. D’altra banda, els contactes que tenim a la Xina, aconseguits després de més de 20 anys de relació, ens permeten també atendre la situació inversa: ajudar les empreses espanyoles a introduir-se al mercat asiàtic i fer-ho amb bones perspectives, atès que en aquests moments la Xina és un país que disposa de la liquiditat necessària per emprendre projectes empresarials. A més, un cop establerta la relació, les firmes occidentals poden arribar a pactar la resta de temes i serveis a través d’aliances estratègiques i convenis adients. Tot i que allà tenim una petita delegació, l’assessorament pertinent el realitzem bàsicament a través de socis i partners i ens adaptem sempre a la manera de fer i a les capacitats i possibilitats de les pimes.

Capacitat d’inversió i desenvolupament de les pimes

Situada també a la localitat d’Amposta, Accsi fou creada fa dos anys i, per tant, en aquests moments es troba en ple procés de creixement. La trajectòria prèvia dels integrants d’aquesta societat, assessorant principalment a la petita i mitjana empresa, ens impulsa a no buscar tant les grans operacions de les multinacionals com la capacitat d’inversió i desenvolupament de les pimes.

Vinculació amb la medicina tradicional xinesa

La meva relació amb la Xina s’inicià fa més de 20 anys a través del sector de la medicina tradicional xinesa, camp en el qual vaig treballar dins el vessant gestor. Arran d’aquella experiència, actualment ostento els càrrecs de vicepresident de la Federació Mundial d’Acupuntura i president del Supervision Board de World Federation, una societat de societats dedicada a la medicina xinesa. També sóc president de la Cambra de Comerç Europea de Medicina Tradicional Xinesa i vicepresident de la Fundació Europea d’aquesta doctrina mil·lenària.

Assessor del Ministeri de Ciència i Tecnologia de la Xina

El meu àmbit d’especialització se circumscriu a tot allò que fa referència als diferents sistemes nacionals de salut i, particularment, al sistema que preval a la Xina, cosa que m’ha portat a exercir com a assessor del Ministeri de Ciència i Tecnologia d’aquest país. Justament aquest càrrec m’ha permès treballar els aspectes legals de la “medicina integrativa”, o la combinació de la medicina tradicional xinesa amb la terapèutica occidental.

Dificultat d’establir vincles comercials per les diferències culturals entre Orient i Occident

La diferència i el desconeixement culturals entre Orient i Occident suposa un inconvenient a l’hora de crear i mantenir vincles comercials. Per norma general, l’empresari espanyol no domina el mercat xinès, que té una manera particular de procedir. I aquí és on les empreses com Accsi aporten un important valor afegit. En el nostre cas, les relacions que mantenim amb la Xina ens permeten posar en contacte empreses d’una i altra part del món. I no únicament amb la intenció de fer compravenda de productes, sinó també per a buscar possibles socis internacionals que impulsin a les empreses de casa nostra a beneficiar-se del mercat xinés, la qual cosa resulta força difícil d’assolir si s’actua en solitari. 

La influència de la Xina donarà pas a una nova concepció econòmica i cultural

El creixement econòmic que des de fa temps està experimentant la Xina acabarà canviant la visió que nosaltres tenim de l’economia global. Dues de les prioritats actuals del govern xinès són invertir a l’estranger (principalment en matèries primeres i en tecnologia) i incrementar la seva quota de mercat; i s’hi ha d’afegir el fet que la seva mentalitat és més holística que al·lopàtica, és a dir, consideren que l’èxit personal no esdevindrà si no es produeix al mateix temps una evolució i una millora de l’entorn i de la resta de persones. I és que la seva visió geoestratègica i la seva manera de procedir comporten una voluntat de benestar general, però tot això sense renunciar a l’interès personal i a la intenció de lideratge, ja que la Xina sempre ha mostrat un fort caràcter nacionalista. Tenint en compte que, al cap i a la fi, la política condiciona els comportaments empresarials, grupals i individuals moltes d’aquestes concepcions –que tenen un nexe directe amb l’economia– s’acabaran introduint a la nostra cultura.

Més enllà de la diversificació

Hi ha la creença generalitzada que buscar oportunitats empresarials significa diversificar línees de negoci, quan sovint només cal reproduir en un altre país allò que les empreses porten anys realitzant en el seu lloc d’origen. En aquests moments em sorprèn veure com certes industries espanyoles que produeixen productes d’alta qualitat passen dificultats a causa de la crisi i, malgrat això, no tenen la iniciativa de sortir a l’exterior posant-se en contacte amb empreses com la nostra. 

Un consultor capaç d’establir contactes esdevé rendible

Fins ara les pimes catalanes i espanyoles han estat, en general, integrades per propietaris que s’han fet a sí mateixos i que han construït els seus negocis gràcies als coneixements tècnics que han anat adquirint. Tradicionalment, aquest arquetip d’empresari ha desconfiat dels possibles socis internacionals i, si bé amb freqüència ha comptat amb l’ajut d’un assessor local, mai no ha pretès que aquest li aconsellés en la recerca d’oportunitats. Arran de la crisi, però, molts comencen a entendre que el cost que suposa un consultor capaç d’establir contactes esdevé rendible.

El valor de les economies regionals i locals

No és del tot cert que la competitivitat d’un país es mesuri per les dimensions de les seves empreses. En determinats aspectes segurament sí que és avantatjós comptar amb un gran nombre de multinacionals, però també s’ha d’apreciar el valor que suposen les xarxes d’interrelacions de les economies regionals i locals.

Per un model administratiu profitós i encoratjador per a les empreses

La classe política sovint no s’adona de la importància que suposa mantenir un teixit empresarial sòlid i viable. Al llarg del temps, a Catalunya hem demostrat que som molt capaços de crear una destacada cultura d’empresa. Malgrat això, des de l’Administració no s’ha sabut dissenyar cap model profitós que ajudi a sobreviure a aquelles empreses que, tot i estar perjudicades per la crisi, tenen bones perspectives de futur.

Reduir el dèficit sense sacrificar la sanitat o l’educació

En aquests moments resulta imprescindible que el nostre país redueixi el seu dèficit, però esdevé irracional que s’intenti aconseguir retallant les partides de sanitat o d’educació. D’altra banda, s’hauria de valorar la possibilitat de disminuir el nombre excessiu de funcionaris que conformen l’Administració, els quals tindrien dret a rebre durant dos anys el subsidi d’atur, un temps raonable per buscar feina i reincorporar-se al mercat laboral.

Trobar un punt d’equilibri entre les retallades pressupostàries i l’increment de la liquiditat

Durant els anys de bonança anteriors a la crisi moltes empreses van mantenir una actitud especulativa. Algunes indústries no van reinvertir beneficis en progressar dins el seu sector, sinó que es dedicaren al món immobiliari perquè llavors era molt més rendible. A més, ara la banca i l’Estat s’estan finançat amb els diners d’Europa i els contribuents mentre el crèdit no arriba ni a les empreses ni als particulars. Com a norma general, mantenir una política d’austeritat és positiu, però dins d’aquesta tessitura s’ha de trobar un punt d’equilibri i establir uns límits que aturin les retallades pressupostàries i incrementin la liquiditat de les empreses i les famílies.