Sr. Ramon Martín Mateo
Sr. Ramon Martín Mateo
PC, 20è VOLUM. Empenta i Coratge

RAMON MARTÍN MATEO

PUNTEX

Entrevistat

En l’actualitat, tenim trenta-cinc publicacions en funcionament. La majoria són d’informació tècnica i científica.

Ramon Martín Mateo va fundar Puntex el 1969, tot just ara fa 40 anys. La companyia es dedica a l’edició, divulgació i comunicació professionals, sobretot en el camp de la salut (medicina, farmàcia, dental, òptica…). En els seus orígens, va funcionar com a agència de publicitat. De fet, “abans de l’aparició de Puntex no s’anunciava cap instrument del sector sanitari ni es feia publicitat de la seva creixent tecnificació. Imagineu com s’ha tecnificat la societat els últims 40 anys. A principis dels 70, hi havia algun metge que, com a molt, tenia un aparell de raigs X; però poca cosa més.”

L’any 1973 Puntex va treure al mercat la primera guia de productes, materials, equips i instal·lacions mèdiques, l’anomenada Guía Puntex. De periodicitat anual, aquesta publicació s’ha anat convertint en “una mena de pàgines grogues del sector medico-sanitari, posant en contacte els professionals amb els fabricants o proveïdors. Som pioners al món en informar sobre l’oferta i la demanda de l’àmbit de la salut, així como de tot allò que gira al seu voltant (institucions, col·legis, congressos, associacions…). Vam començar a publicar en paper i, darrerament, també editem en CD i on-line. Tanmateix, encara hi ha molt de terreny a desenvolupar en el camp de les noves tecnologies.”

Els ingressos de les guies Puntex provenen bàsicament dels anuncis que s’hi insereixen, ja que són de distribució gratuïta per als professionals del sector sanitari que correspongui. “Oferim un servei als professionals perquè recollim la informació dels proveïdors de cada sector, però alhora fem publicitat de les marques, els productes, etc. que desitgen pagar per a sortir-hi destacats.”

Paral·lelament a aquesta publicació, Puntex edita un seguit de revistes que informen de les novetats del camp de la salut al llarg de l’any. Així mateix, organitza congressos i exposicions arreu d’Espanya. “Actualment, tenim trenta-cinc publicacions en funcionament. La majoria són d’informació tècnica i científica; però també n’hi ha de més publicitàries, d’aparició esporàdica, amb motiu, per exemple, d’un congrés. Les publicacions comercials són gratuïtes; les publicacions científiques, fetes per un equip extern, són, en canvi, per subscripció. Ens sentim especialment orgullosos de Todo Hospital. És una revista d’un alt nivell, dirigida pel professor Miguel Ángel Asenjo, de l’Hospital Clínic de Barcelona, l’únic catedràtic que hi ha de gestió hospitalària.”

El Fòrum Dental de la Mediterrània és un dels esdeveniments organitzats per Puntex de més renom. “El fem en col·laboració amb Fira de Barcelona, i té l’estructura d’una exposició oberta a tot el sector dental. Compta amb una participació de 14.000 persones i més de 200 expositors que representen unes 1.000 companyies. Aprofitant els tres dies de l’exposició, duem a terme congressos i conferències amb odontòlegs, protètics i higienistes, que aporten la part científica a l’esdeveniment.”

La influència de l’editora es fa especialment palesa en els camps dental, geriàtric i de manteniment hospitalari. “Tenim previst realitzar el 2011 un fòrum sobre gestió sanitària, orientat a tot allò que un hospital pot estar interessat en comprar: des de l’alimentació fins a l’equipament; sense oblidar la celebració paral·lela de congressos i de jornades tècniques. En realitat, no estem inventant res. Això a Europa ja funciona.”

Puntex no té presència en altres països, però està estudiant obrir-se a mercats exteriors mitjançant les noves tecnologies. El know how d’aquesta empresa, “líder en l’àmbit de les revistes especialitzades a Espanya”, és el següent: “Una vegada a l’any, visitem el proveïdor, que és qui ens paga, i verifiquem la informació que disposem d’ell, per si cal actualitzar-la. Mai renovem les nostres dades sense haver-hi parlat prèviament. Qui no ens contesta en tres anys, queda fora de la Guía Puntex. També toquem els laboratoris farmacèutics, ja que la majoria tenen una divisió d’aparells.”

En termes més generals, i per fer front a la crisi, el senyor Martín té la seva pròpia recepta: “Hem de crear, hem d’inventar i hem de canviar. Només així es poden obrir mercats. El mercat intern no ens permet explotar tota la potencialitat del nostre equip humà.”

Li preocupa, però, la passivitat del Govern envers la banca. “L’Estat fa servir les empreses –petites, mitjanes i grans– com a recaptadores d’impostos. Als governants els interessa, en conseqüència, que obtinguin beneficis; per tant, s’imposa que comminin els bancs a fer circular el diner. Els préstecs a les empreses no poden seguir deturats.”

El tema de l’atur és, segons el fundador de Puntex, de fàcil solució: “Els que estan a l’atur sempre són les mateixes cares, igual que els que estan de baixa. Hi ha molt d’abús. Que es prenguin unes mesures clares, populars o impopulars. Que algú està a l’atur? Que vagi cada dia a les 8 del matí a l’oficina corresponent, i, si se li ofereix una feina i no vol anar-hi, doncs no cobra. El treballador s’ha de guanyar la vida. I si no treballa, la seva butxaca ho ha de notar.”

Sense identificar-se plenament amb el model econòmic americà, enveja la claredat amb què es plantegen els acomiadaments. “Quan un treballador no és rendible, se l’acomiada amb la indemnització corresponent i punt.”

Al seu parer, “amb el règim laboral espanyol, acomiadar un treballador veterà és fa insostenible per a una empresa.”

Atribueix als polítics la responsabilitat, perquè solen legislar de manera populista. “Treballen només per al vot i els interessos de partit, mentre descuiden temes cabdals.”

Sobre el caràcter tradicionalment emprenedor de Catalunya, el senyor Martín veu alguns indicis preocupants de decadència. “Tinc la sensació que hem fet un pas enrere, potser perquè ens ha faltat suport. Moltes companyies catalanes han marxat a la recerca de millors condicions. Ens hem estat mirant el melic en excés i això ens ha acabat perjudicant.”

Aquesta afirmació queda constatada per la seva experiència de deu anys de col·laboració amb IFEMA, la fira de Madrid. “L’Adrià Piera, president de la Cambra de Comerç de Madrid, es va endur en Francesc Sanuy com a assessor i van muntar IFEMA. Tenien un pla a deu anys per construir una ciutat firal i muntar trenta fires anuals. Van anar tots a una i ho van aconseguir. A Barcelona no ens els preníem seriosament, i avui en dia els envegem.”

Després de quatre dècades al capdavant de l’empresa, Ramon Martín Mateo ha començat a treballar en el seu relleu, amb la col·laboració de l’assessor d’empresa familiar Vicenç Bosch –que porta també els Laboratoris Almirall–. De moment, s’han redactat uns nous estatuts, que estipulen qui pot entrar a la companyia (parent directe, indirecte, etc.). “Actualment estic presidint l’empresa que he traspassat als meus tres fills, cadascun especialitzat en àrees diferents –vendes, tecnologia i administració–, i espero que, en un futur, el nostre desenvolupament sigui molt millor que el que hem assolit fins al moment. Per sort, tenim temps per endavant.”