PC, 20è VOLUM. Empenta i Coratge

RICARD SÁNCHEZ I GARCÍA

RM ELECTRONICS

Text del 21/10/09

“Som una petita empresa dedicada a la fabricació de components electromecànics. Actualment, els únics fabricants europeus de porta-piles –les caixes on es col·loquen les piles dins els aparells– som nosaltres”

“Per ser més competitius, més que reduir costos deslocalitzant, són cabdals la qualitat del servei i del producte, l’assessorament tècnic i no exigir una quantitat mínima de fabricació: nosaltres ens adaptem al client i l’ajudem a desenvolupar el seu propi producte”

“Ara hem encetat una línia nova relacionada amb l’energia solar; crec que és el futur i, en una empresa, sempre s’han de buscar noves vies”

“És necessària una reforma laboral que impedeixi que un empresari hagi de tancar i fer fora tothom perquè no pot assumir la despesa d’uns quants acomiadaments”

Ricard Sánchez i García és industrial de professió i propietari de RM Electronics, “una petita empresa dedicada a la fabricació de components electromecànics, fundada el 1992. Amb 14 anys estudiava electrònica i era aprenent a una entitat que després vaig comprar; aquest fou l’origen de RM Electronics. Porto en el sector 33 anys. Actualment, som els únics fabricants europeus de porta-piles, les caixes a on es col·loquen les piles dins els aparells.”

El radi d’acció de l’empresa abasta tots els mercats internacionals, una fita assolida, sobretot, després de donar-se a conèixer fa nou anys a una fira, a Munic. “Venem a on podem arreu del món. L’any 2000 vam viatjar a Munic per exposar en una fira i ens vam obrir a Europa. Tenim també una oficina comercial a Hong Kong de recent creació, que ens ha servit de trampolí per a la resta del món, incloent el mercat americà.”

Entre els seus clients es troben tant empreses petites com multinacionals, una cartera aconseguida amb anys d’esforços per destacar i oferir un valor afegit. “La nostra clientela la conformen els fabricants de tots els sectors que utilitzen piles. Els hem anant aconseguint de mica en mica, amb constància i qualitat a un preu raonable. Són 17 anys de treball, d’obrir mercat lentament, de donar-nos a conèixer… I sempre amb l’honestedat com a divisa.”

De fet, la perseverança és una de les eines essencials per aconseguir clients nacionals. “Contactem els clients potencials del país fins que ens atenen. Pel que fa als estrangers, els aconseguim a través de les fires. Exportem entre el 60% i el 65% del que fabriquem.”

La competència més forta que tenen ve d’Àsia, on es fabriquen la gran majoria de productes del sector, gràcies al fenomen de la deslocalització. El senyor Sánchez, tanmateix, té clar que, “mentre pugui fabricar a Catalunya, ho continuaré fent. No és convenient traslladar tot a fora perquè t’ho acaben copiant i, per aquesta raó, moltes empreses acaben tornant. A més, ens quedaríem sense cap tipus de producció al país, i no volem perdre-la. Per ser més competitius, més que reduir costos deslocalitzant, són cabdals la qualitat del servei i del producte, l’assessorament tècnic i no exigir una quantitat mínima de fabricació, com succeeix a la Xina. Nosaltres, en canvi, ens adaptem al client i l’ajudem a desenvolupar el seu propi producte. M’encarrego personalment del seu assessorament, i em satisfà quan veig que m’escolta i que sóc capaç de solucionar-li problemes de forma immediata, un valor afegit que els clients valoren molt.”

Per tal de poder adaptar-se als nous temps, i estar al nivell d’exigència de qualitat, ha estat primordial mantenir-se molt al dia de l’evolució dels productes innovadors. “Des dels nostres orígens tot ha canviat molt. Els materials, la matèria primera, les màquines i la forma de treballar són de més qualitat. Hem mecanitzat gairebé la totalitat de la nostra producció, tret d’un 20% que ha de ser manual. Utilitzem materials que eviten la corrosió per l’àcid de la pila i que ens permeten proporcionar els porta-piles amb les piles muntades, per també oferir una pila de qualitat; treballem, sobretot, amb Duracell, amb més de 10 milions de piles anuals. No les venem, sinó que les oferim com un servei més.”

Malgrat que el producte estrella de l’empresa són els porta-piles, també fabriquen altres accessoris i busquen altres línees de distribució, a fi d’augmentar el seu ventall de productes i de mercat, de cara a mantenir-se i a créixer. “En menor quantitat, fabriquem borns de connexió i bananes i clavilles de connexió unipolars. Són elements que es fan servir a electromedicina, a aparells de mesura, a comptadors i a components d’electricitat en general. Per a un futur, estem mirant de distribuir carregadors de piles encara que, per fer-ho, es necessiten coneixements, inversió, temps i espai. Ara hem encetat una línia nova relacionada amb l’energia solar; des de fa dos mesos, estem introduint les plaques solars a petita escala per a ús domèstic. Les plaques han estat dissenyades per mi i fetes a mida. De moment, l’experiència inicial ha resultat molt positiva. Aquesta línea ens la distribueix una persona externa. Crec que l’energia solar és el futur; en una empresa, sempre s’han de buscar noves vies. A més, estem a punt de portar a Espanya una innovació que, a dia d’avui, no existeix, i que es començarà a conèixer en breu temps.”

Aquesta política d’innovació, de creació de productes revulsius i recerca de nous mercats, dóna els seus fruits quan, “en època de crisi com l’actual, la nostra empresa ha crescut un 60%. No hem parat de treballar en cap moment, sempre buscant nous clients i aprofitant l’oportunitat de negoci allà a on sigui.”

L’eficient funcionament de l’empresa ha estat fonamental per assolir aquest èxit. “A l’empresa tenim tres màquines d’injecció plàstica, una premsa, etc. Iniciem la producció dins l’empresa, amb tecnologia avançada, i després subcontractem la resta del procés. Preparem el material i l’enviem a tallers auxiliars que treballen per a nosaltres al Marroc, a la zona de Tànger. Ens fan el muntatge, ens el tornen i nosaltres passem els controls de qualitat. A RM Electronics som només set persones.”

Viatjar sovint ha permès el senyor Sánchez ser testimoni de la visió estrangera que es té avui d’Espanya. “A molts indrets, encara se’ns pren com a model de progrés, com a un país que va sorgir del no-res i que ha sabut evolucionar. No s’adonen que la base d’aquest creixement ha estat l’especulació.”

La seva experiència davant èpoques de crisi l’ha fet apreciar la importància de continuar treballant de la mateixa manera de sempre. “Hem viscut tres o quatre crisis, i de cadascuna n’hem sortit reforçats. Mai hem deixat d’atendre els nostres clients; no volem dependre només d’un client, sinó que en tenim una gran quantitat, i això permet sobreviure a èpoques com la present.”

Davant la manca d’ajudes per part de les entitats bancàries als empresaris, la solució arriba per l’autofinançament. “Els cinc primers anys d’anadura de l’empresa coincidiren amb una crisi econòmica, però vam demanar crèdits i vam aguantar com vam poder, fins que aconseguírem autofinançar-nos amb els recursos que generàvem. A la banca només s’ha de recorre per a casos concrets.”

En referència a les mesures del Govern per tal de pal·liar els efectes de la crisi, Ricard Sánchez opina que és el moment de legislar de manera contundent i iniciar una sèrie de reformes necessàries. “Encara no s’ha redactat cap llei que pal·liï la morositat. Tinc talons no cobrats que no puc ni reclamar perquè no sé a qui fer-ho. I l’Administració pública és un bon exemple de l’incompliment de la Llei de Terminis de Pagaments; per això no m’interessa treballar-hi. També és necessària una reforma laboral que impedeixi que un empresari hagi de tancar i fer fora tothom perquè no pot assumir la despesa d’uns quants acomiadaments. En aquest problema fico també els sindicats, que haurien de canviar de mentalitat i renovar-se.”