Srs. Ricardo Sancho Gil, Jerónimo Godoy Navarro
Srs. Ricardo Sancho Gil, Jerónimo Godoy Navarro
PC, 19è VOLUM. Impuls immobiliari

RICARDO SANCHO GIL, JERÓNIMO GODOY NAVARRO

CEMESA

Text del 2008

“Estem recuperant la cultura i el coneixement de l’acer al nostre país”

.

Les estructures metàl·liques s’han convertit en un element essencial per al sector de la construcció. Sense l’acer no s’haguessin pogut enlairar gratacels i altres construccions de gran complexitat que han necessitat la fortalesa i la lleugeresa d’aquest material. Cemesa és una empresa de Lleida especialitzada en la construcció d’estructures metàl·liques. Va néixer el 1965 i, des d’aleshores, ha realitzat una important evolució fins a convertir-se en un referent dins el sector. La seva activitat d’enginyeria, fabricació i muntatge ha comportat la realització de més de 5.000 obres arreu de l’Estat, que avalen una empresa que procura trobar la solució més adequada segons les necessitats de cadascun dels seus clients. El 1967, Ricardo Sancho Gil, com a enginyer, i l’any següent Jerónimo Godoy Navarro, com a perit mercantil, es van incorporar a Cemesa i, des dels 20 últims anys, són els dos socis que porten endavant aquest projecte. Al seu costat tenen el suport del seu equip i de José Montane, un dels fundadors de Cemesa i actualment president honorífic de la companyia.

A finals de la dècada dels 60, Cemesa era una empresa jove especialitzada en la construcció d’estructures metàl·liques i tancaments a mida que necessitava diferents professionals per seguir desenvolupant-se. Des d’aleshores, Ricardo Sancho i Jerónimo Godoy hi han aportat els seus coneixements i han pogut veure l’evolució del sector. “Amb els anys estem recuperant la cultura i el coneixement de l’acer al nostre país. Aquesta tradició està molt més desenvolupada als països anglosaxons perquè és una alternativa al ciment, el procés de fabricació del qual és molt contaminant. Avui ens preocupa la sostenibilitat del planeta i l’acer es recupera totalment. A més, per la seva lleugeresa, alta resistència i elasticitat, permet construir obres de disseny innovador i de gran llibertat creativa.”

Les diverses solucions constructives de l’acer s’apliquen en naus industrials, instal·lacions esportives i edificis singulars. “Fem estructures metàl·liques per a edificis d’habitatges, naus industrials i agrícoles, magatzems, poliesportius, oficines, estacions, benzineres, estructures mixtes, ponts de canonades, petroquímiques, ponts i passarel·les. Entre les obres més rellevants que hem realitzat al nostre país hi ha l’Illa Diagonal, un edifici dissenyat per Rafael Moneo, que va ser l’obra més important de promoció privada que es va realitzar a l’Estat espanyol a principis dels 90. L’estructura mixta està formada per pilars metàl·lics a base de perfils HEM d’acer, recoberts de formigó i forjats reticulars. L’acer d’alta qualitat, doncs, és l’ànima d’aquest edifici. Aquestes estructures han fet possible que per sota de l’edifici hi hagi un pàrquing de grans dimensions amb uns pilars que en suporten el pes. Tot i que Moneo havia projectat soldar les estructures dels pilars de l’Illa, per qüestions de temps i de manca de personal vam proposar a l’arquitecte d’unir-les amb cargols, la qual cosa exigeix uns nivells de qualitat molt elevats. Els nostres càlculs d’unió es van acceptar. A vegades, els arquitectes de renom són els més receptius a les noves propostes.”

L’any 1980 Cemesa amplià la seva activitat al disseny, subministrament i muntatge de cobertes, façanes, aïllants i forjats col·laborants. “Moltes vegades, els promotors confien en nosaltres perquè siguem coprojectistes, i fins i tot ens demanen que fem els càlculs dels plànols generals. Aquestes tasques les assumeix la nostra oficina tècnica, que compta amb un equip de deu professionals entre enginyers i projectistes.”

En aquesta oficina es fan els càlculs d’estructures de les obres encarregades. “Un dels projectes més importants que hem realitzat és per a l’Estadi de la UE Lleida, que es va construir durant la temporada 92-93 quan el seu equip va ascendir a la divisió d’honor del futbol espanyol. La marquesina de la graderia de tribuna va ser dissenyada per Robert Brufau i el seu equip, i nosaltres vam crear les estructures. Està formada per una gran jàssera de gelosia de perfil tubular de 120 m. També hem participat en la construcció del pavelló Barris Nord, amb un aforament de 5.000 espectadors, realitzat en un temps rècord de 4 mesos i inaugurat la primera setmana d’octubre de 2002. L’ascens de l’equip de bàsquet de Lleida va obligar el club a adaptar les seves instal·lacions a les exigències tècniques de la Federació. Vam tenir molt poc temps per fer-ho. La col·laboració dels constructors locals Arno, Sorigué i P. Pujol –que va fer la graderia–, de Robert Brufau i el seu equip i de Miquel Àngel Sala va ser fonamental per assolir el nostre objectiu. Així mateix, la rehabilitació de l’hotel Florida de Barcelona ha estat una de les obres més emblemàtiques per la seva peculiaritat i els condicionants urbanístics que comporta un edifici de 1925 d’estil noucentista.”

Cemesa també ha treballat en la construcció de dos ponts de la línia d’alta velocitat que connecta Lleida i Madrid. “Són ponts empesos que es caracteritzen per una tècnica que no s’havia realitzat mai abans a l’Estat espanyol.”

Una altra obra destacada i molt especial és la passarel·la sobre el riu Segre inaugurada l’any 2003, que travessa el riu al seu pas per la ciutat de Lleida. “Els seus 144 m de llargada se sostenen sobre dos punts de suport. El projecte de Rui Wamba és una passarel·la molt esvelta i complicada que vam presentar a uns premis bianuals que concedeix l’ECCS (European Convention Constructional Steelwork). La nostra obra va obtenir l’any 2005 el guardó European Award for Steel Structures.”

L’aposta de Cemesa per la tecnologia més avançada en tot el procés constructiu es basa en uns controls de qualitat continuats fins al lliurament de l’obra, segons les directrius ISO. “Sempre hem estat innovadors. L’evolució de la construcció industrial a Espanya ha fet que es deixessin de fer naus horribles. Vam ser de les primeres empreses a introduir les cobertes metàl·liques de color i aïllades. La construcció ha anat evolucionant.”

Aquesta empresa catalana defensa la seguretat i la prevenció tant en les instal·lacions com en les obres. Per aquest motiu aposta amb fermesa per la formació del personal. “Cemesa forma els seus treballadors, molt especialitzats, en unes tasques complexes. La formació continuada és fonamental en un sector en què les noves tecnologies ens obliguen a conèixer les últimes novetats.” I és que han fet escola en una zona on no hi havia tradició siderúrgica.

Qualitat i servei són dues de les màximes d’aquesta empresa. “El nostre servei es caracteritza per la immediatesa. Els clients saben que complim els terminis i que actuem amb rapidesa.” El 1999, Cemesa junt amb altres empreses del sector de les estructures metàl·liques van crear ASCEM, Asociación para la Construcción de Estructuras Metálicas, que al seu torn és membre de Living Steel, un programa internacional que té com a objectiu central la promoció de l’edificació amb acer com la solució constructiva més ecològica, fiable i eficient que existeix en l’actualitat.