Texto del 2008
La societat catalana té assimilada una cultura d’inversió popular que és l’habitatge.
Catalunya és un territori de notables contrastos geogràfics, paisatgístics i climàtics. Les terres de l’Ebre ens ofereixen una imatge emblemàtica, la del Parc Natural del Delta de l’Ebre, un entorn de gran importància ecològica que permet als visitants gaudir de la natura en una desembocadura on es mesclen les aigües dolces de l’Ebre amb el contrast salí mediterrani. Aquesta bellesa és ben coneguda pels habitants de les terres tarragonines i d’una vila històrica com l’Ampolla, una localitat que en els darrers anys ha vist créixer notablement la seva població. Salvador Cabrera Piñana és el creador, junt amb la seva esposa Francisca Gavaldà, d’Eurohabitatge 2002, una empresa dedicada a la compravenda d’immobles a la zona de Tarragona, amb oficines a Salou i l’Ampolla. Avui els seus dos fills, Marc i Meritxell, i la nora, la Maria, els acompanyen en aquest projecte.
Abans de formar la seva empresa, en Salvador Cabrera coneixia el món immobiliari des de la perspectiva bancària, àmbit en el qual va treballar durant alguns anys. “El 1997 vaig posar-me a treballar en el sector de la compravenda d’habitatges obrint una oficina a Salou. Fa uns anys vam ampliar els nostres serveis a l’Ampolla. Donem un servei complet d’assessorament als clients sobre promocions d’habitatges, immobles i terrenys. La clau és no enganyar-los. Oferim fiabilitat i ajuda per evitar que caiguin en els paranys d’un mercat en què poden produir-se irregularitats i deficiències. El gran drama d’aquest país és la mala regulació del sector. Tothom pot vendre pisos. Cal crear una cultura de l’assessorament que asseguri la transparència de les operacions immobiliàries.”
Els agents de la propietat immobiliària donen seguretat i confiança als clients. “El problema el generen aquelles persones que s’han aprofitat de la bombolla immobiliària i, tot i desconèixer el sector, hi han vist una manera de fer diners fàcilment. Hem vist com en obres noves s’han venut pisos a inversors una i altra vegada, la qual cosa ha provocat que s’apugessin els preus de forma desorbitada. Caldria més control sobre aquestes operacions. El món immobiliari es mereix més dignitat i la participació de professionals acreditats. Les administracions locals haurien de controlar segons quines coses.”
L’Ampolla, que deu el seu nom a la forma de l’antiga desembocadura del riu Ebre, és la porta d’entrada al Parc Natural del Delta de l’Ebre. El mar, la badia, l’aigua, la terra, les dunes… s’integren en aquest espai clapat d’arrossars. Aquests atractius es comencen a descobrir, la qual cosa ha portat moltes persones a interessar-se pels immobles de l’Ampolla, explica el Marc. “L’Ampolla té molts avantatges per a un treballador que vol gaudir de la natura i de qualitat de vida. Com a inversió, és més econòmica que altres localitats de la costa. Qui compra un apartament a Salou té un objectiu turístic clar: disposar d’un espai proper a la platja. El preu s’incrementa en localitats saturades de turisme on es paga un afegit pel fet d’estar a prop del mar. Com a immobiliària, hem d’assessorar els nostres clients i detectar-ne les necessitats. A aquella persona que vol fer una inversió amb rendibilitat alta li recomanarem que compri un apartament a primera línia de mar. Però el treballador d’un hotel de Salou, millor que l’adquireixi en una zona menys turística. A més de la venda d’immobles, també ens dediquem als lloguers. Hi ha molta demanda, més que oferta.”
L’Ampolla és una vila històrica envoltada d’un entorn molt especial. “La natura i l’ecologia són trets essencials d’aquesta zona desconeguts per moltes persones. La gent buscava els atractius de Salou i ningú no pensava en la naturalesa de l’Ampolla i les seves platges tranquil·les. Hi ha moltes persones de Barcelona que encara no són conscients d’aquesta bellesa natural, paisatgística i gastronòmica, i de la proximitat amb la capital catalana.”
Per Salvador Cabrera, el fet que a Catalunya hi hagi una aposta ferma per la compra d’habitatges és conseqüència de la nostra història: “Hi ha unes generacions que van viure el drama de la Guerra Civil i van patir la fam de la postguerra. L’habitatge dóna seguretat. Durant molts anys hi ha hagut la idea que la millor inversió dels diners era el totxo. Podríem dir que la societat catalana té assimilada una cultura d’inversió popular que és l’habitatge. Avui en aquest mercat s’hi ha incorporat un nou comprador, l’immigrant. El sector s’ha sostingut gràcies a la seva arribada.”
El Marc, encarregat de la direcció de l’oficina de l’Ampolla, indica que “els joves hem seguit els consells dels pares d’invertir els nostres estalvis en una casa. Abans malgastàvem tot el que guanyàvem. La idea d’estalviar s’ha aplicat a la compra de l’habitatge.”
La bonança econòmica en el sector immobiliari ha beneficiat tant els empresaris com les administracions locals, que han vist incrementar els seus ingressos. “El creixement poblacional i urbanístic ha estat positiu per al desenvolupament general de les nostres terres. No sabem fins quan durarà aquest benestar en el sector. De moment, a l’Ampolla no estem patint cap davallada. Hi ha una activitat constant perquè moltes persones han descobert les qualitats intrínseques de la vila. Pobles com el nostre s’estan transformant. Se n’ha potenciat el sector serveis i estan sortint d’una situació de penúria econòmica perllongada. Els preus continuen pujant i les vendes es mantindran. El desenvolupament urbanístic s’està fent de forma ordenada i controlada.”
Un dels aspectes que més incideix en el preu dels habitatges és el terreny. “La panacea que no han descobert els ajuntaments, una font de finançament important i a la vegada lògica, seria promoure sòl, administrar-lo i oferir-lo al mercat per abaratir preus.”
La zona de Salou és el destí turístic de moltes persones de països europeus. “Moltes inverteixen en immobles i d’altres hi troben una segona residència. Salou es troba bastant saturat i els interessos inversors es desplacen a altres punts de la costa catalana. Un problema que caldria resoldre és la descompensació entre l’edificació i els serveis necessaris per a una àmplia zona urbanitzada. Les infraestructures viàries catalanes tampoc no són les més adients. Caldria millorar-les. No obstant això, el tren connecta l’Ampolla amb Barcelona en una hora.”
En Salvador Cabrera posa de manifest la importància del casament entre el sector privat immobiliari i les administracions locals. “Sovint s’ha dit que el promotor era un especulador. En realitat l’entesa lògica entre ambdós contribueix al creixement d’una localitat. A la nostra zona així ha estat.”
Aquests emprenedors catalans veuen el futur amb esperança i mostren la seva il·lusió per continuar donant servei a la població. “La millor venda és aquella en què tant el venedor com el comprador surten contents. Aquest és el nostre objectiu, fidelitzar els clients, donar-los confiança, bon tracte i unes condicions raonables.”