Srs. Masoliver i Olivas
Srs. Masoliver i Olivas
PC, 20è VOLUM. Empenta i Coratge

SANDRA MASOLIVER I OLIVAS, JOEL MASOLIVER I OLIVAS

MASOLIVER GRUP

Texto del 24/11/09

Som una de les companyies de referència dins el sector de la distribució i del gran consum a Espanya.

Apostem pel disseny i la qualitat dels nostres productes, per les matèries primeres més selectes i per dur a terme exhaustius controls de qualitat.

Les davallades econòmiques acaben enfortint les empreses, les consoliden. Nosaltres hem optat per la diversificació i la disminució de riscos. Tanmateix, quan convé estem oberts a nous projectes. Al món dels negocis, no pots tenir por a arriscar-te.

La nostra política no és competir amb preus sinó pel valor afegit del producte: qualitat i imatge.

El Govern hauria d’ajudar el sector secundari, perquè és sobretot la indústria la que crea riquesa i llocs de treball estables.

Els germans Sandra i Joel Masoliver i Olivas dirigeixen el holding Masoliver Grup, una de les companyies de referència dins el sector de la distribució i el gran consum a Espanya. “Una crisi també t’ofereix moltes oportunitats i les has de saber buscar i aprofitar. Les davallades econòmiques acaben enfortint les empreses, les consoliden. Nosaltres apostem per la diversificació i la disminució de riscos. Tanmateix, quan convé estem oberts a nous projectes i ens hi llancem. Al món dels negocis, no pots tenir por a arriscar-te.” Amb aquest esperit emprenedor, el grup ha esdevingut una gran entitat, formada per cinc empreses, cadascuna de les quals especialitzada en una àrea diferent, des de la importació i distribució de productes d’alimentació i begudes fins a la fabricació de licors i espirituosos.

Comercial Masoliver, amb filials a Cuba i Portugal, és la primera d’aquestes empreses i l’origen del grup. “Actualment, importem productes de tot Europa i d’altres països, i els distribuïm a Espanya, Portugal i Cuba.”

La història de l’empresa es remunta 30 anys enrere.“El nostre pare, Ramon Masoliver i Jordà, fundà l’empresa el 1979. Va iniciar la seva activitat com a distribuïdor regional de productes d’alimentació i begudes. Al principi, carregava les caixes de vi al seu cotxe i les anava a repartir a les zones turístiques. De mica en mica, el negoci va anar creixent. Durant els anys 80, l’empresa es consolidà i adquirí una projecció nacional, tant en estructura com en ampliació de gamma de productes.”

Fou a principi dels 90 que va assolir caràcter internacional. “Començàrem a representar marques de grans empreses, en molts casos multinacionals.”

El panet suec Krisprolls, els cereals Jordans o la cervesa txeca Budejovicky Budvar en són alguns exemples. “Sovint, no només hem importat aquestes marques, sinó que, d’alguna manera, també hem viscut la transformació política i social d’aquests països. A tall d’exemple: abans, quan ens reuníem amb els dirigents de Budejovicky Budvar, ho fèiem en una taula enorme, perquè, com era una empresa estatal, també hi venien tots els dirigents del partit comunista.”

Els responsables d’aquest holding català no van trigar a adonar-se que la proximitat amb Portugal demanava una resposta; el 2002, doncs, hi van instal·lar una filial. “Hi ha certa similitud entre el mercat portuguès i l’espanyol. A més, la nostra inserció en el país veí va coincidir amb un període d’expansió de les grans cadenes espanyoles en territori lusità. Avui, però, som de les poques empreses espanyoles que hi tenen filial, perquè és un mercat més complex del que sembla.”

Tot i això, val la pena mantenir-hi la presència, “ja que és un mercat jove i inquiet, que aprecia molt tot allò que ve de fora.”

D’altra banda, Comercial Masoliver també va decidir, a mitjan els anys 90, posar un peu a Cuba. “Vam percebre un mercat potencial a l’illa, en especial en les cadenes hoteleres. Començàrem l’exportació a través d’un distribuïdor, però no fou fins a principi del 2000 que va néixer Comercial Masoliver Cuba, amb oficina a La Havana. Principalment, importem per a Espanya i Portugal el Ron Varadero, la pasta de guayaba Conchita i les cerveses cubanes Palma Cristal i Cubanero. Alhora, també venem productes a Cuba, un doble vessant que ens afavoreix; d’aquesta manera ens és més fàcil equilibrar la balança de cobraments i pagaments. Valoren molt el nostre esforç a l’illa i, amb el temps, ens han considerat un partner de Cuba: ens hem guanyat la seva confiança. Altres companyies que només venen a Cuba, s’han hagut de retirar, no han pogut suportar la pressió financera ocasionada pels impagats. Nosaltres, en canvi, som una empresa financerament molt sòlida. El nostre pare sempre va invertir tots els guanys en el creixement i les millores de la companyia. I aquesta és una estratègia que a mig-llarg termini acaba sent molt útil en èpoques de crisi.”

Durant la dècada dels 90, el holding va sumar l’empresa Liber Import per distribuir i potenciar en exclusiva per a Catalunya un portafolis de marques de gran prestigi a l’àmbit nacional, que ha anat augmentant any rere any. I el 1994 va néixer Beveland, dedicada a l’elaboració de licors i destil·lats, amb una clara projecció internacional; de fet, avui ja està present en més de 60 mercats. La Sandra i en Joel Masoliver tenen molt clara la millor estratègia per tenir èxit: “Apostem pel disseny i la qualitat dels nostres productes, per les matèries primeres més selectes i per dur a terme exhaustius controls de qualitat.”

La recent renovació i ampliació del seu laboratori és un pas més d’aquesta política. “Provem amb nous sabors, fem tasts, col·laborem amb sommeliers i gastrònoms i estem atents a les tendències i l’evolució del mercat. A Beveland ho fem tot: anem a buscar la matèria primera, elaborem el producte i el distribuïm en una franja de mercat de mig i alt nivell. La nostra política no és competir amb preus sinó amb la qualitat del producte i de la imatge. Ara estem apostant sobretot pels licors i destil·lats de gamma alta. I cada any llancem al mercat una mitja de vuit productes nous.”

Davant l’actual crisi, l’única limitació amb què topen els germans Masoliver és “la manca de temps. Tenim molts projectes a l’agenda. Fins i tot els comercials ens diuen que afluixem una mica. Però no parem de renovar-nos: hem embellit els nostres productes, hem fitxat directius d’alt nivell i continuem invertint en qualitat, en innovació i en valor afegit. Amb Beveland, volem obrir-nos a altres països i clients. Per exemple, acabem d’entrar en el mercat alemany elaborant productes per a tercers. A Masoliver, hem registrat dues marques pròpies dins la línia ecològica, ens hem introduït en el mercat infantil amb la compra d’una marca d’aigua adaptada per a biberons i, l’any vinent, llançarem una nova línia de menjar mexicà.”

Per als responsables de Masoliver Grup, el suport del Govern als empresaris hauria de ser una estratègia prioritària. “En el seu moment, haurien d’haver invertit en la indústria i no ho van fer. Només van apostar pel sector immobiliari i pel turisme; però és sobretot la indústria la que crea riquesa i llocs de treball estables. Ara, iniciatives com una major flexibilitat laboral podrien ajudar-nos. Hi ha empreses que han hagut de plegar perquè els bancs els han tancat l’aixeta i no han pogut fer front als impagats. Per això, nosaltres hem ofert un crèdit als clients més antics que ho necessitin. És un risc, però també una aposta per aquells clients ja fidelitzats, i pensem que en un futur ens ho agrairan.”

Sacrifici i esperit emprenedor: aquests dos mots defineixen el fundador de l’entitat, el senyor Masoliver i Jordà. “El pare ha dedicat tota la seva vida al negoci. Ara, una malaltia l’ha apartat de l’empresa, però nosaltres continuem el seu somni. Tenim la mateixa visió de negoci i la mateixa il·lusió i esperit de sacrifici per la feina.” Els valors que el seu progenitor els ha sabut transmetre sempre els acompanyaran professionalment i personalment.