Sr. Santiago Pérez Pérez et alia
Sr. Santiago Pérez Pérez et alia
PC, 19è VOLUM. Impuls immobiliari

SANTIAGO PÉREZ PÉREZ, JOSEP BELLO PLA

EXISA

Texto del 2008

Hi ha un zel conservacionista excessiu.

Per sort, l’Estat espanyol, juntament amb Itàlia i França, és un dels països amb més patrimoni històric i artístic del món. Aquest llegat de la nostra intensa i extensa història, no obstant això, ha de ser conservat i mantingut en òptimes condicions per tal que pugui ser transferit a les generacions futures en l’estat més pròxim possible a l’original. Aquesta preservació, difícil en èpoques pretèrites, és avui dia una realitat gràcies a la tasca i l’esforç dels professionals i les companyies que aposten per aquesta dedicació semiartística.

Exisa és un exponent d’aquestes empreses nascudes amb voluntat de propiciar el manteniment dels nostres edificis i barris històrics. “Exisa és una companyia del Grupo Puentes especialitzada en l’execució obres de restauració i rehabilitació d’edificis. La diferència entre rehabilitació i restauració rau en el fet que la rehabilitació és la recuperació de l’aparença original dels edificis. En canvi, la restauració s’encarrega dels edificis amb valor històric o artístic.”

En qualsevol dels casos, però, els professionals d’Exisa són els responsables de materialitzar els projectes que les administracions o el sector privat els encarrega: “Nosaltres no som responsables del plantejament estètic de l’obra, determinat prèviament pel client, sinó de plasmar-lo.”

Per materialitzar les propostes que els clients plantegen, Exisa disposa d’un equip ampli i expert de professionals. “La nostra plantilla inclou arquitectes, arquitectes tècnics, enginyers industrials i de camins, topògrafs… i un ampli grup d’especialistes en el món de la restauració amb els quals col·laborem segons les característiques del projecte.”

L’època de bonança i expansió del sector immobiliari dels darrers anys ha provocat un dèficit de professionals, i més encara per a les empreses com Exisa que cerquen l’excel·lència en l’execució dels projectes. “Per aquesta raó, col·laborem freqüentment amb llicenciats en Belles Arts, perquè sabem que la seva preparació i perícia és la idònia per portar a terme tasques especialitzades de restauració i rehabilitació.”

Entre les execucions de projectes de restauració d’Exisa, cal destacar les següents: “Les façanes del Palau de la Generalitat, a la plaça de Sant Jaume, seu del govern de Catalunya, acabades l’any 2004; l’Alhambra de Granada; les Torres Serrano a València, i la Torre España a la Plaza España de la capital espanyola.” Aquestes i altres intervencions no només li han valgut el prestigi i el reconeixement dins del món de la restauració, sinó també la concessió de premis com l’Europa Nostra. Així mateix, una prova més del prestigi i la seriositat de la companyia és la seva tasca com a encarregada del manteniment dels elements ornamentals d’edificis històrics de Barcelona.

Pel que fa a les tasques de rehabilitació, Exisa ha intervingut en les façanes dels barris històrics de ciutats com León, Oviedo o Madrid, i properament també ho farà a Vigo. “Es tracta d’una tasca singularment complexa perquè s’han de conjugar els interessos heterogenis de les diverses parts implicades: ajuntament, veïns, usuaris… En aquests casos, el plantejament de la rehabilitació és únicament extern, és a dir, s’intenta recuperar l’aspecte original de l’exterior de l’edifici, però sense fer cap mena d’intervenció interna, ja que cadascun dels habitatges o espais que integren l’immoble pot tenir un ús i una distribució singulars.”

Les obres de rehabilitació dels edificis acostumen a ser la conseqüència de programes municipals de recuperació i conservació de zones o àrees històriques de les ciutats. “Aquestes accions van ser molt comunes a la dècada dels 90, i Barcelona fou una de les capitals de l’Estat espanyol exponents en aquestes intervencions, però temporalment aquesta tendència s’ha estancant i fins i tot ha minvat durant els primers anys del segle xxi. En aquest sentit, cal remarcar que la ciutat comtal ha portat a terme programes i iniciatives atractives pel que fa a la rehabilitació i condicionament d’edificis, però ni molt menys en la mesura i la intensitat d’altres ciutats de la seva importància, com ara Madrid, on s’ha de reconèixer que les administracions han demostrat històricament una sensibilitat especial al voltant de la conservació del seu patrimoni històric. No obstant això, en línies generals és innegable que, tenint en compte la gran quantitat i riquesa de patrimoni històric de què disposem a l’Estat espanyol, encara ens manca, tant a les administracions com als ciutadans, tenir consciència de la importància de conservar i preservar aquest llegat.” Aquesta circumstància esdevé encara més greu en considerar la importància del sector turístic al nostre país.

Com a executors de projectes de manteniment i embelliment del patrimoni arquitectònic, els responsables d’Exisa han pogut observar al llarg de la seva trajectòria empresarial que tant la rehabilitació com la restauració d’edificis estan condicionades per dues tendències arquitectòniques antagòniques que van imposant-se successivament: “La primera pretén conservar i recuperar l’estat i l’estètica inicial del màxim nombre de construccions i elements arquitectònics possibles; la segona, en canvi, aposta per la conservació únicament dels edificis amb un valor històric o artístic i per intervencions de restauració visibles. Ambdues tendències són irreconciliables, tot i que segurament la seva amalgama fóra el més convenient. Ara bé, cal reconèixer que de vegades a les administracions hi ha un zel conservacionista excessiu que comporta la conservació d’edificis vells sense cap mena de valor històric ni artístic, amb totes les conseqüències i replantejaments urbanístics que aquesta preservació pot implicar.”

A conseqüència de l’èxit en la seva comesa original i per tal de diversificar l’oferta de serveis i minimitzar els riscos de l’entitat, Exisa ha anat també assumint l’execució de projectes d’obra nova. “La nostra tasca com a constructors engloba l’execució tant d’obres civils públiques com de promocions privades. Pel que fa a les obres públiques, certament podem dir que ens hem especialitzat, entre d’altres, en la construcció de centres escolars i biblioteques.”

En aquest àmbit destaquen: “la Biblioteca del Vendrell, que ha conservat parcialment un edifici antic; la Biblioteca Tirant lo Blanc de Montgat, i les biblioteques de Corbera de Llobregat i de Sant Fruitós de Bages, que s’inauguraran properament. Quant a les obres privades, construïm tot tipus d’edificis: des de blocs de pisos fins a hotels o hospitals de titularitat privada.”

L’edificació d’edificis destinats a usos tan diversos ha estat possible gràcies a un tarannà empresarial flexible i generalista. “En aquest sentit, apostem per millorar la nostra eficiència en cadascun dels projectes i per excel·lir en totes les àrees d’actuació. El treball en àmbits tan diversos ens ha permès disposar d’una visió molt àmplia del sector i poder donar resposta al conjunt de necessitats constructives i de manteniment de les empreses clients.”