Sra. Satu Ferrera i Santos
Sra. Satu Ferrera i Santos
PC, 20è VOLUM. Empenta i Coratge

SATU FERRERA I SANTOS

SATU CASA DE MODES

Text del 04/01/2010

Hem esdevingut la primera botiga de vestits de noces a Barcelona on es pot vestir tant a la núvia com al nuvi i als acompanyants.

Donem preferència al tracte proper i càlid. Quan un client entra a casa nostra, volem que se senti molt còmode i ben assessorat.

Les núvies d’ara són dones d’uns 30 anys, amb les idees clares. Busquen que el vestit sorprengui i també que les estilitzi. La gent ha de dir: Què maca està la núvia! I no: Quin vestit més maco porta!

El Govern es preocupa si una empresa gran tanca; però què hi ha dels 3.000 autònoms que perdran la feina si ningú no els dóna un cop de mà?

En temps de crisi, els petits empresaris estem lligats de peus i mans, i ens veiem obligats a mantenir un personal que a vegades no necessitem.

Satu Ferrera i Santos és modista i fundadora de Satu Casa de Modes, S.L., un atelier d’alta costura en moda nupcial; després de 15 anys d’èxit en l’àmbit de la roba per a noces a la ciutat de Lleida, el 1999 s’instal·laren a l’avinguda Diagonal de Barcelona. El 2010 aquesta entitat celebra les seves pròpies bodes de plata. “Avui, la gent no és que no vulgui casar-se, és que no pot. I aturen el projecte momentàniament. Nosaltres ja fa més de tres anys que patim la crisi; des del 2006 hi ha hagut un descens en el nombre de casaments. De totes maneres, estic convençuda que el sector revifarà.”

Tanmateix, lluny d’esperar asseguda, aquesta emprenedora ja busca alternatives. La primera mesura ha estat innovadora: “Satu Casa de Modes ha esdevingut la primera botiga a Barcelona on es pot vestir tant a la núvia com al nuvi i als acompanyants. Incloure el nuvi ens ha ajudat a equilibrar les pèrdues. I h hem pogut fer perquè hem arribat a un acord amb un fabricant de vestits de nuvi de Portugal: nosaltres som l’aparador del seu producte. Aquesta nova línia ha estat una bona sortida per a la caiguda dels encàrrecs i ens està anant molt bé.”

La iniciativa salva amb destresa un tabú nupcial: la núvia mai fins ara havia acudit a una botiga per escollir el vestit del seu casament acompanyada per la seva parella. Però, una vegada més, Satu Casa de Modes té cura de tots els detalls de la visita. “Comptem amb dos espais diferenciats, amb dues portes d’entrada. Fins i tot, els nuvis poden venir acompanyats per les respectives famílies, el mateix dia i a la mateixa hora, i no veure’s. I donem el servei de manera simultània.”

La bona acollida d’aquesta nova oferta coincideix amb una tendència creixent: “Els homes volen veure’s vestits de nuvi i ja no es conformen amb qualsevol roba per al dia de la seva boda.”

Satu Casa de Modes és sinònim d’alta moda nupcial i de servei personalitzat, acurat i a mida. “Sempre li hem donat una gran importància a la qualitat dels teixits. Per això comptem amb l’exclusivitat de Vittorio & Lucchino i d’altres marques italianes prestigioses. Tot i que només sigui un vestit per a un sol dia, sabem que se’l miraran a les fotos tota la vida, i no només la núvia o el nuvi, sinó també els seus fills i tota la seva família. Ha de quedar, doncs, perfecte. Per aquesta raó, sovint els vestits es retoquen, es customitzen al gust del client.”

Un dels valors afegits d’aquesta botiga és, precisament, l’atenció al client. “Donem preferència al tracte proper i càlid. Quan un client entra a casa nostra, volem que se senti molt còmode i ben assessorat. La núvia, i ara també el nuvi, són clients únics. Normalment, només els tenim una vegada. I sabem que els estem venent el vestit de la seva vida. Es volen sentir especials, i no els podem fallar. La nostra responsabilitat és enorme. Quan finalment hem lliurat el vestit i al dia següent em truquen i em diuen que tot ha anat molt bé, respiro tranquil·la. Fins a l’últim moment, és un neguit. La més mínima errada els podria esgarrar el gran dia.”

El vestit de núvia i tot l’imaginari que l’envolta està molt arrelat al subconscient femení. “La núvia és un món apart. Fins i tot a la noia més moderna, quan li poses un vestit blanc, s’emociona. Vestir-se de núvia simbolitza il·lusió, i nosaltres venem aquesta il·lusió. Moltes clientes ens han comentat que hem passat a formar part del seu record, perquè mai no obliden la primera vegada que s’emproven el vestit a la botiga i se l’ensenyen al seu pare, que també s’acaba posant a plorar.”

Quan una futura esposa entra a la botiga, la senyora Ferrera percep, amb una breu ullada, què vol i quin vestit la pot afavorir. “Són ja molts anys d’experiència. Sempre existeix aquell disseny que sé que, si se l’emprova, estarà i es trobarà guapa. Si la clienta es deixa aconsellar, l’encertem gairebé el 100% de les vegades.”

Els consells dels acompanyants, però, poden esguerrar la decisió final. “Quan em pregunten si poden venir acompanyades d’una amiga, els dic que és millor que vinguin amb la seva mare, perquè sovint és la persona més objectiva i sincera; si la veu lletja, li dirà. I si està maca, també.”

Les tendències de la roba de noces han evolucionat amb els anys. “Les noies ara es casen més tard, cap als 30 anys. Són dones menys influenciables, amb les idees clares, i és més fàcil aconseguir que vagin al seu gust. No volen veure’s disfressades ni amagar el seu cos. Busquen que el vestit sorprengui i que també les estilitzi. La gent ha de dir: Què maca està la núvia! I no: Quin vestit més maco que porta!

La competència amb les grans cadenes de venda de vestits de núvia és un entrebanc. Tanmateix, el servei que ofereix Satu Casa de Modes està molt diferenciat; el preu, també. “Quan algú entra a la nostra botiga sap que es quedarà amb una peça de roba d’un disseny i d’una qualitat que corresponen a les més selectes i exquisides marques del sector. També sap que estarà molt ben assessorat i molt ben atès. Fins i tot, sovint fem de psicòlegs. Els dies previs a un casament, hi ha molts nervis i tant ambdós nuvis necessiten sentir-se recolzats. Quan vaig arribar a Barcelona no ens coneixia ningú; aviat, però, tots els clients ens van venir recomanats.”

El recorregut de Satu Casa de Modes també és sinònim d’emprenedoria. Quan el 1985, Satu Ferrera va muntar un taller de modistes dedicat a la confecció a mida, no sabia que 25 anys després seria un referent en la venda exclusiva de vestits de núvia d’alta costura. “Has de renovar-te i saber-te adaptar a les circumstàncies.”

Ara més que mai, la senyora Ferrera busca nous camins per fer front als reptes i, també, a la crisi. “Hi ha un buit en el sector que volem omplir. Ja hem realitzat un estudi de mercat i, en principi, tots els restaurants d’alt nivell estarien d’acord a participar-hi. La idea és que els nuvis, sovint empresaris i gent molt enfeinada, ens confiessin la organització de bona part de l’esdeveniment. Podríem oferir-los un pack: vestit i restaurant.”

Un altre pas més enllà seria completar-ho amb un servei de perruqueria i maquillatge a domicili. “Un pentinat equivocat també pot esguerrar la bona imatge d’un vestit.”

L’assessorament en les sabates també formaria part d’aquesta preparació. “Si són inadequades o incòmodes poden frustrar el gran dia.”

La il·lusió per fer realitat tots aquests projectes no abandona Satu Ferrera, malgrat el regust amarg d’aquests tres últims anys. “Sembla que els petits empresaris no existim. El Govern només ajuda les grans multinacionals. Es preocupen si una empresa gran tanca, però què hi ha dels 3.000 autònoms que perdran la feina si ningú no els dóna un cop de mà?”

Que el Govern flexibilitzi el mercat laboral seria un bon punt de partida per començar la remuntada. “Els empresaris, en temps de crisi, estem lligats de peus i mans, i ens veiem obligats a mantenir un personal que a vegades, segons la temporada, no necessitem. Jo sempre he complert amb els assalariats, però ara no rebo cap ajuda per part de ningú.”