Sr. Sergio López Crespo
Sr.Sergio López Crespo
TH, 6è VOLUM. Crisi i Perspectiva

SERGIO LÓPEZ CRESPO

MÓNIBÈRIC

Text del 13-02-2014

Producte i servei de qualitat: això és el que ofereix en la seva xarxa de xarcuteries aquesta empresa que troba en el pernil ibèric l’article estrella. Havent completat la primera dècada d’activitat amb creixements sòlids, fins i tot en època de crisi, la companyia ha iniciat la seva expansió més enllà de terres catalanes; una voluntat internacionalista que porta al seu gerent a apostar pel pacte en lloc de per la secessió en el debat identitari avui plantejat a Catalunya. 

Productes ibèrics de qualitat: pernil, embotits, foies i formatges

Provenim d’una família de xarcuters; potser per aquesta raó, sempre ens ha atret el món de l’empresa i he tingut una debilitat especial pel pernil. Això ens va portar, l’any 2003, a crear Mónibèric, una empresa que té com a filosofia seleccionar producte de molta qualitat, tant pernil com embotits, foies i formatges. En total, disposem d’una xarxa de vint-i-tres punts de venda. Set de les botigues són pròpies i les setze restants són franquiciades, una línia de negoci que vam començar a implantar el 2013. La majoria d’aquestes franquícies són transformacions de botigues nostres que ara gestionen antics treballadors del grup. Tot i que jo sóc el gerent de la companyia, som cinc socis els que la pilotem amb un esperit molt cooperatiu.

Expansió a la resta de l’Estat

L’expansió inicial de l’empresa es va centrar a Catalunya, i a partir de l’any 2013 vam fer la primera incursió fora del Principat, en concret a Madrid. A la capital espanyola hi hem obert un punt de venda de degustació, un concepte de botiga que ha tingut notable èxit i del qual ja teníem dos exponents a Barcelona. Aquest 2014 tenim previst inaugurar noves botigues a la zona de Llevant i d’altres a Madrid. I, atès que el mercat francès també aprecia molt el pernil, hem decidit inaugurar un local a l’àrea de Perpinyà i a la capital francesa l’any 2015.

La carn porcina, un producte amb moltes traves d’exportació

La nostra expansió internacional es troba molt limitada pel tipus de producte que tractem, ja que determinats països imposen certes restriccions a les carns, sobretot les de porc. Rússia, per exemple, és un mercat molt atractiu perquè els agrada molt el pernil i disposa d’un elevat poder adquisitiu. L’handicap, però, és que, per interessos comercials, l’entrada de carn de porc planteja unes mesures sanitàries molt dràstiques. A Àsia també són molt exigents amb la documentació, i a la Xina en concret hi posen molts obstacles perquè tenen molta producció porcina. Caldria que hi hagués un organisme que ens ajudés a l’exportació de productes alimentaris, ja que, avui per avui, per superar totes les traves burocràtiques només podem comptar amb empreses privades especialitzades en el tema. En canvi, a Salamanca o a Andalusia els empresaris disposen de més suport públic en aquest sentit.

Una matèria primera excel·lent

El pernil ibèric és un producte molt peculiar, per aquest motiu cal que esmercem recursos i esforços a fi de no espatllar-lo, perquè es tracta d’una matèria primera excel·lent. Com que millorar-lo és impossible, en realitat la nostra missió rau en què arribi al consumidor en condicions òptimes. Des que se sacrifica l’animal fins que es consumeix com a pernil ibèric passen entre tres i quatre anys, ja que el producte ha de romandre un període llarg al celler. El pernil de primer preu no arriba ni a l’any, perquè el procés s’accelera en cambres amb una temperatura i unes humitats regulades. En canvi, el pernil ibèric ha de passar les quatre estacions i posteriorment requereix de dos a tres anys de celler per tal d’estabilitzar la carn; tot això en un microclima ideal. Els nostres pernils maduren als cellers de la zona de Jabugo (Huelva), Salamanca i Extremadura. Per la seva banda, l’espatlla ibèrica necessita uns dos anys de maduració, perquè és més petita. Un cop arribat el producte a les instal·lacions del Masnou, el preparem per a la venda al client final.

Serveis afegits, botigues de degustació i marques de vi i pernil

Hem dut a terme grans inversions en la gestió de control del producte; disposem, per exemple, d’una sala per desossar els pernils. Encara que el que comercialitzem és pernil de qualitat, en el fons el que oferim és servei. A banda de la botiga tradicional tenim algunes botigues de degustació; la clau del negoci es troba en l’alta rotació, sobretot en la venda de pernil. Tenim la nostra pròpia marca de pernil, que és Tomás López, així com també de vi per acompanyar les degustacions a les xarcuteries que ofereixen aquest servei. I ara estem treballant perquè l’any 2015 llancem una línia de cafè per consumir també a les botigues de degustació. Tot plegat ens pot permetre potenciar aquest concepte d’establiment.

Malgrat la reducció dels marges per la crisi, hem tingut creixements anuals cada exercici

La crisi ha comportat que, en l’actualitat, tinguem la necessitat de dedicar moltes més hores que abans a la feina. En contrapartida, hem tingut la gratificació personal d’aconseguir creixements anuals del 20% cada exercici. Això sí: s’han retallat els marges, perquè, amb l’objectiu de protegir la venda, no hem repercutit l’IVA en el producte ni hem sacrificat qualitat. El creixement també cal atribuir-lo en una millora en la professionalitat i al fet que hem sabut aprendre de la crisi; així, els nostres locals són més atractius, les instal·lacions també són més assequibles i els treballadors es mostren més compromesos amb la feina.

Qualitat del producte i del servei i triomf de la fórmula de la franquícia

La nostra intenció present, el nostre pla de futur és, ara com ara, continuar expandint-nos, però sense renunciar en cap moment als nostres elevats estàndards. I és que, de fet, allò que ens permet créixer és precisament l’excel·lència en la qualitat del producte i del servei, mentre que la fórmula de franquícia està triomfant darrerament perquè s’ha revelat com una opció interessant d’autoocupació en temps de crisi.

Per una formació molt acurada

En aquest sentit, no tenim problemes de finançament per accelerar l’expansió; el que ens limita és la formació, teòrica i pràctica, del personal, perquè no podem muntar una botiga fins que no hem format del tot l’equip; un procés que requereix una inversió d’uns tres o quatre mesos. Encara que siguin grans xarcuters, mirem d’adaptar-los al nostre model de negoci, que no és tan tradicional: els mostrem els protocols de tractament de producte i atorguem molta importància al tall i a la presentació.

Una empresa amb bona harmonia

Establim una relació molt personal i directa amb tot l’equip humà. Aquesta política laboral afavoreix la bona harmonia de l’empresa. Vetllem perquè la plantilla gaudeixi d’una bona qualitat de vida; volem que les hores invertides siguin productives, atès que la nostra filosofia es resumeix en treballar menys però amb més eficiència. Amb aquest objectiu, fem jornades laborals intensives, amb dos torns, ja que les botigues no tanquen al migdia: un tipus d’horari molt atractiu tant per al treballador com també per al client. D’altra banda, escoltem atentament els requeriments i les idees dels nostres empleats, perquè som conscients que ells saben millor que ningú les necessitats dels seus llocs de feina i dels establiments. L’experiència ens demostra que, si hi ha bona comunicació, els treballadors són més efectius, s’impliquen al projecte i responen a les expectatives; fins i tot les poden superar.

Defensor del comerç de proximitat i de les marques

Sóc un ferm defensor del comerç de proximitat, perquè considero que és el que dóna vida a un barri. Així mateix, com a consumidor em considero marquista, ja que, si hom aposta per les marques, es beneficien moltes famílies que en viuen, mentre que optar per les marques blanques significa afavorir l’oligopoli dels pocs que concentren aquest mercat.

Molt afectats per l’economia submergida

Ens afecta molt l’economia submergida, perquè hi ha competència que compra sense IVA o que treballa amb personal sense contracte. D’altra banda, en el producte es cometen falsificacions en l’etiquetatge. Nosaltres treballem a una empresa certificadora i tots els nostres productes acompleixen rigorosament la normativa vigent.

Considerar el dèficit fiscal com una inversió

Abans de tot, quan era petit vaig aprendre que en els negocis mai no s’ha de parlar ni de futbol ni de política. En conseqüència, sóc de l’opinió que les empreses no hem d’influir en la voluntat del poble. A títol personal, penso que és necessari valorar i tenir en compte una realitat indiscutible, i és el fet que Espanya és actualment el principal client de Catalunya. Les estadístiques que afirmen que el nostre PIB cauria en cas de produir-se la independència són dades científiques; en aquesta línia, caldria considerar la pertinença a Espanya i la nostra aportació suplementària com una inversió. Segons això, considero que el millor seria negociar amb l’Estat unes condicions econòmiques més favorables. És preferible el pacte a la ruptura.

Relacions comercials amb Espanya

En el nostre cas, encara que venem principalment a Catalunya, tenim previst ampliar la presència a Madrid i obrir botiga a la zona de Llevant i França. A més, molts dels nostres compradors i franquiciats tenen relacions comercials amb Espanya. El debat independentista, òbviament, no ens ajuda gens en aquesta expansió. Això no obstant, la nostra empresa també actua com a ambaixadora de Catalunya, ja que no hem d’oblidar que, entre els nostres productes, hi ha una gran presència de productes d’origen català; i fins ara l’acceptació a Madrid ha estat satisfactòria.