Sr. Albert Calafell Casas-Salat
Sr. Albert Calafell Casas-Salat
PC, 13è VOLUM. Associacions professionals

SR. ALBERT CALAFELL CASAS-SALAT

ASSOCIACIÓ DE MARXANTS DE SALOU I TARRAGONA

Text del 2002

Amb la romanització, la província Tarraconense esdevingué el bressol d’una esplendorosa cul­­­tura del comerç. S’hi construí una xarxa de comunicacions que facilità l’establiment d’un comerç sòlid. El temps no ha crebantat el dinamisme dels mercats de les poblacions costa­neres de la Tarragona actual, ni la vitalitat innata dels marxants, portadors d’entusiasme, de productes atractius i inversemblants: “La simpatia i la des­imboltura ens caracte­ritzen. Som de mena molt oberts. Personalment, primer m’agrada fer amics, i des­prés, clients”, il·lustra Albert Calafell. Al darrere de l’incon­fusible caràcter afable i planer del president de l’Associació de Marxants de Salou i Tarragona rau una gran professionalitat refermada per una vida d’experiències en el món de la venda: “Estem orgullosos de la feina que fem. Garantim l’ofer­ta i el consum dels serveis comercials allà on anem, als indrets més recòndits de Catalunya. Viatgem tota la setmana a mercats diferents per oferir el nostre producte a bon preu i amb el millor servei, tant si neva com si plou, com si rufeja.”

L’Associació de Marxants de Salou i Tarragona aixopluga 200 socis i lluita per la unió del sector i el reconeixement de la professió: “Amb l’ajut dels meus companys de la Junta i dels afiliats, vull reunir les forces de totes les associacions catalanes en una de sola. Entre tots farem més i millor.”

L’acord establert amb CEPSA permetrà als marxants gaudir de descomptes importants en la compra de combustible. Concessions prorrogables, drets de traspàs, dret a posseir un lloc permanent en la població, dret a la prolongació de la parada, són qüestions per les quals l’Associació lluita “perquè d’una vegada per totes siguem reconeguts. Hauríem de vetllar més pel nostre prestigi i honor. Hi ha encara molta feina per enllestir i són moltes les iniciatives que volem engegar; per exemple, estem estudiant la compra d’una nau equipada de serveis destinats a la reparació dels vehicles dels socis, i de bar i restaurant. És una bona idea, guanyarem temps i diners.”

En el Manifest del comerç català d’Albert Calafell destaquen quatre punts que recullen l’esperit d’esforç i de millora que el president vol difondre: “Garantir als consumidors l’oferta comercial i de serveis; aconseguir un model de ciutat, poble, barri, carrer en què el petit comerç sigui una part essencial dels nostres signes d’identitat; mantenir la qualitat i la dignitat de la feina dels comerciants i treballadors, i afavorir l’estructura comercial que possibiliti la llibertat d’acció dels consumidors i la competència lleial dels comerciants.”

Els marxants han hagut d’elaborar un codi ètic imprescindible, “unes normes que l’Associació i els socis respectem per sistema, per moral i honradesa.”

L’augment dels fraus contra la propietat industrial (practicats per màfies que trafiquen amb objectes robats i que plagien les marques registrades de samarretes, texans i roba esportiva) i contra la propietat intel·lectual (referida a la pirateria musical de discos compactes, exercida per xarxes d’immigració il·legal), afecten l’acció comercial dels marxants: “El mercat de Salou era la perla del Mediterrani, però d’un temps ençà s’està prostituint.”

L’Associació va néixer per defensar els interessos dels marxants i prohibir taxativament el mercat fraudulent: “Va en contra de la nostra moralitat, desllueix el nostre ofici i destrossa el nostre prestigi i el dels fabricants catalans que estant patint greus pèrdues econòmiques.”

Encara no existeix una consciència social que desterri la simpatia dels compradors envers adquisicions més econòmiques, però que afavoreixen l’explotació laboral i la destrucció de milers de llocs de treball cada any a Catalu­nya: “No culpo del tot els venedors il·legals, però sí els seus consumidors i els artífexs de les operacions furtives.”

Els marxants de Tarragona són veritables experts en transaccions comercials amb els proveïdors: “La nostra relació amb ells sempre ha estat molt bona. Ens ajudem recíprocament; nosaltres, amb les grans quantitats que els comprem i el pagament al comptat, i ells, amb uns preus raonables”, que després el client sap agrair i fidelitza la seva visita al marxant que millor el tracta i li ven: “És important que els venedors ens especialitzem, perquè així esdevenim professionals i donem un bon tracte al client. Tinc amics en tots els mercats, clients que són assidus.”

A Tarragona són nombrosos els mercats i les fires que donen vida a les ciutats, els pobles i barris on s’estableixen: “Vull rompre una llança a favor de Roquetes, del barri de Ferreries de Tortosa, d’Ulldecona i L’Ametlla de Mar, perquè ens estan donant suport.”

Ciutadans, visitants, marxants i botiguers fan possible una convivència harmoniosa: “L’amis­tat i la companyonia amb els botiguers són bàsiques. Els venedors ambulants no som cap competència per als botiguers, tots som una gran família.”

El Mercat de Bonavista a Tarragona és el més gran d’Espanya, supera les 800 parades: “És impressionant. Destaca la seva diversitat en mercaderies; hi trobes de tot, a tots els preus i de totes les qualitats. Els diumenges al matí el mercat sembla un poble; hi arriben autocars amb gent de totes les co­marques de Catalunya.”

L’Associació ha aconseguit ser una corporació de pes. Albert Calafell, però, és conscient de les mancances que persisteixen en les relacions institucionals: “Els ajuntaments haurien de comptar més amb els professionals per prendre decisions en­cer­tades, som qui millor coneixem el sector.” I vigilar les quotes abusives que els marxants han d’assumir en condicions d’inferioritat, les quals haurien d’estar regulades per una normativa justa i igualitària, per ara inexistent.

Dues carreres han omplert de joia la vida d’Albert Calafell. Una com a marxant, trotador infatigable de mercats, que l’ha portat a presidir l’Associació amb talent i eficàcia, i una altra com a esportista, que l’ha vinculat a l’automobilisme i a càrrecs de responsabilitat en què ha destacat per un demble carismàtic i conciliador. Ha estat Campió d’Espanya en la modalitat del Grup 2, ha corregut circuïts europeus com el de Montecarlo o catalans com el de Montjuïc i ral·lis com el d’Àfrica: “L’he guanyat sis cops consecutius. Recordo la meva tornada a casa després d’haver recorregut 8.000 km a través de terres llu­nyanes i de guanyar la copa que el meu fill esperava amb il·lusió. Era commovedor.” Un home en moviment incessant, amb un cor solidari i una ment viva.