Text del 2002
La Fundació Castell de Peralada finança un dels actes culturals més rellevants del panorama cultural català, el Festival Internacional de Música Castell de Peralada que se celebra des del 1987 en aquest castell empordanès. És l’acte més important que finança la Fundació, però no pas l’únic. La llista d’ajuts i assignacions fundacionals que realitza és àmplia; si bé inicialment aquesta entitat tenia un caràcter marcadament de suport i foment només a tota mena d’activitats culturals, es va ampliar el marc d’actuació al món esportiu, assistencial, cívic i de foment de l’economia social.
La Fundació està presidida per l’empresari català Artur Suqué Puig que també n’ha estat el creador. “La idea de la Fundació sorgeix a partir d’una altra entitat anterior, l’Associació Cultural Castell de Peralada, presidida per Carmen Mateu, filla de Miquel Mateu i esposa d’Artur Suqué. L’Associació va néixer per recuperar d’alguna manera l’activitat cultural i artística que s’havia viscut a Peralada durant l’Edat Mitjana. Aquesta població empordanesa va ser un centre cultural de gran importància durant els segles XIII al XVI. Hi havia el Convent i l’Església del Carme, cedits pels Comtes de Peralada a una congregació de monjos carmelites i el Castell de Peralada, residència dels Comtes de Peralada. Destacava una important escola de música on s’hi van formar compositors de cobla i de sardanes que van tenir cert ressò dins i fora de les fronteres catalanes, com la cobla La Principal de Peralada que va viatjar a Londres. Va esdevenir un centre cultural important del comtat de Peralada, que actualment és l’Alt Empordà.”
Peralada en aquella època es va convertir en una ciutat de gran rellevància però que va anar diluint-se amb la desaparició dels comtes i durant molts anys va ser un poble agrícola. “Hem volgut recuperar l’essència cultural d’aquells anys i convertir Peralada en un espai especial i culturalment ric. Avui potser és l’únic espai d’Europa entorn del qual, i en un radi al voltant de quilòmetre i mig, s’hi troba un conjunt cultural, arquitectònic, paisatgístic, natural, lúdic i esportiu únic. Peralada té una vila medieval molt bonica i de gran valor arquitectònic. Al Castell de Peralada hi ha una biblioteca amb més de 80.000 volums, una col·lecció de 200 incunables i el contracte català més antic entre privats que data de l’any 834 dC, de l’època de Ludevic. Hi ha més de 800 documents executoris de noblesa. Una col·lecció de cristall i vidre que és la més important d’Europa de tipus privat i que reuneix 2.500 peces des de l’època egípcia fins al s. XIX. Una col·lecció de capitells del segle XII. És un autèntic tresor cultural que posem a l’abast del públic. A Peralada també s’han trobat jaciments arqueològics de gran importància que han despertat el nostre interès. La Generalitat hi ha intervingut i la Fundació també hi ha col·laborat.”
A aquest patrimoni artístic cal afegir-hi un esdeveniment anual de gran importància, el Festival Internacional de Música Castell de Peralada, organitzat per l’Associació Cultural Castell de Peralada. Un festival amb una trajectòria iniciada el 1987 que avui es troba plenament consolidat dins del panorama musical català i espanyol. “Es tracta d’un festival de música clàssica, interdisciplinar, especialitzat en la producció d’òperes de destacats intèrprets, directors musicals i escènics. Encarrega i estrena partitures com Babel 46 del compositor català Xavier Montsalvatge, Pepita Jiménez d’Albéniz, Carmen i Don Juan en los Ruedos de Salvador Távora o Colors de Mariscal. Des del 1992 és membre de l’Associació Europea de Festival. Durant la celebració del Festival també té lloc a Peralada el cicle de concerts Música al Claustre de Sant Domènech, uns concerts gratuïts i organitzats conjuntament entre la Fundació i l’Ajuntament de Peralada per donar a conèixer als joves els valors de la música.” La presidenta d’honor del Festival és la reina d’Espanya i el vicepresident, el president de la Generalitat de Catalunya.
Si bé la majoria d’accions de la Fundació es desenvolupen en el marc de Peralada també n’hi ha que surten d’aquest àmbit. “La Fundació col·labora amb la Fundació Orfeó Català-Palau de la Música i també amb la Fundació Gran Teatre del Liceu. Col·labora amb la Fundació Abadia de Montserrat, amb la Fundación Ayuda y Esperanza, amb la Fundació Catalana de la Síndrome de Down, amb la Federación Española de Asociaciones de Ayuda a la Anorexia i amb la Fundació Esclerosi Múltiple. També dóna el seu suport a la Fundació Patronat Químic de Sarrià, al Serenísimo Capítulo de Caballeros del Vino, a Bomberos Unidos sin Fronteras, al Cercle d’Economia, al Parc Natural Aiguamolls i a la Fundació Castells Culturals de Catalunya. A les nostres instal·lacions també realitzem exposicions i conferències. Enguany estem col·laborant amb la Universitat Ramon Llull en una càtedra d’ètica. És important donar el nostre suport al món universitari.”
La Fundació Castell de Peralada és una realitat gràcies a l’existència d’un important grup d’empreses dirigit per Artur Suqué. La mateixa família forma part integrant del patronat de la Fundació. La seva esposa, Carme Mateu, n’és la vicepresidenta. Les accions que s’han dut a terme des d’ella han estat molt importants. Un suport a l’acció cultural que ha permès la conservació de documentació, de peces artístiques, d’un conjunt arquitectònic únic, el Castell de Peralada que comporta unes despeses de conservació elevades. “El problema de la conservació dels castells el visc de molt a prop. De fet, la Fundació col·labora amb la Fundació Castells Culturals de Catalunya. Costa molt que l’Administració atorgui ajuts per a la restauració i conservació d’aquestes estructures perquè no té prou fons i moltes vegades la iniciativa privada ha de suplir aquestes mancances. No hauria de ser així, però la Generalitat no disposa de fons per a la restauració de castells i de determinades peces antigues.”
La Fundació ha contribuït a revitalitzar la vila medieval de Peralada i al mateix temps a fomentar les accions culturals i musicals en territori català.